Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ecofin: Μπλόκο της Πολωνίας στον ελάχιστο εταιρικό φόρο

Διχασμένοι εμφανίστηκαν οι

υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

τόσο για το εύρος των

επόμενων κυρώσεων που θα επιβληθούν προς τη Ρωσία

, όσο και στο ζήτημα του

ελάχιστου εταιρικού φόρου στο 15%

, καθώς στο δεύτερο αυτό ζήτημα η Πολωνία μόνη της στάθηκε απέναντι στα 26 άλλα κράτη- μέλη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρινο Λε Μερ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (Ecofin) στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συζήτησαν για την εφαρμογή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά τις εικόνες φρίκης από την πόλη Μπούκα.

Οι 27 αναφέρθηκαν στην πιθανότητα περισσότερων περιορισμών στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας, περισσότερες και αυστηρότερες κυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα, καθώς και σε τράπεζες της Ρωσίας που έχουν ήδη αποσυνδεθεί από το διεθνές δίκτυο SWIFT, αλλά δεν έχουν επιβληθεί ξεχωριστές κυρώσεις. Τα περισσότερα κράτη της ανατολικής ΕΕ, όπως και η Γαλλία η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ζητούσαν να παγώσουν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου αλλά η Αυστρία απέρριψε κατηγορηματικά μια τέτοια πιθανότητα. Η Γερμανία από την πλευρά της υποστήριξε ότι το πλέον ορθό θα ήταν το σταδιακό πάγωμα ρωσικού αερίου και πετρελαίου για να μην πληγούν μεγάλα τμήματα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Η αντίθεση στην επιβολή κυρώσεων στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία ήταν ακόμα πιο έντονη καθώς κράτη – μέλη που δεν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, φοβούνται περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού, ενώ τα περισσότερα κράτη – μέλη αποφεύγουν να ευθυγραμμιστούν με την πολύ σκληρή στάση της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής.

Το χρονοδιάγραμμα της επιβολής κυρώσεων , οι οποίες θα εμπεριέχουν και τον τομέα της ενέργειας, θα εξαρτηθεί από συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες, οι οποίοι θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ελάχιστος εταιρικός φόρος, βέτο από την Βαρσοβία

Έντονη αντιπαράθεση υπήρξε και για το ζήτημα του παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου, καθώς η Πολωνία αρνήθηκε μέχρι το τέλος να προχωρήσει και να συμφωνήσει με τη πρόταση που κατέθεσε η γαλλική προεδρία. Πρόκειται για μια συμφωνία που επιτεύχθηκε σε πλαίσιο ΟΟΣΑ και που αποτελείται από δύο κύρια στοιχεία: Τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή στο 15% για τις πολυεθνικές εταιρείες, που είναι γνωστός ως πυλώνας 2 και τον πυλώνα 1, ο οποίος προβλέπει τη φορολόγηση μέρους των κερδών των πολυεθνικών εταιρειών στις χώρες που λαμβάνει χώρα η οικονομική τους δραστηριότητα.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Σουηδία και η Πολωνία εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις συγκεκριμένες προτάσεις πέρυσι, αν και όλα τα κράτη – μέλη υποχώρησαν από τις αντιρρήσεις τους εκτός από την Πολωνία. Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ecofin.

Ειδήσεις σήμερα«Η συμβίωση με τον ιό δεν θα είναι εύκολη», λέει ο Πρασσάς – Τι θα γίνει με την 4η δόση

Έφτασε στον Κορυδαλλό η Πισπιρίγκου – Γιατί είναι «κόκκινο πανί» στις φυλακές, θα προαυλίζεται μόνηΗ «μουντή» καλημέρα στο συγκλονιστικό σκίτσο του Αρκά για τις φρικαλεότητες στη Μπούτσα

Related posts

Στα 140 δολάρια πλησίασε η τιμή του Brent, «απείλησε» το ιστορικό υψηλό του 2008

banksnews

Μείωση εισφορών, ρύθμιση κορωνο-οφειλών και δεύτερη ευκαιρία για το επίδομα γέννησης

banksnews

North Evia-Samos Pass: Ξεκίνησε η δεύτερη φάση μέσω του vouchers.gov.gr

banksnews

Δώρο Χριστουγέννων – Βρούτσης: 21/12 το δώρο Χριστουγέννων – Μετάθεση άδειας το 2021

banksnews

Θ. Πελαγίδης: Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να γίνει ο «κήπος της Ευρώπης»

banksnews

ΕΛΣΤΑΤ: Σε ύφεση 0,9% η Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο

banksnews

AMTD Digital: Η μικροσκοπική εταιρεία που ξεπερνά πλέον σε αξία Goldman Sachs, BofA και Morgan Stanley!

banksnews

Λογαριασμοί ρεύματος: Η «πλατφόρμα» που επιστρέφει 280 εκατ. ευρώ στα νοικοκυριά

banksnews

Αγορά ακινήτου: Έρχονται 4 νέες πλατφόρμες – εργαλεία επιλογής

banksnews