Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Metlen: Πιστωτικά θετική η επέκταση στην εμπορία ηλεκτρικού, λέει η Fitch

Σε επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγηση ΒΒ για τη Metlen προχώρησε η Fitch, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές. 

Οπως αναφέρει ο οίκος, η επιβεβαίωση του rating αντανακλά τη διατηρήσιμη άνοδο των λειτουργικών κερδών (EBITDA), παρά το δύσκολο περιβάλλον όσον αφορά στις τιμές μετάλλων και ενέργειας, καθώς και την ήπια μόχλευση, με υψηλό το 2025 που θεωρείται διαχειρίσιμη, λόγω των αυξημένων αναγκών για κεφαλαιακές δαπάνες και κεφάλαια κίνησης. 

Ο οίκος σημειώνει ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές της εισηγμένης αναμένεται να δεχτούν πιέσεις το 2024-5 λόγω της εκτέλεσης μεγάλου αριθμού projects στις - στην Ελλάδα, αλλά αναμένεται να καταστούν θετικές ξανά το 2026. 

Ο οίκος επισημαίνει ότι θεωρεί πιστωτικά θετική τη επέκταση στη λιγότερο κυκλική αγορά της εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος.  

Η πιστοληπτική αξιολόγηση αντανακλά το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο αλλά και το αυξανόμενο μερίδιο αγοράς στην ηλεκτροπαραγωγή και την λιανική ηλεκτρικού ρεύματος, παρέχοντας στον όμιλο διατηρήσιμες ταμειακές ροές. 

Επέκταση στην Ενέργεια: Ο Όμιλος Metlen ενίσχυσε σημαντικά τον Ενεργειακό του τομέα ολοκληρώνοντας μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου (CCGT) 826 MW το 2023 και προωθώντας έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – κυρίως ηλιακής ενέργειας – στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εστιάζει επίσης στην επέκταση της πελατειακής της βάσης στη λιανική. Αυτή η επέκταση θα βελτιώσει το επιχειρηματικό μείγμα, προς τον πιο βιώσιμο και ανθεκτικό τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Η ενέργεια θα παραμείνει ο βασικός συντελεστής στα συνολικά ενοποιημένα EBITDA του ομίλου, συνεισφέροντας περίπου το 37%.

Mεταλλουργία: Το τμήμα Μεταλλουργίας παραμένει κερδοφόρο, υποστηριζόμενο από ευνοϊκά περιθώρια κέρδους και τις υψηλές τιμές. Η Metlen εξαγόρασε την Imerys Bauxites το 1ο εξάμηνο του 24, και έγινε ο μεγαλύτερος κάθετα ολοκληρωμένος παραγωγός βωξίτη, αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρώπη. Η Fitch αναμένει ότι αυτή η εξαγορά θα μειώσει το κόστος και θα στηρίξει τα περιθώρια κέρδους. Ο οίκος προβλέπει ότι το EBITDA του τμήματος θα αυξηθεί το 2024 ( 14%) λόγω σημαντικών όγκων πωλήσεων και κινήσεων hedging σε ευνοϊκές τιμές. Ωστόσο, αναμένει ότι η συνεισφορά του EBITDA θα μειωθεί στο 20% περίπου του συνολικού EBITDA του ομίλου από το 2025 έως το 2027 (2023: 24%) λόγω των αναμενόμενων χαμηλότερων τιμών αλουμινίου με βάση τις προβλέψεις της Fitch και του αυξημένου κόστους CO2.

Αυξανόμενη όρεξη για έργα BOT: Η Metlen αναπτύσσει σειρά έργων BOT (Build – Operate – Transfer) στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η στρατηγική του ομίλου ενσωματώνει περαιτέρω επέκταση της δραστηριότητας BOT και η Metlen θα έχει χαρτοφυλάκιο έργων περίπου 5 GW σε ώριμα στάδια ανάπτυξης έως το τέλος του 2024. Ο οίκος αναμένει ότι τα έργα BOT θα παραμείνουν στο 20% περίπου των συνολικών EBITDA του ομίλου κατά την περίοδο 2024-2027 (17% το 2023 και 10% το 2022).

Η έκθεση στα έργα BOT: Βλέπουμε τη BOT ως μια πιο επικίνδυνη δραστηριότητα σε σύγκριση με την συμβατική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς τα κέρδη εξαρτώνται από τη ζήτηση της αγοράς και τις αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, η Metlen μετριάζει την έκθεσή της στον κίνδυνο μέσω προσυμφωνημένων πωλήσεων των περιουσιακών στοιχείων ή εξασφάλισης μακροπρόθεσμων συμβολαίων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που καθιστά πιο προβλέψιμες τις επόμενες πωλήσεις. Τα τρέχοντα έργα υπό ανάπτυξη προπωλούνται σε μεγάλο βαθμό (π.χ. συμφωνία πλαίσιο με τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη ηλιακών πάρκων διεθνώς) ή με ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση χωρίς πόρους. 

Δραστηριότητα EPC και Παραχωρήσεις: Η Metlen συμμετέχει επίσης στην κατασκευή ηλιακών έργων και έργων συμβατικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και μετάβασης ενέργειας για τρίτους. Επιπλέον, από το 2023, ο όμιλος έχει συνάψει παραχωρήσεις έργων υποδομής, κυρίως στην εγχώρια αγορά στο πλαίσιο συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα ή για ιδιωτικούς αντισυμβαλλομένους (π.χ. «Flyover», ο ανατολικός περιφερειακός δρόμος στην Θεσσαλονίκη). Αυτές οι παραχωρήσεις θα παρέχουν σταθερά έσοδα μετά την κατασκευή, ωστόσο θα έχουν ελάχιστο αντίκτυπο προς το παρόν και θα μπορούσαν να προσθέσουν διαφοροποίηση και τη δυνατότητα επαναλαμβανόμενων μερισμάτων μόνο από το 2ο εξάμηνο του 27.

Υπό πίεση οι ελεύθερες ταμειακές ροές: Η Metlen είχε αρνητικά κεφάλαια κίνησης το 2023, με εκροή 800 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με έργα BOT. Αναμένουμε αυτή η τάση να συνεχιστεί το 2024 και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί τα επόμενα χρόνια με την πώληση έργων BOT. Ως εκ τούτου, οι ταμειακές ροές, όντας αρνητικές το 2023, αναμένεται να παραμείνουν έτσι το 2024-2025 λόγω περαιτέρω εκροών κεφαλαίων κίνησης που σχετίζονται με BOT και EPC, αυξημένων κεφαλαιακών δαπανών και συνεχιζόμενων πληρωμών μερισμάτων. Πάνω από το 60% του αναπτυξιακών κεφαλαιακών δαπανών από το 2024 έως το 2027 κατανέμεται στον ενεργειακό τομέα με κύρια εστίαση στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά την περίοδο 2024-2026, η οποία αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή EBITDA.

Related posts

Χ. Θαμνίδης (JTI Ελλάδας): Αυξημένη η γεωπολιτική σημασία της Αν. Μακεδονίας-Θράκης

admin

Καθολική Υπηρεσία: 36,7 εκατ. πληρώνουν στον ΟΤΕ οι πάροχοι

admin

BriQ Properties: Αυξημένη 9,2% η αξία των ακινήτων της εταιρίας το 2023

admin

Κρι Κρι: Διέθεσε 52.720 μετοχές σε 58 στελέχη

admin

Ελλάκτωρ: Ζημιές 186,7 εκατ. ευρώ το 2020

admin

Το κόστος ροκάνισε τα κέρδη της Κίκιζας

admin

Interamerican: Ανασχεδιάζει τα προϊόντα της λόγω… ΔΕΘ

admin

ΕΕΑ: Έντονο ενδιαφέρον για δημιουργία e-shop και site

admin

Νέο μέλος της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ η Mediterra

admin