Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Τιτλοποίησε απαιτήσεις 600 εκατ. ευρώ

Σε τιτλοποίηση απαιτήσεων από δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας 590 εκατ. ευρώ (project Leon), προχώρησε στις αρχές Ιουλίου η Eurobank και «τρέχει» διαδικασία για την πώληση του 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) διαβάθμισης.

Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο με δάνεια όλων των κατηγοριών. Η αρχική περίμετρος ανερχόταν σε 398 εκατ. ευρώ (σ.σ. μικτή λογιστική αξία), αλλά τον περασμένο Μάρτιο διευρύνθηκε καθώς προστέθηκαν δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας περίπου 240 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή πώλησης του 95% των mezzanine και junior ομολογιών αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της φετινής χρονιάς.

Λόγω της διεύρυνσης της περιμέτρου κατά 240 εκατ. ευρώ, το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) του Ομίλου μειώθηκε, κατά 0,2 δισ. ευρώ, σε 1,3 δισ. ευρώ και ο δείκτης (NPE ratio) διαμορφώθηκε σε 3,1% από 3,5% στο τέλος του 2023. Ο συντελεστής κάλυψης των Non Performing Exposures (NPEs) από προβλέψεις ανήλθε σε 93,2% από 86,4% στο τέλος του 2023.

Σημειώνεται ότι η Eurobank έπιασε από τον περασμένο Μάρτιο τον στόχο, που είχε θέσει για το 2026 (σ.σ. NPE ratio 3,2%) η στρατηγική διαχείρισης, ως προς τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η διεύρυνση της περιμέτρου, πέραν της αξιοποίησης της συγκυρίας μετά τη μικρή αύξηση των κρατικών εγγυήσεων του Ηρακλή… τσέπης (Ηρακλής ΙΙΙ), στοχεύει στη συντήρηση του παραπάνω επιπέδου.

Και αυτό επειδή, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξάμηνο, ο σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE formation) ήταν θετικός κατά 125 εκατ. ευρώ. Πέρσι, στο αντίστοιχο περσινό διάστημα, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα είχαν αυξηθεί κατά 140 εκατ. ευρώ, στο ποσό, όμως, περιλαμβανόταν τα δάνεια μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου.

Related posts

Στη Σωληνουργεία Κορίνθου η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού αερίου Leviathan

admin

Μοτοδυναμική: Θεαματική αύξηση επιδόσεων το 1o εξάμηνο

admin

Συνεργασία Prosperty και Robura στον μετασχηματισμό της κυπριακής Altia

admin

Στη δημοσιότητα η 3η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΔΕΗ

admin

Εκπτωση 20% για κρατήσεις σε Ευρώπη και Β. Αφρική από την Accor

admin

Ποιες αλυσίδες Franchise βραβεύτηκαν στα Franchise Success Awards

admin

Γ. Στάσσης: Η ΔΕΗ παράγει υπεραξία για όλους

admin

ΣΙΔΜΑ: Συγκρατημένη αισιοδοξία για τα φετινά αποτελέσματα

admin

Πτώση κερδών για τα Πλαστικά Κρήτης

admin