Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Eurobank Equities: Δικαιολογημένες οι υποαποδόσεις- Aυξάνει τις τιμές-στόχους

Eurobank Equities: Δικαιολογημένες οι υποαποδόσεις- Aυξάνει τις τιμές-στόχους

Aύξηση των τιμών-στόχου που έχει δώσει για τις τράπεζες ανακοίνωσε τη Δευτέρα (14/10) η Eurobank Equities.

Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής επισημαίνουν ότι οι τελευταίες υποαποδόσεις του κλάδου οφείλονται σε τεχνικούς λόγους (placements, καθυστέρηση της αναβάθμισης του ΧΑ από την MSCI) και όχι σε αδύναμα θεμελιώδη στοιχεία. Άλλωστε, όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, οι τράπεζες ανακοίνωσαν ανθεκτικά αποτελέσματα και αναμένεται αύξηση μερισμάτων.

H Eurobank Equities θέτει την τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 2,56 ευρώ (από 2,41 ευρώ προηγουμένως), για την Εθνική Τράπεζα στα 10,97 ευρώ (από 10,37 ευρώ) και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 6,24 ευρώ (από 5,78 ευρώ).

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, παρότι τα κέρδη του κλάδου ξεπερνούν συνεχώς τις προβλέψεις τα τελευταία τρίμηνα, οι μετοχές υποαποδίδουν κατά 20% έναντι των άλλων τραπεζών της περιφέρειας και κατά 5% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών από τις αρχές του έτους.

Αν και οι δυσμενείς τάσεις για τα έσοδα από τόκους επιμένουν, η επίδρασή τους έχει υπάρξει λιγότερο σοβαρή από ό,τι αναμενόταν, σημειώνει η Eurobank Equities, με αποτέλεσμα το δεύτερο τρίμηνο να καταγραφεί μείωση μόνο 1% σε τριμηνιαία βάση.

Η ανθεκτικότητα των τραπεζών στηρίζεται επίσης από τη βελτίωση στην ποιότητα ενεργητικού, τις ισχυρότερες προμήθειες και μια από τις πιο αποδοτικές δομές κόστους στην Ευρώπη.

Συνεπώς, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν πιο ευαίσθητες στις μειώσεις επιτοκίων σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές, επισημαίνεται, καθώς η προβλεπόμενη μείωση του RoTE έως το 2026 υπολογίζεται μόνο στις 4 ποσοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα αυτό να ευθυγραμμίζεται με τον μέσο όρο των τραπεζών της περιφέρειας (περίπου 12%, από 16% το 2023).

Συνεπώς, οι υποαποδόσεις των μετοχών οφείλονται πιθανότατα στην πώληση της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Πειραιώς και την Εθνική καθώς και στα placements σε Metlen και Jumbo, που προκάλεσαν υπερπροσφορά μετοχών στο ΧΑ.

Επιπλέον, η απόφαση της MSCI να μην βάλει την Ελλάδα σε watchlist για αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές έχει καθυστερήσει έναν κρίσιμο καταλύτη για τη μείωση του risk premium, περιορίζοντας περαιτέρω τις εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό φέτος, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Παρόλα αυτά, η Eurobank Equities προβλέπει αύξηση των μερισμάτων των τραπεζών, καθώς όπως υπολογίζει, ακόμα και εάν επιταχυνθεί η μείωση του αναβαλλόμενου φόρου,  οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα συνεχίσουν να ενισχύονται, στηρίζοντας τη διανομή του 50% των κερδών έως το 2025. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει τις μερισματικές αποδόσεις από το 7% το 2024, σε μια αύξηση στο 10% έως το 2025-26, δηλαδή κοντά ή ακόμα και υψηλότερα από το 8% που προσφέρουν οι τράπεζες της περιφέρειας.

Επιπλέον, η χρηματιστηριακή αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή του κλάδου, κατά 9% για το 2024 και το 2025 και κατά 4% για το 2026.

#eurobank_equities #ΤΡ-ΖΕΣ #Σχόλια #Ανάλυση

Related posts

Attica Group: Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας κατά μία βαθμίδα από την ICAP

admin

Attica Bank: Αύξηση καταθέσεων και μείωση των ΜΕΑ το 2022

admin

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στις 15/7 η καταβολή μερίσματος για το 2023

admin

Χρηματιστήριο: Θετικό momentum για άμεση υπέρβαση των 1455 μονάδων

admin

ΔΕΗ: ΓΣ στις 27/6 για απόσχιση του τηλεπικοινωνιακού κλάδου χονδρικής

admin

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Αυξήθηκαν τζίρος και πωλήσεις στο 9μηνο

admin

ΣΙΔΜΑ: Αύξηση των πωλήσεων εξαμήνου παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον

admin

Centric: Λύση και εκκαθάριση της θυγατρικής Chicken Stories

admin

Μηδενίστηκε το ποσοστό της Rolopack στη MIG

admin