Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Europol: Εξάρθρωσε διαδικτυακή υποδομή του ISIS σε σειρά δυτικών χωρών

Οι δικαστικές αρχές και οι αρχές επιβολής του νόμου σε όλη την Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες εξάρθρωσαν κρίσιμης σημασίας διαδικτυακή υποδομή σε μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας για να διαταράξουν πλατφόρμες και ιστότοπους για τρομοκρατικές επικοινωνίες και προπαγάνδα, όπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου της η Europol.

Σε μια συντονισμένη μεγάλη δράση αυτή την εβδομάδα, οι διακομιστές καταργήθηκαν στη Γερμανία, την Ολλανδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ισλανδία, με τις ισπανικές αρχές να συλλαμβάνουν εννέα “ριζοσπαστικοποιημένα” πρόσωπα.

Οι διακομιστές υποστήριζαν πολλά μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος. Χρησιμοποιήθηκαν για τη διάδοση παγκόσμιας προπαγάνδας και μηνυμάτων ικανών να υποκινήσουν την τρομοκρατία σε τουλάχιστον τριάντα γλώσσες. Η Eurojust και η Europol συντόνισαν και υποστήριξαν τις κοινές επιχειρήσεις.

Οι κοινές επιχειρήσεις αυτής της εβδομάδας αποτελούν μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών και της συνεχούς επαγρύπνησης για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής τρομοκρατικής προπαγάνδας και των επικοινωνιών, μεταξύ άλλων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στοχεύτηκαν βασικά εργαλεία και κόμβοι για τη διάδοση ριζοσπαστικών μηνυμάτων με επίκεντρο το Ίδρυμα I’LAM, το οποίο δημιούργησε, λειτουργούσε ή υποστήριζε ιστοσελίδες και άλλα κανάλια επικοινωνίας που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Οι έρευνες και η συνεχής παρακολούθηση διαδικτυακών δραστηριοτήτων τρομοκρατικών οργανώσεων, υπό την ηγεσία της ισπανικής Πολιτοφυλακής (Guardia Civil) το 2022 έδωσαν πληροφορίες για τις επικοινωνίες των μέσων ενημέρωσης που συνδέονται με το Ίδρυμα I’LAM. Η ιχνηλασιμότητα ήταν πολύπλοκη, καθώς λειτουργούσαν νέες και εξελιγμένες τεχνολογικές υποδομές. Αυτά φιλοξενήθηκαν σε διακομιστές που έκτοτε καταργήθηκαν.

Οι ιστότοποι και τα κανάλια επικοινωνίας, όπως οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, ένα πρακτορείο ειδήσεων και το περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είχαν παγκόσμια εμβέλεια. Επικοινωνούσαν οδηγίες και συνθήματα του Ισλαμικού Κράτους σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ισπανικών, αραβικών, αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών, δανικών, τουρκικών, ρωσικών, ινδονησιακών και παστούν. Αρκετά terabyte πληροφοριών αποκαλύφθηκαν.

Οι τελευταίες προσπάθειες ακολουθούν προηγούμενες ενέργειες, σύμφωνα με τις εντολές της Eurojust και της Europol, για την υποστήριξη των εθνικών αρχών στην καταπολέμηση των τρομοκρατών και την παρακολούθηση των διαδικτυακών τους δραστηριοτήτων. Η κατάσχεση διακομιστών ηλεκτρονικών υπολογιστών στη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ισλανδία ξεκίνησε από τις ισπανικές αρχές και συντονίστηκε από την Eurojust, με την εμπειρογνωμοσύνη της στον τομέα αυτό.

Για να προετοιμαστεί για τις ενέργειες αυτής της εβδομάδας, η Eurojust διοργάνωσε μια ειδική συνάντηση συντονισμού και βοήθησε στην εκτέλεση ευρωπαϊκών εντολών έρευνας και αιτημάτων για αμοιβαία νομική συνδρομή. Ο Οργανισμός δημιούργησε επίσης ένα κέντρο συντονισμού στις εγκαταστάσεις του για να υποστηρίξει τις αρχές σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες για τη διεξαγωγή ερευνών και την κατάργηση διακομιστών.

Το Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο της Europol έθεσε στη διάθεση της έρευνας όλο το φάσμα των υπηρεσιών και της εμπειρογνωμοσύνης του. Από την έναρξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων, η Europol έχει παράσχει πακέτα πληροφοριών που χαρτογραφούν την υποδομή ιστού των στοχευμένων διαδικτυακών περιουσιακών στοιχείων μέσω εγκληματολογικής ανάλυσης των διακομιστών. Η εμπειρογνωμοσύνη της Europol σχετικά με το τοπίο της τρομοκρατικής προπαγάνδας ήταν καθοριστική για την ενημέρωση των δικαστικών διαδικασιών.

Ο Οργανισμός διοργάνωσε επίσης πολλές επιχειρησιακές συναντήσεις, συγκεντρώνοντας όλους τους ερευνητές σε διάφορες κρίσιμες φάσεις της έρευνας. Η προσέγγιση στον ιδιωτικό τομέα ήταν μια άλλη σημαντική λειτουργία που πραγματοποιήθηκε από την Europol στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ημέρα δράσης. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας συνδέεται με εταιρείες τεχνολογίας για να διευκολύνει την ανάκτηση ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων που είναι κεντρικά στην έρευνα. Την ημέρα της δράσης, ένα κινητό γραφείο της Europol αναπτύχθηκε στην Ισπανία για να παρέχει αναλυτική υποστήριξη κατά τη διάρκεια των συλλήψεων των υπόπτων.

Related posts

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύεται να αναπτύξει τη συνεργασία με την Κίνα σε ιστορικά υψηλό επίπεδο

admin

Βόρεια Κορέα στον ΟΗΕ: Στα πρόθυρα “πυρηνικού πολέμου” η κορεατική χερσόνησος

admin

Ørsted: Κατασκευάζει στη Βρετανία το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο παγκοσμίως

admin

Πτώση-ρεκόρ για τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία – Ελπίδες για τον πληθωρισμό

admin

Ν. Κουλέμπα: Αναμένουμε και συνομιλίες Ερντογάν με τον Ζελένσκι

admin

Μεξικό: 39 νεκροί στο πλήγμα του τυφώνα Ότις στo Ακαπούλκο

admin

Ουκρανία: Η Kyivstar αποκατέστησε τις υπηρεσίες της μετά από κυβερνοεπιθέσεις που δέχθηκε

admin

ΗΠΑ: Μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του, η εικόνα του Ανώτατου Δικαστηρίου δέχθηκε ακόμη ένα πλήγμα

admin

Ο Ασάνζ μπορεί να προσφύγει κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ σε νέα ακροαματική συνεδρίαση, αποφάνθηκε βρετανικό δικαστήριο

admin