Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Fed (Beige Book): Επιβραδύνεται η αμερικανική οικονομία – Μειώνονται οι προσλήψεις

Επιβράδυνση κατέγραψε η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ στο διάστημα από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου, με τις αμερικανικές επιχειρήσεις την ίδια ώρα να προχωρούν σε λιγότερες προσλήψεις, σε μια ένδειξη ότι η Federal Reserve θα πρέπει να ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων της αργότερα αυτόν τον μήνα, όπως αναμένει ευρέως η αγορά, προκειμένου να αποτρέψει μια “σκληρή” προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας.

Η τελευταία “ακτινογραφία” της οικονομίας των ΗΠΑ από τη Fed έδειξε επίσης ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αυξήθηκαν με μέτριο ρυθμό το ίδιο διάστημα.

“Η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε ελαφρά σε τρεις Περιφέρειες, ενώ ο αριθμός των Περιφερειών που ανέφεραν σταθερή ή φθίνουσα δραστηριότητα αυξήθηκε από πέντε την προηγούμενη περίοδο σε εννέα στην τρέχουσα περίοδο”, αναφέρει η σχετική έκθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, γνωστή και ως “Μπεζ Βίβλος”. 

“Οι εργοδότες ήταν πιο επιλεκτικοί όσον αφορά τις προσλήψεις και είναι λιγότερο πιθανό να διευρύνουν το εργατικό δυναμικό τους, επικαλούμενοι τις ανησυχίες για τη ζήτηση και τις αβέβαιες οικονομικές προοπτικές”, συνεχίζει η έκθεση της Fed, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η περιοριστική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ γίνεται όλο και πιο αισθητή στην οικονομία.

Η έκθεση, που δημοσιεύεται περίπου κάθε έξι εβδομάδες, επιβεβαιώνει με άλλα λόγια την επικείμενη στροφή νομισματικής πολιτικής της Fed, μειώνοντας τα επιτόκιά της από το εύρος του 5,25%5,50% όπου βρίσκονται εδώ και έναν και πλέον χρόνο, κίνηση την οποία έχουν ουσιαστικά “προαναγγείλει” τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, όσο και άλλοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας.

Το μόνο που μένει να φανεί είναι εάν η εξασθένιση της αγοράς εργασίας είναι τέτοια που αρκεί μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ή θα απαιτηθεί μια μεγαλύτερη μείωση, κατά 50 μονάδες βάσης, προκειμένου να επιτύχει η Fed τον στόχο της για μια “ήπια προσγείωση” της οικονομίας, όπου η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται σταδιακά και το ποσοστό ανεργίας παραμένει σχετικά χαμηλό, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός, ο οποίος εκτινάχθηκε σε υψηλό 40 ετών πριν από δύο χρόνια, επιστρέφει προς τον στόχος του 2% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα.

Σημειώνεται ότι ο ρυθμός της αύξησης των τιμών έχει επιβραδυνθεί, σύμφωνα με τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, τον προτιμώμενο δείκτη της Fed, στο 2,5% τον Ιούλιο, και οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ εμφανίζονται όλο και πιο σίγουροι ότι θα επιτύχουν τον στόχο τους.

Αντίθετα, η προσοχή το τελευταίο διάστημα έχει στραφεί στο άλμα που σημείωσε το ποσοστό ανεργίας, το οποίο ανήλθε σε υψηλό σχεδόν τριετίας στο 4,3% τον Ιούλιο, καταγράφοντας άνοδο για τέταρτο διαδοχικό μήνα, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι το υψηλό κόστος δανεισμού μπορεί να μειώνει υπερβολικά τη ζήτηση για εργασία.

Μέχρι στιγμής, η επιβράδυνση στην αγορά εργασίας οφείλεται κυρίως στη μείωση των προσλήψεων και όχι στις απολύσεις. Οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν σε χαμηλό 3,5 ετών τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Τετάρτη.

Πέντε περιφέρειες της Fed ανέφεραν μικρή ή μέτρια αύξηση στον συνολικό αριθμό των εργαζομένων τους, αλλά ορισμένες περιφέρειες ανέφερεαν ότι οι εταιρείες “μείωσαν τις βάρδιες και τις ώρες εργασίας, άφησαν ακάλυπτες τις θέσεις διαφημιστών ή μείωσαν τον αριθμό του προσωπικού τους λόγω φθοράς”. Οι απολύσεις, ωστόσο, παρέμειναν χαμηλές.

Related posts

Ισραήλ: Οι ένοπλες δυνάμεις ολοκλήρωσαν μια “νέα φάση” στην προετοιμασία τους για “πόλεμο” στο Λίβανο

admin

Γαλλία: Η Μ. Λεπέν θα δικαστεί για υπόθεση κατάχρησης κονδυλίων της ΕΕ

admin

ΗΠΑ: Σταθερά στην περιοχή των 210.000 τα επιδόματα ανεργίας

admin

Ο Μακρόν προτρέπει τον Νετανιάχου να αποφύγει έναν “κύκλο αντιποίνων”

admin

Ρωσία: Οι ρωσικές αρχές διαλύουν το Κέντρο Ζαχάροφ

admin

Η Ουκρανία αυξάνει τις δαπάνες για την απόκτηση drones

admin

Ναμίμπια: Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο πρόεδρος Χάγκε Γκέινγκομπ

admin

Κένυα: Τουλάχιστον 48 νεκροί σε τροχαίο δυστύχημα

admin

ΟΗΕ: Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια λύση δύο κρατών

admin