Image default
ΚΟΣΜΟΣ

EE – Σύνοδος Κορυφής: Αναφορά σε “κράτη-μέλη που απειλούνται” στα συμπεράσματα, μετά τις απειλές Χεζμπολάχ κατά Κύπρου

Αναφορά στα κράτη-μέλη που απειλούνται, περιέχουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Μέση Ανατολή μετά τα μηνύματα που εξαπέλυσε σε βάρος της Κύπρου ο ηγέτης της σιιτικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα.

Ειδικότερα, επισημαίνεται:

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο κάθε απειλή κατά των κρατών μελών της ΕΕ που συμβάλλουν στην κλιμάκωση και επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη της με τα κράτη μέλη της ΕΕ”.

Κ. Μητσοτάκης: “Ευελπιστώ σε συμφωνία για φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας”

Την αισιοδοξία του ότι το σημερινό συμβούλιο των 27 ηγετών μπορεί να καταλήξει σε… λευκό καπνό όσον αφορά στις ηγετικές θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δήλωσή του πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης προέταξε και τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή ατζέντα της επόμενης πενταετίας, η οποία, όπως τόνισε, περιέχει όλες τις ελληνικές προτεραιότητες. 

“Η πρώτη αποστολή του σημερινού συμβουλίου είναι να επικυρώσει τις επιλογές για τις ηγετικές θέσεις του επόμενου ευρωπαϊκού κύκλου. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Ευρωπαίοι Σοσιαστές και οι φιλελεύθεροι έχουν συμφωνήσει να προτείνουν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για την προεδρία του συμβουλίου για 2,5 χρόνια τον τέως πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα και για τη θέση του ύπατου εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας. Ευελπιστώ ότι αυτές οι επιλογές θα γίνουν αποδέκτες από το ευρωπαϊκό συμβούλιο, ώστε να ακολουθήσει η ψηφοφορία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για την επικύρωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι σημαντικό οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός του Ιουλίου, για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στον ευρωπαϊκό κύκλο”, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων που θα έχουν οι “27” στη βελγική πρωτεύουσα θα βρεθούν και οι προκλήσεις της επόμενης πενταετίας για την Ευρώπη. Ανάμεσά τους:

– Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.

– Η διεύρυνση.

– Το μεταναστευτικό.

– Η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, στο μέτωπο της ευρωπαϊκής άμυνας και της ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής και βιομηχανίας, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τοποθετηθεί για την από κοινού πρόταση με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ, που σχετίζεται με την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού πρότζεκτ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους. Ουσιαστικά, δηλαδή, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για μία ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας. Παράλληλα, οι “27” αναμένεται να συζητήσουν:

– Τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

– Τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, οι ενταξιακές συνομιλίες της οποίας μόλις έλαβαν επισήμως “πράσινο φως” στη Διακυβερνητική Διάσκεψη που έγινε στο Λουξεμβούργο.

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το “παρών” στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Οι ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς συζήτησαν:

– Για τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

– Για τη στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας.

Αναμφισβήτητη η ανάγκη αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι αναμφισβήτητη η ανάγκη αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε.

Υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα σε αυτό τον τομέα, να αναπτύξει και να χρηματοδοτήσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να μην εξαρτάται από τρίτους.

“Ο,τιδήποτε λιγότερο”, τόνισε, “στέλνει το λάθος μήνυμα”.

Related posts

Στόλτενμπεργκ: Οι χώρες του NATO δεν στέλνουν “αρκετά” πυρομαχικά στο Κίεβο

admin

ΕΕ: Νέο πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Εμπάργκο και στα διαμάντια

admin

Ουκρανία: Έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών

admin

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στη Τζενίν

admin

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, τουλάχιστον 4 νεκροί

admin

Το αεροπλανοφόροUSS Gerald R. Ford που είχε σταλεί στο Ισραήλ για υποστήριξη επιστρέφει στο σπίτι του

admin

Ιαπωνία: Ο Κισίντα διέταξε τον υπουργό Αλιείας να ζητήσει συγγνώμη για τα “μολυσμένα” ύδατα της Φουκουσίμα

admin

Η Λευκορωσία ενισχύει τα σύνορά της με την Ουκρανία

admin

Ισπανία: Ένταση στο κοινοβούλιο για την χρήση της καταλανικής, της βασκικής και της γαλικιακής γλώσσας

admin