Image default
ΚΟΣΜΟΣ

CNN: Βίντεο φέρεται να αποτυπώνει εκτέλεση Ουκρανών στρατιωτών που είχαν παραδοθεί από Ρώσους

Βίντεο που βρέθηκε κατ΄ αποκλειστικότητα στα χέρια του αμερικανικού δικτύου CNN, που κατεγράφη κατά τη διάρκεια μαχών στα τέλη Αυγούστου κοντά στην πόλη Ποκρόφσκ στην ανατολική Ουκρανία, φέρεται να αποτυπώνει εκτέλεση από ρωσικά στρατεύματα τριών Ουκρανών στρατιωτών που είχαν παραδοθεί, μετά την κατάληψη του χαρακώματός τους.

Το περιστατικό, που περιγράφεται από έναν Ουκρανό αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να αποσιωπηθούν ορισμένες λεπτομέρειες για την προστασία της ταυτότητας της μονάδας, εντάσσεται σε ένα μοτίβο φερόμενων ως εκτελέσεων Ουκρανών μαχητών από τον ρωσικό κατοχικό στρατό, που φαίνεται να εντείνεται με ταχύ ρυθμό φέτος.

CNN has obtained exclusive video that shows an apparent execution by Russian troops of three surrendering Ukrainians, after their trench was overrun.





The incident is part of a pattern of apparent executions, seemingly increasing in pace this year.@npwcnn reports. pic.twitter.com/EsSC4IXcVV

— CNN International PR (@cnnipr) September 6, 2024

Πηγές των ουκρανικών αμυντικών μυστικών υπηρεσιών έδωσαν στο CNN μια λίστα με 15 περιπτώσεις από τον Νοέμβριο, οι περισσότερες υποστηριζόμενες από βίντεο ή ηχητικές υποκλοπές από drone, κατά τις οποίες οι Ουκρανοί στρατιώτες που παραδόθηκαν, εκτελέστηκαν από τους Ρώσους αντί να κρατηθούν ως αιχμάλωτοι.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας ανέφερε στο CNN ότι το γραφείο του ερευνούσε 28 τέτοια περιστατικά από την έναρξη του πολέμου, στα οποία έχουν σκοτωθεί συνολικά 62 Ουκρανοί στρατιωτικοί.

Τα πλάνα από την περιοχή του Ποκρόβσκ φαίνεται να αντικατοπτρίζουν τις αδυσώπητα βάναυσες τακτικές του ρωσικού στρατού καθώς συνεχίζει να προελαύνει στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Ουκρανοί εισαγγελείς ανέφεραν στο CNN ότι πιστεύουν ότι οι φερόμενες δολοφονίες είναι εγκλήματα πολέμου και μέρος μιας ενορχηστρωμένης πολιτικής του Κρεμλίνου. “Εάν οι αιχμάλωτοι πολέμου παραδοθούν, αν δείξουν ότι παραδίδονται, αν δεν έχουν όπλα στα χέρια τους, τότε η συνοπτική εκτέλεση είναι έγκλημα πολέμου”, δήλωσε στο CNN ο Άντριι Κόστιν, γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας.

Υποστήριξε ακόμη ότι τέτοια εγκλήματα είχαν διαπραχθεί σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, από διάφορες μονάδες, δίνοντας στο Κίεβο “την ευκαιρία να ισχυριστεί ότι μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε να κλιμακώνεται σε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Αυτή η πολιτική ενορχηστρώνεται από το Κρεμλίνο. Είναι εντολή συγκεκριμένων διοικητών”.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημα του CNN για σχολιασμό σχετικά με τους ισχυρισμούς.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος που παρείχε το βίντεο από το μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Pokrovsk είπε ότι η μονάδα τους γνώριζε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις στην πρώτη γραμμή που δεν είχαν δημοσιοποιηθεί ή διερευνηθεί.

Ορισμένες πρόσφατες περιπτώσεις έχουν δημοσιοποιηθεί, με μια μονάδα στο Τορέτσκ να ισχυρίζεται στο Telegram ότι είχε βίντεο από drone, το οποίο δημοσίευσε την Τρίτη, με τρεις Ουκρανούς στρατιώτες να βγαίνουν από ένα υπόγειο, με τα χέρια τους σηκωμένα σε ένδειξη παράδοσης και στη συνέχεια να πυροβολούνται από ρωσικά στρατεύματα. Οι εισαγγελείς στην περιοχή του Ντόνετσκ δήλωσαν ότι άνοιξαν έρευνα για “παραβίαση των νόμων και των εθίμων του πολέμου, σε συνδυασμό με δολοφονία εκ προθέσεως”.

Αρκετοί Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν δικαστεί κατηγορούμενοι για τέτοιες δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένου ενός στην περιοχή Ζαπορίζια της νότιας Ουκρανίας. Οι Ουκρανοί εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Ρώσος ήταν κατάδικος, ο οποίος αποφυλακίστηκε από την ποινή του για κλοπή τον Νοέμβριο για να υπηρετήσει στην 127η μεραρχία του ρωσικού στρατού. Οι εισαγγελείς έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα από drone που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό τους ότι ο Ρώσος πυροβόλησε έναν Ουκρανό στρατιώτη τον Ιανουάριο καθώς έβγαινε με τα χέρια υψωμένα από την τάφρο του κοντά στο Πριγιούτνε και μετά αφού ο τελευταίος είχε γονατίσει.

Πηγή έρευνας του ΟΗΕ ανέφερε στο CNN ότι ορισμένες από τις προφανείς εκτελέσεις Ουκρανών στρατιωτών έχουν ήδη εξεταστεί. “Υπάρχουν πολλές. Υπάρχει ένα μοτίβο. Υποδηλώνει εφησυχασμό, αν όχι εντολές να μην επιδεικνύεται έλεος”.

“Οι δολοφονίες είναι – η κάθε μία – εγκλήματα πολέμου”, σημείωσε η πηγή, “ενώ όλες μαζί θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”.

Related posts

Συρία: Αμερικανική στρατιωτική δύναμη δέχθηκε επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη

admin

Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά εταιρειών για παραβίαση του πλαφόν τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο

admin

Παραιτείται ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ της υπόθεσης Qatargate

admin

ΗΠΑ: Απαγγελία κατηγοριών στον επικεφαλής της ρωσικής τράπεζας VTB

admin

Ο Μπάιντεν συνάντησε τη χήρα και την κόρη του Ναβάλνι στο Σαν Φρανσίσκο

admin

Η Βρετανία σχεδιάζει να αναθεωρήσει τον προγραμματισμό για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα

admin

Σούνακ: Είμαι βέβαιος ότι ο βασιλιάς θα επιστρέψει εν πλήρη δυνάμει

admin

Ο Μπάιντεν δίνει τα F-16 στην Τουρκία, σε συνεννόηση με το Κογκρέσο

admin

Χούθι: ΗΠΑ και Βρετανία εξαπέλυσαν αεροπορικές επιθέσεις με στόχο το λιμάνι Ρας Ίσα

admin