Σε mega deal, για το οποίο θα απαιτηθεί εισροή στη χώρα περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενδέχεται να εξελιχθεί ο διαγωνισμός (project Pillar) της Eurobank για την τιτλοποίηση κόκκινων στεγαστικών δανείων, οφειλόμενου κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ.
Οι μη δεσμευτικές προσφορές για το παραπάνω χαρτοφυλάκιο υποβλήθηκαν στις 28 Ιανουαρίου και είναι τουλάχιστον έξι, όπως έγραψε η στήλη Χαμαιλέων. Η αξιολόγησή τους θα απαιτήσει, όμως, λίγο περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο.
Η μικρή καθυστέρηση είναι εις γνώση των ενδιαφερομένων, καθώς η διοίκηση της τράπεζας συναντάται με όλους, διερευνώντας το αν θα τους ενδιέφερε, στην περίπτωση που περάσουν στον β’ γύρο, να είναι επιλαχόντες και για το project Cairo. Την τιτλοποίηση, δηλαδή καταγγελμένων ή σε βαθιά καθυστέρηση δανείων με εξασφαλίσεις, ονομαστικής αξίας 7 δισ. ευρώ, μαζί με την πώληση τουλάχιστον του 70% της FPS, θυγατρικής του ομίλου που θα διαχειρίζεται τα εν Ελλάδι μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα του ομίλου Eurobank.
Οι δύο τιτλοποιήσεις και η πώληση της FPS αντιμετωπίζονται από τα private equity funds ως ένα -σπονδυλωτό- deal και είναι πιθανόν οι τελικές προσφορές τους για το Pillar να περιλαμβάνουν σχετική αίρεση. Να προβλέπουν, δηλαδή, ότι για να ισχύει η προσφορά, θα πρέπει να αποκτήσουν και τον mezzanine τίτλο του Cairo, μαζί με την FPS.
Ενεργώντας προληπτικά, η Eurobank εξετάζει το ενδεχόμενο να συνδέσει τους δύο διαγωνισμούς τιτλοποιήσεων και την πώληση τουλάχιστον του 70% του μετοχικού κεφαλαίου της FPS. Κίνηση που θα οδηγήσει πιθανότατα στη διαμόρφωση κοινοπρακτικών σχημάτων, μεταξύ των ενδιαφερόμενων επενδυτών, καθώς το ποσό των περίπου 500 εκατ. ευρώ, που θα απαιτηθεί για την αγορά της FPS και των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης, είναι υψηλό για ένα deal σε χώρα όπως η Ελλάδα.
Στην τιτλοποίηση «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, οφειλόμενου κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ, ο προτιμητέος επενδυτής καλείται να αγοράσει το σύνολο των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note), ονομαστικής αξίας 300 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.
Περίπου 500 εκατ. ευρώ θα καταβάλει ο αγοραστής
Μέσα στη χρονιά θα ξεκινήσει και η τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, ονομαστικής αξίας 7 δισ. ευρώ, τα οποία είναι είτε καταγγελμένα είτε σε βαθιά καθυστέρηση. Η Eurobank ανακοίνωσε ότι θα πωλήσει σε επενδυτή μια «φέτα» από τον mezzanine τίτλο (σ.σ. ως το 30% των ομολογιών) και το υπόλοιπο θα αποδοθεί δωρεάν στους μετόχους του ομίλου.
Σύμφωνα με αναλυτές, ο mezzanine τίτλος θα έχει ονομαστική αξία πέριξ των 400 εκατ. ευρώ. Αν οι εκτιμήσεις τους είναι σωστές, θα διατεθούν ομολογίες αξίας ως 120 με 130 εκατ. ευρώ.
Το πώς θα αποτιμηθούν από τους επενδυτές είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή, αφενός, λόγω της έλλειψης στοιχείων για τα χαρακτηριστικά των εξασφαλίσεων του προς τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου, αφετέρου, επειδή μαζί με τη «φέτα» του mezzanine προβλέπεται να πωληθεί και το 30% της FPS, της θυγατρικής που θα διαχειρίζεται όλα τα εν Ελλάδι NPEs του ομίλου Eurobank, ενώ έχει και τη διαχείριση χαρτοφυλακίων τρίτων.
Η τράπεζα εκτιμά ότι από την πώληση της FPS θα εισπράξει περίπου 300 εκατ. ευρώ. Δεν έχει, όμως, διευκρινισθεί αν στο παραπάνω προσδοκώμενο έσοδο περιλαμβάνεται και η είσπραξη από την πώληση ποσοστού ως 30% του mezzanine bond, όπως και ενδεχόμενο κεφαλαιακό όφελος από την αποτίμηση του συμβολαίου πολύχρονης ανάθεσης διαχείρισης.
Τα οφέλη για την τράπεζα
Αν πωληθεί ικανός αριθμός ομολογιών ενδιάμεσου ρίσκου (mezzanine note) στις δύο τιτλοποιήσεις και πληρούνται κάποιες άλλες εποπτικές απαιτήσεις, η στάθμιση των senior note τίτλων, που θα διακρατήσει ο όμιλος Eurobank στο σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό θα είναι πολύ μικρή.
Με την παραπάνω δομή, η τράπεζα θα μειώσει κατά τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ τα NPEs εντός του 2019, τα οποία από 15,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018 (σ.σ. ο επίσημος στόχος) θα πέσουν στα επίπεδα των 6 δισ. ευρώ, με τον CET I να παραμένει σε επίπεδα υψηλότερα του 12%.
Θα καταστεί, έτσι, η πρώτη εγχώρια τράπεζα που επιστρέφει σε κανονικότητα, καθώς οι προβλέψεις θα μειωθούν, η κερδοφορία θα βελτιωθεί, όπως και η ρευστότητα, ενώ θα απαγκιστρωθεί από τη διαχείριση του αποθέματος των NPEs, μειώνοντας το προσωπικό της.
Τέλος, η πώληση της FPS, με «προίκα» την ανάθεση διαχείρισης του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει εν Ελλάδι ο όμιλος, θα οδηγήσει πιθανότατα σε εξοικονόμηση δαπανών μισθοδοσίας, ενισχύοντας περαιτέρω κερδοφορία και απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoE).