Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Christian von Koenigsegg: Ο άνθρωπος πίσω από το hypercar των 3 εκατ. ευρώ που κάηκε στην Αττική Οδό

Όταν, πριν από λίγες ημέρες, στην Αττική Οδό καιγόταν ένα από τα ελάχιστα, αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ Koenigsegg Jesko Nur Edition, όλοι αναρωτιούνταν εάν πιο πολύ θα στεναχωριόταν ο ιδιοκτήτης για την απώλεια του hypercar, ή η ασφαλιστική που θα έπρεπε να καλύψει τη ζημιά.


Στην πραγματικότητα, ωστόσο, περισσότερο θα στενοχωριόταν ο ιδιοκτήτης, ιδρυτής και CEO της σουηδικής μάρκας που φέρει το επίθετό του, Christian von Koenigsegg. Αυτό γιατί το πολύ περιορισμένης παραγωγής μοντέλο, έχει το όνομα του πατέρα του, του επιχειρηματία Jesko von Koenigsegg.





Αποτελεί, άλλωστε, προνόμιο το να κατέχει κάποιος, ή να έχει οδηγήσει, ή ακόμα και να έχει μπει σε ένα από τα δημιουργήματα του θηριώδους (ύψους άνω των 2 μέτρων) 51χρονου Σουηδού «αγαθού γίγαντα». Του ανθρώπου που ξεκίνησε στα 22 του την προσπάθεια να κατακτήσει το όνειρο που είχε από τα 5 του χρόνια, όταν ο πατέρας του τον έβαλε να δει μια σχετική με τη Formula 1 ταινία: να δημιουργήσει τη δική του αυτοκινητοβιομηχανία, φτιάχνοντας τα γρηγορότερα αυτοκίνητα του πλανήτη.


Φυσικά, όταν ο Christian Erland Harland von Koenigsegg (όπως είναι το πλήρες του όνομα) ξεκίνησε αυτό το επιχειρηματικό ταξίδι, αντιμετωπιζόταν περίπου ως «γραφικός».





Τι θα μπορούσε να ξέρει αυτός ο αμούστακος (στην κυριολεξία, αφού πάσχει από αυτοάνοση αλωπεκία και, ακόμα και τα φρύδια του είναι ζωγραφισμένα) νεαρός που εργαζόταν ως πωλητής σκούτερ και μέχρι τότε είχε μια εταιρεία που πούλαγε κοτόπουλα, πλαστικές σακούλες και μηχανισμούς στυλό, από supercars; «Τρελό» τον αποκαλούσαν τότε περιπακτικά.


Πολύ γρήγορα, ο Koenigsegg θα αποδείκνυε πως ήξερε πολλά που ο κόσμος της αυτοκίνησης δεν είχε καν σκεφτεί μέχρι τότε, καταθέτοντας μια… ατέλειωτη σειρά από πατέντες, τα μοντέλα του να γίνονται must, να σπάνε ρεκόρ Γκίνες και δημιουργώντας μια εταιρεία που για χάρη της θα «εφευρίσκονταν» νέες κατηγορίες για να ενταχθούν μοντέλα της, ανώτερα από τα supercars, αυτές των hypercars και megacars. Και σήμερα, τον αποκαλούν «τρελό φαλακρό τύπο», αλλά όχι περιπαικτικά. Με θαυμασμό και δέος…





Παραλίγο… ΙΚΕΑ

Δεν ήταν όλα ρόδινα, βέβαια, σε αυτή την πορεία. Ο von Koenigsegg δεν είναι ένας απλός, συνηθισμένος άνθρωπος και δεν ήταν ποτέ. Όσοι τον γνωρίζουν προσωπικά, λένε πως όταν του μιλούν για σημαντικά θέματα, μοιάζει μπερδεμένος. Αυτό γιατί την ώρα που τα αναλύει, σκέφτεται ταυτόχρονα –κατά κανόνα- κάτι καινούριο για την εταιρεία του και τα προϊόντα της.


Έτσι ήταν πάντα ο Christian. Γεννημένος τη 2η μέρα του Ιουλίου του 1972 στη Στοκχόλμη, η οικογένεια του Christian κατάγεται από Γερμανούς ιππότες του 11ου αιώνα και μάλιστα το σήμα της σημερινής του εταιρείας είναι το οικογενειακό οικόσημο που είχε αποδοθεί από την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.


Ο γιος του Jesko von Koenigsegg, τότε CEO της σουηδικής εταιρείας JK Energiteknik και της fashionista Brita Aasa που σχεδίαζε τα καπέλα για τη βασιλική οικογένεια της Σουηδίας, βλέπει στα 5 του χρόνια μια ταινία (ονόματι Grand Prix) στην οποία ο πρωταγωνιστής δημιουργεί ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο και κερδίζει το Γκραν Πρι. Και του καρφώνεται η ιδέα πως μπορεί να κάνει το ίδιο.


Αρχίζει αμέσως να ξεχαρβαλώνει πράγματα στο σπίτι. Από τον τηλεφωνητή, ως το βίντεο και οτιδήποτε ηλεκτρομηχανολογικό υπήρχε, το έκανε κομμάτια για να δει πώς λειτουργούν. Σε ηλικία 7 ετών, το 1979, ο πατέρας του του αγοράζει ένα κιτ συναρμολόγησης για να… «ξεσπάσει» σε αυτό και ο Christian δημιουργεί το πρώτο του αυτοκινητάκι, ένα τηλεκατευθυνόμενο.






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:www.--.gr

Related posts

«Καλάθι των Σχολικών Ειδών»: Σε ισχύ από την Τετάρτη – Ποια είδη περιλαμβάνει

admin

«Εξοικονομώ- Ανακαινίζω»: Πότε ανοίγει το νέο πρόγραμμα και τι ποσά θα δοθούν

admin

Στα ύψη τα σπρεντ των γαλλικών ομιλόγων – H EKT δεν εξετάζει παρέμβαση

admin

Οι τάσεις ευεξίας που κάνουν θραύση: Χάπια απώλειας κιλών, ημερολόγια συναισθημάτων και Ashwagandha

admin

Αγωγός IGB: Η Ελλάδα «κλειδί» στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

admin

Πρόγραμμα Γέφυρα: Όσα πρέπει να ξέρετε για τις επιδοτήσεις που ξεκινούν

admin

Φορολογικές δηλώσεις 2022 – ΑΑΔΕ: Άνοιξαν οι τροποποιητικές

admin

Έκτακτη πληρωμή ΟΠΕΚΑ: Στα ATM τα διορθωμένα αναπηρικά επιδόματα

admin

ΤτΕ: Πάνω από 30 εκατομμύρια τουρίστες υποδέχθηκε η Ελλάδα το 2023

admin