Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Challenge «πληθωρισμός»: Ευρώπη και ΗΠΑ μοιάζουν να περπατάνε παράλληλα

Η άνοδος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη προκαλεί ολοένα και περισσότερο συγκρίσεις με τις ΗΠΑ – τροφοδοτώντας την ανησυχία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει παρόμοια εμπόδια στη μείωση των επιτοκίων με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Παρόλο που υπήρξαν σαφείς διαφορές στους παράγοντες αύξησης των τιμών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού -κάτι που τονίζουν επανειλημμένα οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ- ορισμένοι οικονομολόγοι βλέπουν σημαντικούς παραλληλισμούς και προειδοποιούν να μην υποτιμηθεί ο κίνδυνος πιο επίμονων πιέσεων.

Η ευρέως προαναγγελθείσα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ την Πέμπτη από το υψηλό ρεκόρ του 4% δεν αμφισβητείται. Ο κίνδυνος είναι ότι ο επίμονος πληθωρισμός που προσομοιάζει με αυτόν στις ΗΠΑ καθιστά λιγότερο πιθανές τις γρήγορες επακόλουθες κινήσεις. Η Fed έχει ήδη αναγκαστεί να επανεξετάσει τη νομισματική χαλάρωση αφού τα κέρδη των τιμών ξεπέρασαν τις προσδοκίες, ακόμη και αν οι traders εξακολουθούν να ελπίζουν σε μείωση των επιτοκίων φέτος.

“Τα προβλήματα της Αμερικής με τον επίμονο πληθωρισμό θα μπορούσαν να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές”, δήλωσε ο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών ερευνών της ING. “Η ΕΚΤ καλά θα κάνει να μην απορρίψει κατηγορηματικά τον κίνδυνο επαναπληθωρισμού που παρατηρείται στις ΗΠΑ και να παραμείνει προσεκτική”.

Η μέτρηση του πληθωρισμού του Μαΐου για την ευρωζώνη των 20 χωρών αποτέλεσε το τελευταίο προειδοποιητικό σημάδι για την ΕΚΤ, καθώς επιταχύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στο 2,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Ακόμη πιο ανησυχητική για τους αξιωματούχους ήταν η εκτίναξη των τιμών των υπηρεσιών και η απροσδόκητη ενίσχυση του δομικού πληθωρισμού (σσ εξαιρεί τιμές τροφίμων κα ενέργειας).

Related posts

Μεγάλου: Παράθυρο για μέρισμα από τη χρήση του 2023

admin

Στουρνάρας στην Handelsblatt: Αναγκαίο να δημιουργηθεί «κακή τράπεζα» για τα «κόκκινα» δάνεια

admin

ΟΤΟΕ: Νέα εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία στις 2 Οκτωβρίου

NEWSROOM

Βρετανία: Απογοητεύουν οι προβλέψεις από την Τράπεζα της Αγγλίας

admin

ΣΕΒ: Ο Γιάννης Κωστόπουλος ήταν ένας μεγάλος οραματιστής του τραπεζικού επιχειρείν

admin

Σεντένο (ΕΚΤ): Ανησυχία για τη στασιμότητα της οικονομίας

admin

Έρχονται τα δάνεια έκτος τραπεζικού συστήματος

admin

Χρήστος Μεγάλου: Τα μέτρα της Τράπεζας Πειραιώς για τον COVID-19

admin

Στην έκθεση HORECA μετέχει η Πειραιώς

admin