Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Jefferies: Οι τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Η Jefferies διατηρεί τις συστάσεις αγοράς (Buy) και τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών αμετάβλητες, με την Alpha Bank στα €2,60, τη Eurobank στα €2,70, την Τράπεζα Πειραιώς στα €5,25 και την Εθνική Τράπεζα στα €10,35.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εξηγεί ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αυξάνουν τα κεφάλαια υπό διαχείριση (AUM) που κατέχουν μέσω των εταιρειών αμοιβαίων κεφαλαίων, με την αύξηση του Μαΐου να διαμορφώνεται στο 3% και το πρώτο τρίμηνο του έτους η αύξηση να φτάνει το 8% σε τριμηνιαία βάση.

Τα μερίδια αγοράς τον Μάιο παρέμειναν σταθερά, με Eurobank και Αlpha Bank στις πρώτες θέσεις. H Αlpha Bank έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή μεριδίου σε ετήσια βάση ( 180 μ.β.). Οι καθαρές ροές ήταν χαμηλότερες τον Μάιο στα 389 εκατ. ευρώ έναντι 722 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, ή 3% των συνολικών κεφαλαίων υπό διαχείριση. Το αντίστοιχο ποσοστό του Απριλίου ήταν 5%.

Η Eurobank διατηρεί την πρώτη θέση και τα μερίδια αγοράς παρέμειναν σταθερά τον Μάιο για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, με τη Eurobank να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς με 26% και την Εθνική Τράπεζα το μικρότερο με 11%. Σε όλη τη διάρκεια του Μαΐου, η Τράπεζα Πειραιώς σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση του μεριδίου αγοράς ( 20 μ.β.), ενώ η Αlpha Bank είδε τη μεγαλύτερη μείωση του μεριδίου αγοράς (-19 μ.β.). Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες είδαν το συνολικό τους μερίδιο αγοράς να παραμένει σταθερό στο 81% τον Μάιο (81% τον προηγούμενο μήνα).

Οι καθαρές ροές ήταν ασθενέστερες τον Μάιο και ισχυρότερες για την Τράπεζα Πειραιώς. Οι καθαρές ροές ήταν ασθενέστερες τον φετινό Μάιο σε 389 εκατ. ευρώ, μετά από έναν ισχυρό Απρίλιο (άνοδος 722 εκατ. ευρώ). Εξαιρουμένης της Αlpha Bank, οι μεγάλες τράπεζες είδαν καθαρές ροές ως ποσοστό στα κεφάλαια υπό διαχείριση στο 3% τον Μάιο, με την Πειραιώς να είναι η ισχυρότερη (η Alpha χαμηλότερα στο 1%, σημειώνοντας ότι φαίνεται να υπάρχει κάποια εποχικότητα στα στατιστικά τους).

«Εξετάζοντας τις επιδόσεις του τριμήνου, η Αlpha Bank είχε τις ισχυρότερες καθαρές ροές με 382 εκατ. ευρώ, με τη Eurobank να είναι η ασθενέστερη με 6% των κεφαλαίων υπό διαχείριση.

Η αύξηση των επενδυτικών αμοιβών κατά 36% σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο

Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς που διανύουμε κατέγραψε ισχυρές επιδόσεις για τις επενδυτικές αμοιβές, δηλαδή τα έσοδα που καταγράφουν οι τράπεζες από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και το bancassurance, με μέσο όρο 36% σε ετήσια βάση.

Η Εθνική Τράπεζα είδε την ισχυρότερη βελτίωση σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Η Τράπεζα Πειραιώς πέτυχε συνολικά κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο (περιλαμβάνει επίσης τα ιδιωτικά αλλά και θεσμικά χαρτοφυλάκια, όπως και τα περιουσιακά στοιχεία υπό θεματοφυλακή), το οποίο ήταν αυξημένο κατά 8%, επιτυγχάνοντας ήδη τον στόχο της για φέτος. Η Αlpha Bank είδε μετατροπή των καταθέσεων νοικοκυριών σε κεφάλαια υπό διαχείριση, γεγονός που αντιστάθμισε τις εκροές κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Η Eurobank είδε το σύνολο των διαχειριζόμενων κεφαλαίων να ανέρχεται σε 5,9 δισ. ευρώ, ή αύξηση 11% (συμπεριλαμβανομένων και των αμοιβαίων κεφαλαίων τρίτων), έναντι στόχου για φέτος στα 6,5 δισ. ευρώ.

Από όλες τις ελληνικές τράπεζες, η Αlpha Bank παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων της από αμοιβές και προμήθειες από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και τα έσοδα από bancassurance, ενώ η Εθνική Τράπεζα το χαμηλότερο ποσοστό. Η Εθνική Τράπεζα, ωστόσο, έχει καταφέρει να αυξήσει με επιτυχία το ποσοστό των επενδυτικών αμοιβών από 9% το πρώτο τρίμηνο πέρυσι σε 13% το πρώτο τρίμηνο φέτος, σύμφωνα με τη στρατηγική της για αύξηση της συνεισφοράς αυτής, και έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των μεγάλων τραπεζών.

Τέλος, αναφορικά με τις προοπτικές του τομέα στην Ελλάδα, φαίνονται εξαιρετικά θετικές, καθώς η χώρα μας σημειώνει τη μικρότερη διείσδυση σε σχέση με τις αντίστοιχες χώρες της ΕΕ. Οι αμοιβές ως ποσοστό του συνόλου ενεργητικού στην Ελλάδα είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ και Νότιας Ευρώπης.

Οι εγχώριες τράπεζες εμφανίζουν κατά μέσο όρο περίπου 55 μ.β. ως ποσοστό του συνόλου ενεργητικού. Η Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζει την υψηλότερη επίδοση με 74 μ.β. και η Εθνική Τράπεζα τη χαμηλότερη με 50 μ.β. για το 2023.

Σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα, με τα κεφάλαια υπό διαχείριση ως ποσοστό του ΑΕΠ να ανέρχονται στο 10% περίπου έναντι 35% περίπου για την ΕΕ. Συγκρίνοντας τα κεφάλαια υπό διαχείριση με τις καταθέσεις των νοικοκυριών, η Ελλάδα βρίσκεται επίσης κάτω από τις αντίστοιχες χώρες με ποσοστό 10% περίπου έναντι 46% του μέσου όρου της ΕΕ, συμπεραίνει η Jefferies.

Related posts

Κομισιόν: Αυστηρότεροι κανόνες για διασώσεις τραπεζών

admin

Συνάντηση Αδωνι Γεωργιάδη με την διοίκηση της ΕΕΤ

admin

Eurobank: Ξεκίνησε ο 8ος κύκλος του προγράμματος egg

admin

Πώς η πανδημία «αυγάτισε» τις ελληνικές καταθέσεις

admin

Νέο προϊόν χρηματοδότησης από την Attica Bank

admin

Διεθνής διάκριση για τον τομέα Οικονομικής Ανάλυσης της Eurobank

admin

Red alert από ΕΚΤ: Γεωπολιτική και εκλογές μπορεί να ταρακουνήσουν τις αγορές

admin

Axia Ventures: Αγοράστε ελληνικές τράπεζες, μη φοβάστε τα MREL

admin

Τράπεζες: Νέα αύξηση στα επιτοκιακά περιθώρια τον Φεβρουάριο

admin