Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Κίνηση αναδιάρθρωσης στο χώρο του leasing

Την εξυγίανση της εν Ελλάδι δραστηριότητάς της σε χρηματοδοτικές μισθώσεις ολοκληρώνει η Alpha Bank, με βάση το πλάνο μετασχηματισμού Andros. Το πλάνο προβλέπει τη διάσπαση της Alpha Leasing και τη δημιουργία νέας εταιρείας χρηματοδοτικών μισθώσεων, στην οποία θα περιέλθει το ενήμερο χαρτοφυλάκιο της Leasing. Κάτι αντίστοιχο έχουν πράξει ήδη άλλες συστημικές τράπεζες.

Η ανακοίνωση της τράπεζας

Η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. ανακοινώνει την αναδιοργάνωση της θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου Alpha Bank (ο «Όμιλος»), ΑΛΦΑ ΛΗΣΙΝΓΚ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΜΙΣΘΩΣΕΩΣ (η “Alpha Leasing”), η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω κοινής διάσπασης της Alpha Leasing (η «Διάσπαση»).

Η ολοκλήρωση της Διάσπασης θα περιλαμβάνει (i) τη μεταβίβαση των εξυπηρετούμενων συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης μαζί με τα σχετικά ακίνητα σε νεοϊδρυθείσα εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης, η οποία θα παραμείνει εντός του Ομίλου, (ii) τη μεταβίβαση συγκεκριμένων ακίνητων περιουσιακών στοιχείων σε άλλες Εταιρείες του Ομίλου και (iii) τη μεταβίβαση περιμέτρου μη εξυπηρετούμενων συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης μαζί με τα σχετικά ακίνητα, με Μεικτή Λογιστική Αξία ύψους περίπου Ευρώ 0,24 δισ., (το «Χαρτοφυλάκιο Andros») στην εταιρεία HELLAS CAPITAL LEASING ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜH ΕΤΑΙΡΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ (η “HCL”), ελληνική εταιρεία χρηματοδοτικών μισθώσεων που ανήκει εξ ολοκλήρου σε επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται ή συμβουλεύει η Bain Capital.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, η Alpha Leasing και η μοναδική της μέτοχος Alpha Συμμετοχών Α.Ε. προέβησαν στη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας με την HCL και τη μέτοχό της για την πώληση από την Alpha Συμμετοχών Α.Ε. στη μέτοχο της HCL της συμμετοχής επί του μετοχικού κεφαλαίου της HCL που θα αποκτήσει η Alpha Συμμετοχών Α.Ε. , κατόπιν ολοκλήρωσης της Διάσπασης έναντι της μεταβίβασης του Χαρτοφυλακίου Andros στην HCL.

Το τίμημα για τη μεταβίβαση της ως άνω συμμετοχής επί του μετοχικού κεφαλαίου της HCL (η «Συναλλαγή») υπερβαίνει το 36% της Μεικτής Λογιστικής Αξίας του Χαρτοφυλακίου Andros.

Η Συναλλαγή δεν αναμένεται να έχει ουσιαστική επίπτωση στα κεφάλαια και στη ρευστότητα του Ομίλου. Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής αναμένεται περί τα τέλη του 2024, κατόπιν λήψης των απαιτούμενων εποπτικών εγκρίσεων για τη Διάσπαση.

Η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (PwC) ενεργεί ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος και η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη ως νομικός σύμβουλος του Ομίλου για τη Συναλλαγή.

Related posts

Νέα επένδυση του Μιχαήλ Αραμπατζή στα logistics

admin

Καθυστερούν οι Σαουδάραβες στην υπόθεση της Εθνικής

admin

Επιστρέφει ο «Μήνας Μέλους» της Wyndham Hotels & Resorts

admin

Ευρωπαϊκή Πίστη: Το νέο διοικητικό συμβούλιο

admin

Ποιος είναι ο αγοραστής του 50% του Alpha ΤV

admin

Την Intracom Defense επισκέφτηκε το Γενικό Επιτελείο Στρατού

admin

Η Aegean μετατρέπει την Αθήνα σε κόμβο για Βαλκάνια-Μέση Ανατολή

admin

Καραβίας: Δάνεια 2 δισ. ευρώ στον τουριστικό κλάδο

admin

Lavipharm: Αύξηση 28,3% στα EBITDA το 2020

admin