Image default
ΚΟΣΜΟΣ

H Cleveland-Cliffs εξαγοράζει την καναδική Stelco έναντι 2,8 δισ. δολ.

Η Cleveland-Cliffs συμφώνησε να αγοράσει την καναδική χαλυβουργία Stelco Holdings Inc. έναντι περίπου 3,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (2,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), στην πρώτη σημαντική κίνηση της εταιρείας μετά την ήττα της στην προσφορά της για την United States Steel Corp. πέρυσι.

Οι μέτοχοι της Stelco του Καναδά θα λάβουν μετρητά και μετοχές αξίας περίπου 70 δολαρίων Καναδά, δήλωσε η Cliffs σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα, αντιπροσωπεύοντας premium 87% από την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής.

Η συμφωνία είναι η τελευταία σε μια σειρά από τον CEO της Cliffs, Lourenco Goncalves, ο οποίος έχτισε την εταιρεία από έναν εξορύκτη σιδηρομεταλλεύματος μόλις πριν από λίγα χρόνια σε έναν από τους τέσσερις κορυφαίους παραγωγούς χάλυβα των ΗΠΑ και τον μεγαλύτερο προμηθευτή χάλυβα αυτοκινήτων της χώρας. Το μαχητικό στέλεχος προσπάθησε ανεπιτυχώς πέρυσι να εξαγοράσει την US Steel και ήταν ένθερμος αντίπαλος της συμφωνίας της εταιρείας να πουληθεί στη Nippon Steel Corp. της Ιαπωνίας.

Η Stelco λειτουργεί δύο εγκαταστάσεις στο Οντάριο του Καναδά και αποστέλλει περίπου 2,6 εκατομμύρια τόνους καθαρού χάλυβα επίπεδης έλασης ετησίως, κυρίως χάλυβα θερμής έλασης στους πελάτες των κέντρων εξυπηρέτησης. Η εξαγορά θα επεκτείνει το αποτύπωμα της χαλυβουργίας της Cliffs διπλασιάζοντας την έκθεσή της στην αγορά spot έλασης, είπε η εταιρεία.

Η Stelco, που κάποτε ονομαζόταν Steel Company of Canada, έχει ιστορία περισσότερων από 110 ετών. Η εταιρεία βρέθηκε σε δυσκολίες από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και κατέθεσε αίτηση πτώχευσης. Η US Steel αγόρασε τον προβληματικό παραγωγό το 2007 και άλλαξε το όνομα σε US Steel Canada. Λιγότερο από μια δεκαετία αργότερα, η US Steel ανέλαβε μερικά από τα καλύτερα συμβόλαια της Stelco και εγκατέλειψε ό,τι είχε απομείνει από την εταιρεία το 2015. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stelco, Alan Kestenbaum, γνωστός για τη δυνατότητά του να αντιστρέφει την αρνητική πορεία εταιρείων, με μακρά ιστορία στον κλάδο των εμπορευμάτων, απέκτησε τα περιουσιακά στοιχεία μετά από χρεοκοπία το 2017 και αποκατέστησε το όνομα Stelco.

Μέτοχοι της Stelco που αντιπροσωπεύουν περίπου το 45% της ιδιοκτησίας – συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων επενδυτών της, της Fairfax Financial Holdings και της Kestenbaum – συμφώνησαν να υποστηρίξουν τη συμφωνία. Η συμφωνία έχει επίσης την υποστήριξη του προέδρου του συνδικάτου United Steelworkers, David McCall, είπε η Cliffs.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το δ’ τρίμηνο του 2024, με την επιφύλαξη έγκρισης από τους μετόχους της Stelco, λήψης ρυθμιστικών εγκρίσεων και εκπλήρωσης άλλων συνήθων όρων κλεισίματος μιας συμφωνίας.

Related posts

Ινδία: Συστήματα anti-drone και 130.000 αστυνομικοί για την φρούρηση της Συνόδου Κορυφής της G20

admin

Τι συζήτησε ο Λαβρόφ με τον ειδικό απεσταλμένο της Κίνας για την Ουκρανία

admin

ΗΠΑ: Η εποχή των τυφώνων στον Ατλαντικό το 2024 αναμένεται “ασυνήθιστη”

admin

ΕΕ: Ξεκινούν την Τρίτη οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και Μολδαβία

admin

Αϊτή: Η χήρα του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ κατηγορούμενη για συνέργεια στη δολοφονία του

admin

Καταρρέουν οι μετοχές των τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών μετά την εκλογική νίκη της αντιπολίτευσης

admin

Αξιωματούχος Χαμάς στο CNN: “Δεν έχουμε ιδέα” πόσοι από τους 116 εναπομείναντες ομήρους είναι ζωντανοί

admin

Ο Λίβανος παραπέμπει στο Συμβούλιο Ασφαλείας έρευνες των Reuters-AFP για ισραηλινά πυρά κατά δημοσιογράφων

admin

Κίνα – ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι: Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τη “συλλογική τιμωρία” των Παλαιστινίων

admin