Τον «φιλόδοξο» στόχο να μειώσει, κατά περίπου 120 εκατ. ευρώ, τα συνολικά έξοδα, την τριετία 2020-22, έθεσε η Alpha Bank, με το νέο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο επικοινωνεί αυτή την εβδομάδα σε ξένους επενδυτές.
Τα λειτουργικά έξοδα του ομίλου αναμένεται να διαμορφωθούν, στο τέλος της φετινής χρονιάς, στo 1,07 δισ. ευρώ (σ.σ. εκτίμηση με αναγωγή), αντιστοιχώντας στο 55% των εσόδων (στοιχεία 30/9). Στόχος είναι στο τέλος του 2022 να μειωθούν στo 0,96 δισ. ευρώ (μείωση άνω του 10%), εξέλιξη που σε συνδυασμό με την προσδοκώμενη αύξηση των εσόδων, θα οδηγήσει τοn δείκτη εξόδων προς έσοδα σε επίπεδα χαμηλότερα του 48%.
Η Alpha διαθέτει το πλεονέκτημα καλής αφετηρίας, καθώς από την επόμενη χρονιά θα έχει εξοικονόμηση δαπανών προσωπικού περίπου 35 εκατ. ευρώ, μετά την αποχώρηση περισσότερων από 800 υπαλλήλων της, με χρήση των κινήτρων του τελευταίου προγράμματος εθελουσίας. Το κόστος του προγράμματος αναμένεται να ξεπεράσει τα 42 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις, και το ετήσιο όφελος θα κινηθεί, όπως αναφέρει το στρατηγικό σχέδιο, στα 35 εκατ. ευρώ.
Η τράπεζα επιδιώκει περαιτέρω εξοικονόμηση, ύψους περίπου 35 εκατ. ευρώ, από την -καθαρή- μείωση του κόστους διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures – NPEs). Το στρατηγικό σχέδιο τριετίας 2020-22 προβλέπει την απόσχιση και εισφορά στη Cepal του κλάδου διαχείρισης NPEs της τράπεζας. Προηγουμένως, θα ολοκληρωθεί η εξαγορά από τη Centerbridge του 60% του μετοχικού κεφαλαίου της Cepal.
Μαζί με τον κλάδο θα μεταφερθούν στη Cepal, εφόσον συναινέσουν, οι εργαζόμενοι της εσωτερικής διεύθυνσης. Στόχος της τράπεζας είναι η μεταφορά και των 800 εργαζομένων της Διεύθυνσης, με πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
Το «στοίχημα» της εξοικονόμησης 50 εκατ. ευρώ
Επιπρόσθετα, το σχέδιο προβλέπει την εξοικονόμηση, στην τριετία 2020-22, περίπου 50 εκατ. ευρώ από ενέργειες βελτίωσης παραγωγικότητας. Πρόκειται για την πιο δύσκολη, σύμφωνα με αναλυτές, από τις τρεις παραμέτρους της εξίσωσης.
Ειδικότερα, προβλέπεται μείωση του δικτύου καταστημάτων κατά περίπου 18%. Τα άριστο μέγεθος για την εγχώρια αγορά ανέρχεται, σύμφωνα με τη διοίκηση της Alpha, σε περίπου 350 καταστήματα. Σε αυτά τα επίπεδα επιδιώκεται να περιοριστεί το δίκτυο ως το τέλος του 2022, από 430 σημεία σήμερα.
Ο περιορισμός του δικτύου θα διενεργηθεί παράλληλα με την υιοθέτηση νέου μοντέλου λειτουργίας των καταστημάτων, που θα αξιοποιεί τα ψηφιακά κανάλια για συναλλαγές και πωλήσεις, διαθέτοντας απλοποιημένες λειτουργίες. Αξιοποίηση της τεχνολογίας προβλέπεται και σε άλλους τομείς.
Το στρατηγικό σχέδιο προβλέπει, επίσης, ανασχεδιασμό των διαδικασιών έγκρισης και ελέγχου γενικών διοικητικών εξόδων, κατάργηση διαδικασιών που δεν κρίνονται αποδοτικές και ανάθεση σε εξωτερικούς συνεργάτες (outsourcing) εργασιών στις οποίες η τράπεζα δεν κρίνεται αποδοτική. Τέλος, προβλέπει επαναδιαπραγμάτευση υφιστάμενων συμβάσεων και συστέγαση υπηρεσιών.
Κίνητρα αποδοτικότητας/πωλήσεων στο προσωπικό
Η Alpha ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2028 σχημάτισε πρόβλεψη 9,45 εκατ. ευρώ για την παροχή στο προσωπικό κινήτρων αποδοτικότητας ή πωλήσεων. Μικρό μέρος (2,75 εκατ. ευρώ) του παραπάνω ποσού καταβλήθηκε στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.
Μετά την εξειδίκευση των όρων του προγράμματος κινήτρων, που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Δ.Σ. της τράπεζας, λήφθηκε πρόσθετη πρόβλεψη 3,7 εκατ. ευρώ. Επομένως στις 30 Σεπτεμβρίου, το ποσό που έχει σχηματιστεί για παροχή κινήτρων στο προσωπικό ανέρχεται σε 10,4 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το σώμα των μετόχων, κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της 20;hς Νοεμβρίου, ενέκρινε την επαναφορά bonuses για μέλη του Δ.Σ., γενικούς διευθυντές και αναπληρωτές γενικούς διευθυντές καθώς και προγράμματος αποζημιώσεων για ανώτατα διευθυντικά στελέχη που αποχωρούν.