Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Michelin: Πώς μια εταιρεία ελαστικών έφτασε να ελέγχει την παγκόσμια γαστρονομία

Στους διαδρόμους του μεγάλου κτιρίου, που βρίσκεται στο Νο23 της οδού Καρμ Ντεσό στο Clermont-Ferrand και στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της Michelin, κυκλοφορεί δεκαετίες τώρα ένα ανέκδοτο. Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι το άκουσαν σε μια από τις πρώτες ημέρες παρουσίας τους εκεί. Κι αφορούσε τους ιδρυτές της εταιρείας-κολοσσού, τα αδέλφια André και Édouard Michelin, και την «σταδιοδρομία» του πασίγνωστου πλέον ονόματός τους σε δύο τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους τομείς, όπως η κατασκευή ελαστικών και η γευσιγνωσία.


Το ανέκδοτο πηγαίνει ως εξής: Βρισκόμαστε στο τέλος του 19ου αιώνα. Τα αδέλφια έχουν σταματήσει την ενασχόλησή τους με τις αγροκαλλιέργειες της οικογένειας και πειραματίζονται με τα φουσκωτά ελαστικά. Τα πειράματα διαρκούν και τα έσοδά τους είναι πενιχρά. Για να κολακέψουν, λοιπόν, τους μαγαζάτορες της πόλης, κάθε φορά που πήγαιναν να φάνε -βερεσέ!- τους έδιναν κι από ένα αστέρι, τάχα ότι ήταν το καλύτερο εστιατόριο της πόλης. Κι όταν η μικροαπάτη αποκαλύφθηκε, είχαν βρει πια την πατέντα που τους έκανε πάμπλουτους και πανίσχυρους και πλήρωνε κι όλα τα γεύματά τους… Η ιστορία είναι ψεύτικη, φυσικά. Οι αδελφοί Michelin ακόμα κι όταν όντως πειραματίζονταν με τα φουσκωτά ελαστικά (αντί να υιοθετήσουν την μέχρι τότε πατέντα να κατασκευάζουν λάστιχα εξ ολοκλήρου από καουτσούκ) είχαν την οικονομική δυνατότητα να τρώνε καλά. Τα λάστιχα, όμως, με τη γεύση είχαν πολύ μεγαλύτερη σχέση απ’ όση μπορεί να φανταστεί κανείς.





Στο ερώτημα με το αυγό ή την κότα (στην περίπτωσή μας, τα λάστιχα ή η γαστρονομία), η απάντηση είναι σαφής: Τα λάστιχα προηγήθηκαν. Αλίμονο. Η Michelin σήμερα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής ελαστικών παγκοσμίως, πίσω από τη Bridgestone. Στην οξυδέρκεια, μάλιστα, των δύο αδελφών οφείλεται και το λεγόμενο «αφαιρούμενο» λάστιχο, η πατέντα δηλαδή με το λάστιχο να αφαιρείται από τη ζάντα και να αντικαθίσταται. Ως το 1890, τα αυτοκίνητα όταν πάθαιναν λάστιχο οδηγούνταν στο συνεργείο κι έμεναν εκεί τουλάχιστον για μία ημέρα. Το 1890 ήδη τα αδέλφια είχαν εγκαταλείψει την οικογενειακή φάρμα και κατοχύρωσαν την πρώτη τους πατέντα. Έναν χρόνο αργότερα έγιναν γνωστοί σε όλη τη Γαλλία, καθώς το αγωνιστικό αυτοκίνητο με τα δικά τους λάστιχα κέρδισε τον αγώνα Παρίσι-Μπρεστ-Παρίσι. Το φουσκωτό ελαστικό αντικατέστησε γρήγορα το μασίφ. Οι δουλειές άνοιξαν, βέβαια, αλλά όχι σε βαθμό τέτοιο που τα αδέλφια επιθυμούσαν. Στην αρχή του 20ου αιώνα, το 1900, σε ολόκληρη τη Γαλλία κυκλοφορούσαν μόλις 3.000 αυτοκίνητα. Ακόμα κι αν οι Michelin ήταν οι αποκλειστικοί προμηθευτές, η επιχείρηση δεν θα μπορούσε να επεκταθεί. Χρειάζονταν περισσότερα αυτοκίνητα. Ή περισσότερη κίνηση γι’ αυτούς που είχαν αυτοκίνητα.


Ένας οδηγός με δωρεάν πληροφορίες


Έτσι, λοιπόν, ο Edouard σκέφτηκε το καλύτερο διαφημιστικό κόλπο: Τη δωρεάν πληροφορία. Με προσωπική εργασία και επιμέλεια έφτιαξε έναν οδηγό για… οδηγούς. Ο πρώτος «Guide Michelin» κυκλοφόρησε όντως το 1900. Και περιείχε αναλυτικούς οδικούς χάρτες για όλη τη Γαλλία, μαζί με αναλυτικές οδηγίες για αντικατάσταση των ελαστικών αν σκάσουν (με εικόνες πού τοποθετείται ο γρύλος κτλ.), αλλά και τις διευθύνσεις όλων των συνεργείων αυτοκινήτων στη χώρα, και των πρατηρίων βενζίνης, και των καλύτερων ξενοδοχείων, όπως και κάποιων επιλεγμένων εστιατορίων.

Ο πρώτος αυτός οδηγός διανεμήθηκε δωρεάν σε 35.000 αντίτυπα. Κι έγινε, φυσικά, ανάρπαστος, προφανώς κι απ’ αυτούς που δεν είχαν αυτοκίνητο. Ήταν ένα κίνητρο να αποκτήσουν.





Οι οδηγοί έγιναν σύντομα πιο δημοφιλείς από τα ίδια τα λάστιχα. Το 1904 κυκλοφόρησε ο πρώτος οδηγός για το Βέλγιο, το 1907 για την σημερινή Αλγερία και Τυνησία (τότε ήταν γαλλικά εδάφη), τον επόμενο χρόνο για την Ιταλία, την Ελβετία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Το 1909 η πρώτη μεταφρασμένη στα αγγλικά έκδοση του οδηγού κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κι αυτό ήταν η καλύτερη απόδειξη χρησιμότητας, καθώς οι υπερόπτες Βρετανοί τότε δεν έδιναν δεκάρα για το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, σε όλους τους τομείς.


Η δημοφιλία των οδηγών έφερνε πολλά χρήματα στα αδέλφια από διαφημιστικές καταχωρήσεις. Το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918) πήγε τα πράγματα πίσω, η έκδοση σταμάτησε ως το 1920. Τότε, όμως, ένα τυχαίο γεγονός άλλαξε τον ρου της ιστορίας μας.

Αυτή η ιστορία είναι πραγματική. Ο André Michelin, λέει, έκανε μια τυχαία επίσκεψη σ’ έναν πωλητή ελαστικών, και παρατήρησε ότι κάτω από το ένα πόδι του πάγκου εργασίας, το οποίο ήταν πιο κοντό από τα άλλα, είχε τοποθετηθεί μια στοίβα Oδηγών Michelin για να ισορροπεί! Αυτό το περιστατικό “γύρισε τα μυαλά” του επιχειρηματία. Όταν επέστρεψε στο Κλερμόν Φεράν, ο André είπε στον αδελφό του τη φοβερή φράση «ο άνθρωπος σέβεται μόνο αυτό που πληρώνει»! Και από την επόμενη χρονιά, 1922, οι Oδηγοί προσφέρονταν στους αυτοκινητιστές έναντι του ποσού των 7,5 φράγκων έκαστος.


Αυτή η αλλαγή πολιτικής έφερε και αλλαγή τακτικής. Πλέον τα λάθη απαγορεύονταν. Οι διαφημιστικές καταχωρήσεις κόπηκαν μαχαίρι και οι αξιολογήσεις σε ξενοδοχεία και εστιατόρια έγιναν πολύ αυστηρές. Τα αδέλφια αναγνώρισαν ότι οι οδηγοί πλέον «έστελναν» κόσμο στα συγκεκριμένα εστιατόρια που πρότειναν, κι αντί να το εκμεταλλευθούν, έγιναν ακόμα πιο ακριβοδίκαιοι. Πώς; Με το σώμα των «επιθεωρητών»! Στο payroll της εταιρείας παρουσιάζονταν επί χρόνια ονόματα άγνωστα, τα οποία κανείς δεν είχε δει. Αυτή ήταν η συμφωνία: Άνθρωποι άγνωστοι θα πήγαιναν για λογαριασμό της εταιρείας σε εστιατόρια και θα τα αξιολογούσαν, χωρίς να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους. Αυτή η τακτική -λέγεται ότι- παραμένει ακόμα και σήμερα.





Πώς καθιερώθηκε το σύστημα των αστεριών

Το 1926 ο Oδηγός Michelin εφάρμοσε για πρώτη φορά το σύστημα του «αστεριού», στα πραγματικά καλά εστιατόρια. Η συνηθισμένη σήμερα βαθμολογία του ενός ως τριών αστεριών καθιερώθηκε το 1936. Για να είναι και πιο σαφές, ο Oδηγός περιείχε και οδηγίες τι σημαίνει αυτή η βαθμολόγηση:

Ένα αστέρι: «Ένα πολύ καλό εστιατόριο για την κατηγορία του, αξίζει μια στάση».






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: www.--.gr

Related posts

ΙΟΒΕ: Σε πτώση οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο

admin

Γιατί το λιγότερο φαγητό παρατείνει τη ζωή μας

admin

Υπουργείο Περιβάλλοντος – Σκυλακάκης: Βελτίωση της στήριξης για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά

admin

«Ελ. Βενιζέλος»: Αυξημένη κατά 60% η επιβατική κίνηση το τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το 2022

admin

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street – Τα σκήπτρα στον Dow με 8 κερδοφόρες συνεδριάσεις

admin

Χρήστος Μελάς: Νέα και παλιά τεκμήρια

admin

Έκτακτη ενίσχυση σε 2,3 εκατ. πολίτες τα Χριστούγεννα – Ποιοι θα λάβουν €150, €200 και τι θα γίνει με τα επιδόματα παιδιών

admin

Κώστας Πηλαδάκης: Βγαίνει στο σφυρί κατοικία του στη Γλυφάδα (pics)

admin

Υπουργείο Εργασίας: Αλλαγές στις αποδοχές των αδειών νόσησης για γονείς λόγω κορωνοϊού

admin