Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Apple: Θετική έκπληξη τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου χρήσης, με ώθηση από iPad και υπηρεσίες

Η Apple ανακοίνωσε την Πέμπτη επιστροφή στην αύξηση πωλήσεων το γ’ τρίμηνο του οικονομικού της έτους, καθώς τα έσοδα από το iPhone ξεπέρασαν τις προβλέψεις της Wall Street, συμβάλλοντας στη μείωση της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη πτώσης των πωλήσεων στη μεγάλη αγορά της Κίνας.

Η εταιρεία ανέφερε ότι τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,9% στα 85,78 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο που έληξε στις 29 Ιουνίου, ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση των αναλυτών περί 84,53 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Οι πωλήσεις των iPhone μειώθηκαν κατά 0,9% στα 39,30 δισεκατομμύρια δολάρια, μια μικρότερη βελτίωση σε σχέση με την πτώση 2,2% που ανέμεναν οι αναλυτές, καθώς η ζήτηση αυξήθηκε εν όψει της κυκλοφορίας των χαρακτηριστικών τεχνητής νοημοσύνης.

Ο CFO Λούκα Μαέστρι δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή του ότι τα αποτελέσματα του iPhone ήταν καλύτερα απ’ ό,τι περίμενε πριν από τρεις μήνες. “Η οικογένεια iPhone 15 τα πηγαίνει καλά από την αρχή και ακόμα τώρα – έχουμε τρία τέταρτα του χρόνου πίσω μας. Έχει καλύτερη απόδοση από τον προηγούμενο κύκλο, το iPhone 14.”

Η Apple έχει προχωρήσει σε εκπτώσεις για τα iPhone της στην Κίνα για να ανταγωνιστεί τα πολύ φθηνότερα εναλλακτικά smartphone που προσφέρονται από τοπικούς ανταγωνιστές όπως η Huawei. Η εταιρεία τον Μάιο προσέφερε εκπτώσεις έως και 2.300 γιουάν (317 $) σε επιλεγμένα μοντέλα.

Ωστόσο, οι πωλήσεις της Apple στην ευρύτερη Κίνα μειώθηκαν κατά 6,5%, στα 14,73 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 2,4%, σύμφωνα με την Visible Alpha.

Ο Μαέστρι είπε ότι οι πωλήσεις στην Κίνα μειώθηκαν λιγότερο από 3%, εξαιρουμένων των επιπτώσεων συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Οι αναλυτές αναμένουν έναν ισχυρό κύκλο αναβάθμισης για τη σειρά iPhone 16, που πιθανότατα θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο. Η εταιρεία αποκάλυψε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης που αποκαλεί Apple Intelligence στο συνέδριο προγραμματιστών της τον Ιούνιο. Για να λειτουργήσει το Apple Intelligence απαιτείται τουλάχιστον ένα iPhone 15 Pro,  γεγονός που μπορεί να ωθήσει τους καταναλωτές να αναβαθμίσουν τις συσκευές τους.

Ωστόσο, οι δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης της Apple έφτασαν αργότερα από τις προσφορές των ανταγωνιστών, όπως η Samsung Electronics, η οποία έχει εισαγάγει ανταγωνιστικές συσκευές που στοχεύουν στη φιλοξενία chatbots AI. Η Microsoft MSFT.O και η Google της Alphabet έχουν στοιχηματίσει σε τεράστια κλίμακα στην AI.

Η εταιρεία άρχισε να αυξάνει τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη πέρυσι και ο CEO Τιμ Κουκ δήλωσε ότι έχει ξοδέψει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια για Ε&Α τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στο ρυθμιστικό μέτωπο, η Apple αντιμετωπίζει τρεις έρευνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές, ο οποίος απαιτεί από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να διασφαλίζουν ίσους όρους ανταγωνισμού για τους ανταγωνιστές και να δίνουν στους χρήστες περισσότερες επιλογές. Η αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή του μπλοκ κατηγόρησε το App Store της Apple για παραβίαση του DMA.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε τον Μάρτιο την Apple ότι μονοπώλησε την αγορά των smartphone και ανέβασε τις τιμές.

Τα τριμηνιαία κέρδη ανά μετοχή της Apple ήταν 1,40 δολάρια, πάνω από τις εκτιμήσεις της Wall Street για 1,35 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Οι πωλήσεις στον τομέα των υπηρεσιών της Apple, που περιλαμβάνει το App Store και αντιπροσωπεύει προϊόντα των Apple Music και TV, αυξήθηκαν 14,1% στα 24,21 δισεκατομμύρια δολάρια, πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών για 24,01 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Οι πωλήσεις Mac αυξήθηκαν 2,5%, στα 7,01 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με εκτιμήσεις περί 7,02 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Οι πωλήσεις της εταιρείας στο τμήμα του iPad αυξήθηκαν κατά 23,7% στα 7,16 δισ. δολάρια, πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών για 6,61 δισ. δολάρια.

Στον τομέα των wearables της εταιρείας, που αντιπροσωπεύει τις πωλήσεις των Apple Watches και των ακουστικών AirPods, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 2,3% στα 8,10 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με εκτιμήσεις των αναλυτών για 7,79 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Η Apple διατήρησε το μέρισμά της στα 25 σεντς. Κατά το β’ τρίμηνο χρήσης, η Apple ανακοίνωσε επαναγορά μετοχών 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Related posts

Ζίγκφριντ Μουρεσάν: “Η Ελλάδα διαθέτει ένα σταθερό και αξιόπιστο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”

admin

Γεωργία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του “ρωσικού νόμου” έχουν αποκλείσει κεντρικό κόμβο στην Τιφλίδα

admin

Alphabet: Ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση τα $2 τρισ.

admin

Η Βρετανία αναζητά την ΕΕ

admin

Η ρυθμιστική αρχή κεφαλαιαγοράς της Κίνας αναστέλλει τον περιορισμένο δανεισμό μετοχών από τη Δευτέρα

admin

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ουάσινγκτον “αποδοκιμάζει” την ισραηλινή επίθεση σε κέντρο εκπαίδευσης του ΟΗΕ στη Γάζα

admin

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ο πόλεμος έληξε, 97.735 άνθρωποι έφυγαν στην Αρμενία και ο ΟΗΕ στέλνει ανθρωπιστική αποστολή

admin

Οι Βούλγαροι εργάζονται κατά μέσο όρο αρκετά περισσότερο σε σχέση με τους εργαζόμενους των άλλων κρατών μελών της ΕΕ

admin

Πόλεμος στο Σουδάν: 9 νεκροί στη συντριβή αεροσκάφους, το στρατιωτικό καθεστώς μιλά για “τεχνικό πρόβλημα”

admin