Image default
ALPHA BANK

Alpha Bank: Στα 437 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους το α’ εξάμηνο – Άνοδος 22,6%

Υψηλή επαναλαμβανόμενη κερδοφορία πέτυχε η Alpha Bank το πρώτο εξάμηνο του έτους, ως αποτέλεσμα της επέκτασης του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά 4% καθώς και των υψηλών εσόδων από τις υπηρεσίες Wealth Management, με τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους να διαμορφώνονται στα 437 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 22,6% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο, παρά την επίπτωση από τις συναλλαγές ΜΕΑ ύψους 108,2 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, παραμένοντας απόλυτα προσηλωμένη στην ανθεκτικότητα του ισολογισμού της μείωσε τον Δείκτη ΜΕΑ (μη εξυπηρετούμενων δανείων) κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,7%, υπερβαίνοντας ήδη από το πρώτο εξάμηνο τον στόχο που είχε θέσει τον Μάρτιο για το σύνολο του έτους (Δείκτης ΜΕΑ 5%).

«Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, καταφέραμε να σημειώσουμε ταχεία πρόοδο στην υλοποίηση της στρατηγικής μας, επιτυγχάνοντας σειρά στόχων νωρίτερα από τον σχεδιασμό μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Βασίλης Ψάλτης σε δήλωσή του.

Η υπερεπίτευξη των στόχων της διοίκησης της τράπεζας, το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον σε συνδυασμό με την ενισχυμένη κερδοφορία σε όρους RoTBV που ανήλθε σε 13,6% για το πρώτο εξάμηνο και την περαιτέρω μείωση των ΜΕΑ οδήγησε τη διοίκηση της τράπεζας να ανακοινώσει νέους υψηλότερους στόχους για το 2024, αναμένοντας:

  • Τον δείκτη ROTE να ανέλθει πάνω από 13,5%
  • Τα συνολικά έσοδα να ξεπεράσουν τα 2,1 δισ.ευρώ
  • Το κόστος πιστωτικού κινδύνου να διαμορφωθεί κάτω από 70 μ.β. και
  • Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή (EPS) να ανέλθουν σε 0,33 ευρώ, αυξημένα κατά 6%

Ηγετική θέση της Alpha Bank στο Wholesale Banking

Περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της τράπεζας στο Wholesale Banking έδειξαν τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, με τον καθαρό δανεισμό προς τις επιχειρήσεις να αυξάνεται κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023 και τις εκταμιεύσεις δανείων να ανέρχονται στα 3 δισ.ευρώ, οδηγώντας σε αύξηση 5% τα έσοδα της επιχειρηματικής τραπεζικής σε επίπεδο εξαμήνου. Αναμένεται περαιτέρω άνοδος του δανειακού χαρτοφυλακίου, καθώς όπως ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Ψάλτης, η Alpha Bank κατέγραψε «αξιοσημείωτη πρόοδο στη διαμόρφωση ενός ισχυρού δανειακού προγράμματος, το οποίο θα εκταμιευθεί εντός των επόμενων τριμήνων».

Καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων της Alpha Bank διαδραμάτισε η νέα δομή που υιοθέτησε η τράπεζα με νέες ομάδες που δίνουν έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς όπως μεταξύ άλλων η ενέργεια, οι υποδομές, η υγεία, ο τουρισμός και η τεχνολογία. Ενισχυτικά στην κερδοφορία του Wholesale Banking λειτούργησαν επίσης η αναβάθμιση του Transaction Banking και τα νέα ψηφιακά προϊόντα (όπως πληρωμές σε ξένο νόμισμα στο trade finance, πληρωμές SWIFT, account balance verification) που παρέχει στους επιχειρηματικούς της πελάτες, των οποίων η παραγωγή αυξήθηκε κατά 45% σε σχέση με το 2023.

Ρεκόρ επιδόσεων για τα αμοιβαία κεφάλαια της

Ισχυρή άνοδο της τάξης του 51% κατέγραψαν και τα αμοιβαία κεφάλαια της τράπεζας σε επίπεδο εξαμήνου, τα οποία αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των θετικών τάσεων που επικρατούν στην αγορά και της μεγάλης αύξησης των πωλήσεων, οδηγώντας στην εδραίωση της ηγετικής θέσης της τράπεζας στα αμοιβαία κεφάλαια. Οι ισχυρές αυτές επιδόσεις οδήγησαν σε αύξηση του μεριδίου αγοράς στα αμοιβαία κεφάλαια κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 25%, με τις πωλήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων να διαμορφώνονται στο 33% το πρώτο εξάμηνο, ξεπερνώντας σημαντικά τον ανταγωνισμό. Παράλληλα, εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 71% σε επίπεδο εξαμήνου γνώρισαν και τα επαναλαμβανόμενα έσοδα των αμοιβαίων κεφαλαίων, με την Alpha Bank να εξασφαλίζει βιώσιμα περιθώρια κέρδους, υψηλότερα από τις υπόλοιπες τράπεζες.

Επιταχύνεται η υλοποίηση της εμπορικής συμφωνίας με την UniCredit

Με γρήγορους ρυθμούς τρέχει η στρατηγική συμφωνία της Alpha Bank με την UniCredit, καθώς την υπογραφή της δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση της Alpha Bank Romania στην ιταλική τράπεζα στις 15 Ιουλίου, ακολούθησε η υλοποίηση της εμπορικής συμφωνίας για τη διανομή των αμοιβαίων κεφαλαίων UniCredit onemarkets.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην παρουσίαση αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου, η διανομή των UniCredit onemarkets από το δίκτυο της τράπεζας ξεκίνησε ήδη από τον Ιούλιο, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν νέες συνέργειες στα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα καθώς και νέες διασυνοριακές συνεργασίες. Στη σημασία της συνεργασίας της Alpha Bank με την UniCredit αναφέρθηκε και ο κ. Ψάλτης, σε δήλωσή του, χαρακτηρίζοντάς την «ευκαιρία να ηγηθούμε των εξελίξεων στην ελληνική αγορά, εισάγοντας καινοτόμα προϊόντα ως μέρος ενός εκτεταμένου πανευρωπαϊκού δικτύου».

Τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ θα οδηγήσουν σε υψηλότερο καθαρό έσοδο τόκων

Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα επιτόκια προχώρησε η διοίκηση της τράπεζας, βλέποντας το 3Μ Euribor να ανέρχεται σε 3,6% από 3,5% για το 2024, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε οριακή μείωση του καθαρού εσόδου από τόκους από -5% που ήταν οι αρχικές της εκτιμήσεις. Επιπλέον, όπως σημειώνεται στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων, η ευαισθησία του καθαρού εσόδου τόκων της τράπεζας για κάθε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. μειώθηκε περαιτέρω στα περίπου 12 εκατ. ευρώ από 18 εκατ.ευρώ, επιβεβαιώνοντας την πλεονεκτική θέση της τράπεζας στο νέο περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων που διαμορφώνεται. Τέλος, σε ό,τι αφορά στις καταθέσεις, συνεχίστηκε η αργή μετάβαση στις προθεσμιακές, με τη διοίκηση της τράπεζας να εκτιμά ότι η αύξηση των επιτοκίων στο σύνολο των εγχώριων καταθέσεων, ως ποσοστό της αύξησης των επιτοκίων της αγοράς (beta), θα διαμορφωθεί στο 20% για το 2024 έναντι 24%, που ήταν οι αρχικές της εκτιμήσεις.

Alpha Bank: Διανομή 122 εκατ. για μέρισμα και επαναγορά μετοχών

Κύριες Εξελίξεις

  • Το α’ εξάμηνο 2024, ο Δείκτης Απόδοσης Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων με βάση τα Προσαρμοσμένα Κέρδη μετά από Φόρους διαμορφώθηκε σε 13,6%, τα Προσαρμοσμένα Κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,18 ευρώ, ενώ ο Δείκτης FL CET1 σημείωσε αύξηση 50 μ.β. σε τριμηνιαία βάση λαμβανομένης υπόψη της πρόβλεψης για διανομή μερίσματος.
  • Τα Καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε €322,5 εκατ. το α’ εξάμηνο 2024, ενισχυμένα κατά 6,6% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων εσόδων καθώς και της βελτίωσης του κόστους και των προβλέψεων, τα οποία απορρόφησαν πλήρως την επίπτωση από την επιτάχυνση της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου ΜΕΑ.
  • Το Χαρτοφυλάκιο Εξυπηρετούμενων Δανείων του Ομίλου αυξήθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση και ανήλθε σε €29,8 δισ. το α’ εξάμηνο 2024, οι νέες εκταμιεύσεις δανείων αυξήθηκαν κατά 7% έναντι του α’ εξαμήνου 2023, ως αποτέλεσμα της αύξησης κατά 55% από νοικοκυριά και 4% από επιχειρήσεις.
  • Τα κεφάλαια πελατών ενισχύθηκαν κατά 8,1% σε ετήσια βάση, συνεπεία της αύξησης των υπό Διαχείριση Περιουσιακών Στοιχείων (AUMs) ενώ οι καταθέσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες σε ετήσια βάση. Οι προθεσμιακές καταθέσεις ως ποσοστό των εγχώριων καταθέσεων της Τράπεζας παρέμειναν αμετάβλητες σε τριμηνιαία βάση, στο 25% (εξαιρουμένων των καταθέσεων φορέων του Δημοσίου), με την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων ως ποσοστό της αύξησης των επιτοκίων της αγοράς (beta) να ανέρχεται σε 17%.
  • Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου μειώθηκε σε 4,7%, λόγω της εμπροσθοβαρούς υλοποίησης του πλάνου εξυγίανσης ΜΕΑ. Το κόστος πιστωτικού Κινδύνου διαμορφώθηκε σε 64 μ.β. για το α’ εξάμηνο 2024.
  • Ο Δείκτης FL CET1 ενισχύθηκε κατά 50 μ.β. το α’ εξάμηνο του 2024, ως αποτέλεσμα της θετικής συνεισφοράς κατά 126 μ.β. από την οργανική κερδοφορία της περιόδου, της αρνητικής επίπτωσης κατά 39 μ.β. από συναλλαγές και 36 μ.β. από την πρόβλεψη για διανομή μερίσματος σε ποσοστό περίπου 35% από τα καθαρά κέρδη. Λαμβανομένης υπόψη της θετικής επίπτωσης στα Σταθμισμένα για τον Κίνδυνο Στοιχεία του Ενεργητικού (RWAs), ο Δείκτης FL CET1, διαμορφώθηκε σε 16,6%3 και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ανήλθε σε 21,3%3 .
  • Η Ενσώματη Καθαρή Αξία της Τράπεζας ανήλθε σε €6,7 δισ. το β’ τρίμηνο, αυξημένη κατά 11% σε ετήσια βάση ή 8% μετά την καταβολή των μερισμάτων.

Επισκόπηση Αποτελεσμάτων

  • Ανθεκτική επίδοση στο Καθαρό Έσοδο Τόκων, το οποίο παρά τις πιέσεις ανήλθε σε €409,2 εκατ., μειωμένο κατά 2,5% σε τριμηνιαία βάση, επίδοση καλύτερη από την αρχικά αναμενόμενη, ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης συνεισφοράς των δανείων και του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης. Το α’ εξάμηνο, το Καθαρό έσοδο Τόκων ενισχύθηκε κατά 6,4% σε ετήσια βάση.
  • Τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες ανήλθαν σε €100,1 εκατ., ενισχυμένα κατά 3,5% σε τριμηνιαία Αποτελέσματα Β’ Τριμήνου 2024 3 βάση, λόγω της αύξησης των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων AUMs και της ενισχυμένης συναλλακτικής δραστηριότητας, με επιδόσεις καλύτερες από την αρχική εκτίμηση. Το α’ εξάμηνο τα Καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες αυξήθηκαν κατά 13,7%.
  • Τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα διαμορφώθηκαν σε €213,3 εκατ. αυξημένα κατά 6.4% σε τριμηνιαία βάση, λόγω υψηλότερων αμοιβών Προσωπικού, αυξημένων αμοιβών τρίτων, υψηλότερων εξόδων προβολής και διαφήμισης καθώς και επενδύσεων σε υποδομές πληροφορικής. Σε ετήσια βάση, τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 0,5% το α΄ εξάμηνο, ως αποτέλεσμα μειωμένων εισφορών προς το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF).
  • Το β’ τρίμηνο, το Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ανήλθε σε €313,2 εκατ., μειωμένο κατά 2,6% σε τριμηνιαία βάση ενώ το α’ εξάμηνο 2024 ενισχύθηκε κατά 13,8% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της αύξησης στα Καθαρά Έσοδα από Τόκους.
  • Το β’ τρίμηνο 2024, το Κόστος Πιστωτικού Κινδύνου, μη συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών ΜΕΑ, διαμορφώθηκε σε 57 μ.β., ενώ εξαιρουμένων των εξόδων διαχείρισης και των εξόδων που σχετίζονται με συναλλαγές συνθετικής τιτλοποίησης ανήλθε σε 31 μονάδες βάσης, αντανακλώντας την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου ΜΕΑ. Το α’ εξάμηνο το Κόστος Πιστωτικού Κινδύνου ανήλθε σε 64 μ.β.
  • Τα Προσαρμοσμένα Καθαρά Κέρδη μετά από Φόρους, τα οποία ανήλθαν σε €214 εκατ. το β’ τρίμηνο 2024, ορίζονται ως τα Καθαρά κέρδη μετά τον φόρο εισοδήματος ύψους €110 εκατ. μη συμπεριλαμβανομένων: α) των μη επαναλαμβανόμενων Λειτουργικών Εξόδων ύψους €1 εκατ., β) της επίπτωσης των συναλλαγών ΜΕΑ ύψους €102 εκατ. και γ) των Λοιπών αναπροσαρμογών και Φόρων σχετιζόμενων με τα παραπάνω ύψους €2 εκατ.

Βασίλης Ψάλτης: Προσβλέπουμε σε υψηλότερη επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, αυξημένη επιβράβευση των μετόχων μας και ενισχυόμενα κεφαλαιακά αποθέματα

Ο CEO της τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης, ανέφερε ότι «δύο σημαντικά ορόσημα έδωσαν τον τόνο στις εξελίξεις για την Alpha Bank, το β’ τρίμηνο του 2024. Τον Ιούνιο, λάβαμε την έγκριση των εποπτικών αρχών για την πρώτη διανομή μερίσματος στους Μετόχους μας από το 2007. Επιπλέον, η Alpha Bank ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα στην αξιολόγησή της από τον οίκο Moody’s μετά από 14 χρόνια. Και οι δύο αυτές εξελίξεις συνιστούν την επικύρωση της πλήρους επιστροφής μας στην κανονικότητα, αποδεικνύοντας ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα αναγνωρίζει τις άοκνες προσπάθειές μας για τον μετασχηματισμό της Τράπεζας και την αντιμετώπιση των συνεπειών από τη δημοσιονομική κρίση. Μπορούμε τώρα να προσβλέπουμε σε ένα μέλλον με υψηλότερη επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, ενισχυόμενα κεφαλαιακά αποθέματα και αυξημένη επιβράβευση των Μετόχων μας».

«Είμαστε υπερήφανοι για την επίτευξη επαναλαμβανόμενων κερδών ύψους €437 εκατ. ευρώ κατά το α΄ εξάμηνο του έτους, κέρδη που αντιστοιχούν σε απόδοση 13,6% επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων και σε κέρδη ύψους €0,18 ανά μετοχή για τους Μετόχους μας. Καταγράψαμε, επίσης, αξιοσημείωτη πρόοδο στη διαμόρφωση ενός ισχυρού δανειακού προγράμματος, το οποίο θα εκταμιευθεί εντός των επόμενων τριμήνων, αλλά και στην υποστήριξη των πελατών μας για την καλύτερη επενδυτική διαχείριση των περιουσιακών τους στοιχείων, επιβεβαιώνοντας έτσι την ηγετική μας θέση στην Ελλάδα. Επιπλέον, επιταχύναμε την απομόχλευση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με αποτέλεσμα ο σχετικός δείκτης να διαμορφωθεί στο 4,7%» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Η στρατηγική μας συνεργασία με την UniCredit εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, καθώς ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την κοινή μας παρουσία στη Ρουμανία και οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο διάθεσης των αμοιβαίων κεφαλαίων UniCredit onemarkets, τα οποία ήδη προσφέρονται στους Πελάτες μας. Η συνεργασία μας με την UniCredit συνιστά ευκαιρία να ηγηθούμε των εξελίξεων στην ελληνική αγορά, εισάγοντας καινοτόμα προϊόντα ως μέρος ενός εκτεταμένου πανευρωπαϊκού δικτύου».

«Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ισχυροποιείται. Καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και η ροή των επενδύσεων παραμένει ισχυρή, η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ώστε να αντεπεξέλθει στις γεωπολιτικές αβεβαιότητες και να καταγράψει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης στην ευρωζώνη φέτος. Κατά το α΄ εξάμηνο του 2024, καταφέραμε επίσης να σημειώσουμε ταχεία πρόοδο στην υλοποίηση της στρατηγικής μας, επιτυγχάνοντας σειρά στόχων νωρίτερα από τον σχεδιασμό μας. Έτσι, είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναβαθμίσουμε τις προβλέψεις μας σχετικά με τα έσοδα και την επαναλαμβανόμενη κερδοφορία του Ομίλου μας, για το σύνολο του έτους» σημείωσε ο κ. Ψάλτης.

Related posts

Ικανοποίηση στην Alpha Bank από τις επαφές με Ελληνες θεσμικούς

admin

Νέο senior preferred από την Alpha Bank

ad

Alpha Bank: Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το Tier 2 των 500 εκατ.

admin

Ψάλτης: Οι εξελίξεις τρέχουν και εμείς οφείλουμε να τις παρακολουθούμε λεπτό προς λεπτό

admin

Alpha Bank: Πώς οι τιμές-φωτιά στην ενέργεια φουντώνουν τον πληθωρισμό

admin

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία κινητοποιεί η Alpha Bank

admin

Hatzidakis, Stournaras welcome UniCredit decision to invest in Alpha Bank

ad

Αναβάθμισε την Alpha Bank Romania η Moody’s

admin

Επενδύσεις με περιβαλλοντικό αντίκτυπο εισάγει η Alpha Bank

admin