Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Οι προμήθειες φυσικού αερίου της ΕΕ το επόμενο έτος ενδέχεται να περιέχουν ροές από τη Ρωσία που θα αναμειγνύονται κρυφά

Οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επόμενο έτος ενδέχεται να περιέχουν ροές από τη Ρωσία που θα αναμειγνύονται κρυφά, παρέχοντας στη Μόσχα μια ανεπιθύμητη λύση όταν λήξει η τρέχουσα συμφωνία διαμετακόμισης, δήλωσε στο Bloomberg ένας υποψήφιος που προορίζεται να διευθύνει την ενεργειακή πολιτική του μπλοκ.

Η Ευρώπη έχει προσπαθήσει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά αρκετά ανατολικά κράτη συνεχίζουν να το λαμβάνουν μέσω ενός αγωγού που διασχίζει την Ουκρανία. Η συμφωνία αυτή λήγει φέτος, αποκόπτοντας ενδεχομένως χώρες όπως η Αυστρία και η Σλοβακία από περίπου 15 δισ. κυβικά μέτρα προμήθειας.

Μια εναλλακτική λύση που έχει συζητηθεί είναι οι ευρωπαϊκές εταιρείες να αγοράζουν και να διοχετεύουν καύσιμα από το Αζερμπαϊτζάν. Ο κίνδυνος για τον Τσέχο υπουργό Ενέργειας Jozef Sikela είναι ότι ενώ το αέριο αυτό μπορεί να φαίνεται ότι δεν είναι ρωσικό, θα είναι δύσκολο να εντοπιστεί από πού προέρχεται.

“Σε περίπτωση που διακοπεί η διαμετακόμιση φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας, πρέπει να βρεθεί αντικαταστάτης”, δήλωσε ο Sikela σε επιστολή του προς την νυν Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson. “Πρέπει να αποφύγουμε μια κατάσταση κατά την οποία αγοράζουμε αέριο που τυπικά δεν είναι ρωσικό, αλλά το οποίο θα μπορούσε να ανταλλαγεί με ρωσικό αέριο κατά τη διαδρομή, υπονομεύοντας τις προσπάθειές μας να μειώσουμε την εξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες”.

Το τσεχικό σύστημα μεταφοράς μπορεί να υποκαταστήσει την ποσότητα φυσικού αερίου που έρχεται σήμερα μέσω Ουκρανίας, δήλωσε ο Sikela. Η διαδρομή από τη Ρωσία αντιπροσωπεύει επί του παρόντος περίπου 40 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως.

Ο Sikela έχει διοριστεί από την Πράγα ως μέλος της ομάδας της Ursula von der Leyen μετά την επανεκλογή της από το μπλοκ των 27 μελών. Η γερμανική εφημερίδα Die Welt ανέφερε ότι ο Sikela θα διοριστεί ως ο επόμενος επίτροπος για την ενέργεια.

Related posts

Γαλλία: Ο Μακρόν είχε συνάντηση με εκπροσώπους των βασικών θρησκευτικών δογμάτων στη χώρα

admin

Κίνα: Το Χονγκ Κονγκ και Σεντζέν στο έλεος ισχυρών βροχοπτώσεων

admin

Tesla: Πρώτη τριμηνιαία μείωση παραδόσεων οχημάτων από το 2020

admin

Πόλεμος στο Σουδάν: Τουλάχιστον 16 άμαχοι νεκροί στο Χαρτούμ

admin

Γερμανία: Επίθεση με μαχαίρι σε ακροδεξιό πολιτικό, επικριτή του Ισλάμ

admin

Νετανιάχου: Ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς θα συνεχιστεί “μέχρι την απόλυτη νίκη”

admin

Οι πρεσβευτές του Ιράν στο Παρίσι και το Λονδίνο εκλήθησαν για να τους επιδοθεί μήνυμα καταδίκης της ιρνικής επίθεσης κατά του Ισραήλ

admin

Ζελένσκι: Οι ρωσικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν άλλη μία επίθεση κατά της Ουκρανίας στο τέλος του Μαΐου ή το καλοκαίρι

admin

Επένδυση 1 δισ. δολ. της Google στη Βρετανία για νέο data centre

admin