Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Προτεραιότητα η επέκταση εργασιών της «Ελληνικής»

Tην επέκταση των εργασιών της «Ελληνική Τράπεζα Κύπρου», σε τομείς, όπως η εταιρική τραπεζική, το treasury, οι υπηρεσίες συναλλακτικής τραπεζικής, τραπεζικής ιδιωτών καθώς και στις τραπεζοασφαλιστικές και επενδυτικές εργασίες στοχεύει η Eurobank, που «τρέχει» υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση ως του 100% των μετοχών της κυπριακής τράπεζας.

Ταυτόχρονα, η Eurobank δηλώνει ότι ενδέχεται να εξετάσει την «Ελληνική Τράπεζα» με την 100% θυγατρική της Eurobank Cyprus, σε περίπτωση που αποκτήσει ικανό ποσοστό του μετοχικού της κεφαλαίου (σ.σ. κατέχει ήδη το 55,48%). Με τα σημερινά δεδομένα δεν σκοπεύει, πάντως, να επιφέρει μονομερώς ουσιώδεις μεταβολές στην υφιστάμενη πολιτική απασχόλησης στην κυπριακή τράπεζα.

Προτεραιότητα της Eurobank είναι η επέκταση/διεύρυνση των εργασιών της κυπριακής τράπεζας και υπό το  πρίσμα αυτό θα τοποθετηθεί, έναντι ενδεχόμενης πρότασης του Δ.Σ για καταβολή μερίσματος, λαμβάνοντας υπόψη πιθανές σχετικές εποπτικές συστάσεις, όπως και τη συνάφεια του προτεινόμενου μερίσματος με τη μερισματική πολιτική.

Με δεδομένο ότι η Eurobank κατέχει ήδη ποσοστό ελέγχου της «Ελληνικής» η δημόσια πρόταση είναι επιτυχής. Στην περίπτωση, όμως, που αποκτήσει μέσω αποδοχής τουλάχιστον το 90% του μετοχικού της κεφαλαίου προτίθεται να κινήσει τη διαδικασία διαγραφής των μετοχών της από το ΧΑΚ. Ειδικότερα, θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς (squeeze out) και θα αποκτήσει τις εναπομείνασες μετοχές στην ίδια τιμή (2,56 ευρώ ανά μετοχή) της δημόσιας προσφοράς. Στην περίπτωση που μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης δεν αποκτήσει ποσοστό τουλάχιστον 90% δεν προτίθεται να προβεί σε οποιαδήποτε απόκτηση επιπλέον μετοχών, μέσω ΧΑΚ, για τουλάχιστον 6 μήνες.

Κατά τους προηγούμενους 12 μήνες από την ανακοίνωση της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, η τιμή μετοχής (σ.σ. σε κλείσιμο) της κυπριακής τράπεζας κυμάνθηκε μεταξύ 1,79 ευρώ με 2,69 ευρώ. Ο μέσος όρος τιμής κλεισίματος διαμορφώθηκε σε 2,229 ευρώ. Χρόνιο πρόβλημα της μετοχής ο χαμηλός όγκος συναλλαγών και επομένως το χαμηλό ποσοστό εμπορευσιμότητας. Υπό το παραπάνω πρίσμα, η πρόταση της Eurobank προσφέρει δυνατότητα αποεπένδυσης σε επενδυτές.

Αρνητικό goodwill

Στις 31 Μαρτίου η καθαρή αξία ενεργητικού ανά μετοχή της «Ελληνικής» διαμορφώθηκε σε 3,87 ευρώ. Η δημόσια πρόταση, δηλαδή, διενεργείται σε τιμή 33,9% χαμηλότερη και η Eurobank για τις μετοχές που αγόρασε και θα αγοράσει θα εμφανίσει αρνητικό goodwill.

Η περίοδος αποδοχής ξεκίνησε χθες 1 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 30 Ιουλίου (ώρα 14:30). Σε περίπτωση απόκτησης του 100% η Eurobank θα καταβάλει το ποσό των 472,37 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι δεσμευμένο για τον παραπάνω σκοπό στην Eurobank Cyprus. Η CISCO (Cyprus Investment and Securities Corporation- CISCO) της Τράπεζας Κύπρου και η Axia Ventures ενεργούν ως σύμβουλοι δημόσιας πρότασης για λογαριασμό της Eurobank.

Η κυπριακή τράπεζα εμφάνισε στο Α΄ τρίμηνο καθαρά έσοδα από τόκους 151 εκατ. ευρώ και καθαρά έσοδα από προμήθειες μόλις 16,8 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των καθαρών εσόδων σε 179,3 εκατ. ευρώ με τα έξοδα να ανέρχονται σε 71,1 εκατ. ευρώ. Το προ προβλέψεων κέρδος ανήλθε σε 108,1 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων σε 106,5 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη σε 93,3 εκατ. ευρώ.

Related posts

Μυτιληναίος: Εξετάζεται η κατασκευή εργοστασίου αλουμινίου σε Καναδά ή ΗΠΑ

admin

Ομιλος Βενέτη: Επενδύσεις 80 εκατ. ευρώ στην 4ετία

admin

Νέος CEO στην Καλλιμάνης ο κ. Γιώργος Μάνωλας

admin

Alumil: Οικονομική ενίσχυση άνω των €500.000 για το σύνολο των εργαζομένων της

admin

IQVIA: Αύξηση θέσεων εργασίας στην Ελλάδα κατά 100% στη διάρκεια της πανδημίας

admin

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τα νέα γραφεία της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι

admin

Εκλεισε το ντιλ για την Τέρνα Ενεργειακή, τίμημα στα €20 ανά μετοχή

admin

United Media: Στη NOVA τα δικαιώματα της EuroLeague

admin

Εθνική Τράπεζα: 137 στελέχη θα μοιραστούν 2,3 εκατ. δωρεάν μετοχές

admin