Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Jumbo: Βλέπει στο βάθος επέκταση σε νέες αγορές

Πωλήσεις και ανάλογη αύξηση καθαρής κερδοφορίας αυξημένες κατά 8%-10% διατηρεί για το 2024 ο όμιλος της Jumbo, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου κ. Α. Βακάκη, ο οποίος στο περιθώριο της χθεισινής τακτικής γ.σ. επανέλαβε ότι παραμένει συντηρητικός εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται η εταιρεία από το αυξημένο μεταφορικό κόστος.

Αν και επιφυλάχθηκε να αναθεωρήσει εκτιμήσεις μετά τον Ιούνιο, παραδεχόμενος πως έως σήμερα οι πωλήσεις και στις 4 αγορές δραστηριότητας συνεχίζουν να είναι ισχυρές, ο ίδιος επανέλαβε πως η διατήρηση της διαταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα (εξαιτίας του πολέμου στη Μ. Ανατολή) αλλά και σειρά παραγόντων κόστους (από τον πληθωρισμό έως τα ασφάλιστρα) δημιουργούν συνθήκες ανησυχίας.

Ειδικότερα στην Κύπρο, που είναι πιο κοντά στην εμπόλεμη ζώνη και επωμίζεται επιπτώσεις στην τουριστική της κίνηση, επιταχύνεται η ανάπτυξη του νέου καταστήματος Jumbο στη Λευκωσία, ώστε να ανοίξει πριν από τον Σεπτέμβριο. Στη Ρουμανία αναμένεται η προσθήκη δύο καταστημάτων μέχρι το τέλος του έτους σε Τιμισοάρα και Βουκουρέστι. Πρόκειται για αγορά διπλάσια σε μέγεθος από την Ελλάδα και επομένως η Jumbo έχει προοπτικές να κερδίσει μερίδιο, γι’ αυτό και επεκτείνει σταθερά το δίκτυό της με 2-3 καταστήματα ανά έτος.

Στο Ισραήλ όπου ο όμιλος διατηρεί συμφωνία Franchise, o κ. Βακάκης ανάφερε πως ενάντια στις συνθήκες ο συνεργάτης Fox Group αναμένεται να δημιουργήσει δεύτερο κατάστημα με προϊόντα Jumbo.

Στο πλαίσιο των συντηρητικών προβλέψεων, ο κ. Βακάκης προανήγγειλε επίσης πως προτίθεται να διατηρήσει κεφάλαια από το ισχυρό ταμείο του ομίλου, ως κάλυψη μελλοντικών κινδύνων, παρά να πληρώσει αυξημένα ασφάλιστρα. Σημείωσε πως σήμερα οι νέες ασφαλιστικές καλύψεις απαιτούν αυξήσεις έως και 25%.

Επενδύσεις

Ο κ. Βακάκης ερωτηθείς επανέλαβε πως η τοποθέτηση στην Trade Estates του ομίλου Φουρλή αποτελεί μια συμβολική κίνηση, που αποσκοπεί επιπλέον στη διαμόρφωση μιας προνομιακής σχέσης για την εύρεση καταστημάτων του δικτύου καταστημάτων στο μέλλον.

Εκτίμησε δε πως σε βάθος χρόνου ο όμιλος ενδέχεται να επεκταθεί σε όμορες αγορές μικρότερου μεγέθους όπως η Κροατία ή η Σλοβενία, αφού ωστόσο ολοκληρώσει το πλάνο επέκτασης στις υφιστάμενες αγορές.

Αναφερόμενος στο μέλλον του ομίλου, υπογράμμισε πως στόχος είναι οι επιχειρήσεις να έχουν ορίζοντα «500 χρόνων» και πως ο ίδιος αν και παραμένει στο «τιμόνι» της εταιρείας οφείλει να διαμορφώσει μια απλούστερη δομή, ώστε να αναλάβει κάποια στιγμή στο μέλλον ο επόμενος επικεφαλής.

Σε ότι αφορά το πρόσφατο Placement μετοχών, υπενθύμισε πως επρόκειτο για τακτική που είχε ακολουθήσει και στο παρελθόν, και υπογράμμισε πως δεν αποτελεί ένδειξη αποχώρησης αλλά τουναντίον ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στην Jumbo, καθώς οι μετοχές αγοράστηκαν από ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια με πολύχρονη παρουσία στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Related posts

Παιδικά Χωριά SOS και ΕΛΕΠΑΠ στηρίζει η Τράπεζα Πειραιώς

admin

Σαράντης: Σχέδια για νέες εξαγορές που θα φέρουν αποδόσεις

admin

Prodea: Κινείται για πλήρη εξαγορά της MHV στην Κύπρο

admin

Deal για έως 40 drones μεταφοράς εμπορευμάτων από τον όμιλο Libra

admin

Entersoft: Προτείνει μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή

admin

Δεύτερο οινοποιείο και είσοδο σε νέες αγορές από τη Σεμέλη

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα € 635 εκατ. η προστιθέμενη αξία του ομίλου για την Ελλάδα

admin

Profile: Νέα διεθνής πλατφόρμα για Διαχείριση Διαθεσίμων

admin

Πώς η Black Friday μπορεί να τονώσει την αγορά

admin