Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Cenergy: Ανεβαίνει ο πήχης για τη διετία 2024-2025

Τη συνέχιση του growth story τουλάχιστον για φέτος και για την επόμενη χρονιά σηματοδοτούν τα τριμηνιαία οικονομικά αποτελφέσματα της Cenergy, καθώς και οι υλοποιούμενες επενδύσεις του Ομίλου σε Κορινθία και Βοιωτία.

Ειδικότερα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 η Cenergy αύξησε τον κύκλο εργασιών της από τα 381,3 στα 395,74 εκατ. ευρώ, το προσαρμοσμένο EBITDA από τα 44 στα 54,4 εκατ. ευρώ και τα καθαρά της κέρδη από τα 15,36 στα 23,6 εκατ. ευρώ (η καθαρή κερδοφορία ήταν ακόμη πιο υψηλή σε λειτουργικό επίπεδο, καθώς υπήρξε αρνητικό αποτέλεσμα από την αποτίμηση μετάλλων της τάξεως των 880 χιλ. ευρώ).

Η διοίκηση της εισηγμένης συνεκτιμώντας και τις μέχρι σήμερα εξελίξεις, επιβεβαιώνει για φέτος το guidance που είχε δώσει στην αρχή της χρονιάς και μιλούσε για προσαρμοσμένο EBITDA μεταξύ των 230 και των 250 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 213,8 εκατ. του 2023.

Πέραν αυτού, η διατήρηση του ανεκτέλεστου υπολοίπου συμβάσεων σε επίπεδα άνω των τριών δισ. ευρώ, η ισχυρή ζήτηση που επιμένει στα χερσαία καλώδια και οι δρομολογούμενες επενδύσεις σε Κορινθία και Βοιωτία δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ακόμη πιο υψηλές οικονομικές επιδόσεις μέσα στο 2025.

Ειδικότερα:

• Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους προβλέπεται να ξεκινήσει να λειτουργεί η νέα γραμμή παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων στην Κορινθία. Η νέα γραμμή θα διπλασιάσει το σχετικό capacity της μονάδας, όταν η επιπλέον παραγωγική δυναμικότητα που θα προκύψει είναι σε θέση να καλυφθεί από τις ήδη υπογεγραμμένες παραγγελίες.

• Μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2024 προβλέπεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της η νέα μονάδα της εταιρείας στον Ελαιώνα Θήβας (πρώην εργοστάσιο της Πετζετάκις), η οποία του χρόνου θα λειτουργήσει σε δωδεκάμηνη βάση.

• Τέλος, η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στη μονάδα της Θήβας (project που βρίσκεται σε εξέλιξη) αναμένεται να γίνει πράξη κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος, ενώ προχωρούν και οι επενδύσεις στη μονάδα της Θίσβης (Σωληνουργεία Κορίνθου) που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητά της.

Η επένδυση στις ΗΠΑ

Σε ότι αφορά τα σχέδια του Ομίλου για δημιουργία παραγωγικής μονάδας καλωδίων στην πολιτεία Μέριλαντ των ΗΠΑ (επένδυση 300 εκατ. δολαρίων, με εξασφαλισμένα φορολογικά κίνητρα 58 εκατ. δολάρια), κύκλοι προσκείμενοι της Cenergy δείχνουν αρκετά συγκρατημένοι, τονίζοντας πως δεν έχει ακόμη ληφθεί η τελική απόφαση για το αν η επένδυση θα προχωρήσει.

Σύμφωνα πάντως με χρηματιστηριακούς κύκλους, το project αφορά στο σύνολό του την παραγωγή τόσο χερσαίων, όσο και υποθαλάσσιων καλωδίων και θα μπορούσε να υλοποιηθεί σταδιακά. Με βάση τις ίδιες πηγές, η χρηματοδότηση της επένδυσης θα μπορούσε να γίνει και από την ίδια την εταιρεία, ωστόσο λέγεται πως εξετάζονται όλα τα δυνατά σενάρια προσέλκυσης επενδυτή ή επενδυτών.

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του Ομίλου, ο διευθύνων σύμβουλος Αλέξης Αλεξίου, δήλωσε:

«Η σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας για το πρώτο τρίμηνο του 2024 οφείλεται στο ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο και στην ικανότητά μας να εκτελούμε αποτελεσματικά απαιτητικά ενεργειακά έργα. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των παραγγελιών σταθεροποιήθηκε πάνω από το όριο των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με ισχυρές δυνατότητες για περαιτέρω αύξηση κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Η απαιτούμενη επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας σε όλες τις κύριες μονάδες παραγωγής βρίσκεται σε εξέλιξη, υποστηρίζοντας τη στρατηγική μας για οργανική ανάπτυξη και εξυπηρετώντας το όραμά μας να χαράξουμε μια δυναμική πορεία στις υποδομές μεταφοράς ενέργειας».

Related posts

Space Hellas: Έκδοση ομολογιακού ύψους 9,6 εκατ. ευρώ

admin

Νέα πακέτα με απεριόριστα data από €2 λανσάρει το What’s Up

admin

MED: Ο Παύλος Ιγνατιάδης νέο μέλος στο Διοκητικό Συμβούλιο

admin

Lamda-Ελληνικό: Το SPV για τα γραφεία και οι τιμές πώλησης κατοικιών

admin

Με αναβαθμισμένο ISO 9001 πιστοποιήθηκε το εργοστάσιο της JTI στην Ξάνθη

admin

Καθαρά κέρδη 3,8 εκατ. το 2022 για την ΕΑΒ

admin

ΑS Company: Εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ ο Κωνσταντίνος Ανδρεάδης

admin

Ανησυχία Μακρόν για γενίκευση των αγροτικών κινητοποιήσεων

admin

EY Ελλάδος: Υποστήριξε ως φορολογικός σύμβουλος την Italgas

admin