Image default
ALPHA BANK ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Alpha Bank: Κλείνει η πώληση του Neptune

Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την υπογραφή σύμβασης αγοραπωλησίας βρίσκονται Alpha Bank και Fortress, όσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών -κυρίως- δανείων, με εξασφαλίσεις σε ακίνητη περιουσία (project Neptune).

Οι δύο πλευρές φέρεται να έχουν συμφωνήσει επί των βασικών όρων της συναλλαγής και αν δεν μεσολαβήσουν νέες ανατροπές, η σύμβαση αγοραπωλησίας (SPA) αναμένεται να υπογραφεί εντός του επόμενου 10ημέρου.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο, με τη Fortress να αναδεικνύεται προτιμητέος επενδυτής τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την κατάθεση βελτιωτικών προσφορών. Ακολούθως, εισήλθε σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Alpha για την υπογραφή SPA.

Η έλευση της πανδημίας και τα μέτρα περιορισμού της είχαν ως αποτέλεσμα να ανατραπούν τα δεδομένα και οι συζητήσεις να ξεκινήσουν από μηδενική σχεδόν βάση. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να επέλθουν αρκετές αλλαγές στη συζητούμενη συναλλαγή. Σύμφωνα με πηγές, που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία, διαφοροποιήθηκε η περίμετρος του προς πώληση χαρτοφυλακίου, ενώ το τίμημα προβλέπεται να καταβληθεί τμηματικά από τη Fortress.

Για το λόγο αυτό η Alpha ζήτησε να μπει ως τριτεγγυητής -ξένη- τράπεζα με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση. Αίτημα που έγινε αποδεκτό και φέρεται να έχει εκπληρωθεί από τη Fortress.

Παρά τις αλλαγές που επήλθαν σε περίμετρο και τίμημα η συναλλαγή αναμένεται είναι ουδέτερη κεφαλαιακά για την τράπεζα. Σημειώνεται ότι η παλαιά περίμετρος περιλάμβανε, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της Alpha Bank (οικονομική κατάσταση της 31/3/2020), μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά, ναυτιλιακά, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια καθαρής λογιστικής αξίας 407,37 εκατ. ευρώ. Η παραπάνω περίμετρος έχει διαφοροποιηθεί, όπως προαναφέρθηκε, σημαντικά.

Η ολοκλήρωση του project Neptune, με την υπογραφή SPA, θα επιτρέψει στην τράπεζα να εστιάσει την προσοχή της στην απαιτητική, λόγω μεγέθους και συνθηκών, συναλλαγή τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, με ταυτόχρονη πώληση της Cepal, αφού προηγουμένως της ανατεθεί η διαχείριση του συνόλου των NPEs της τράπεζας.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών στις 29 Ιουνίου, ενώ όσοι περάσουν στη δεύτερη φάση θα αποτιμήσουν το χαρτοφυλάκιο και θα υποβάλουν δεσμευτικές περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η πλήρης άρση των περιοριστικών μέτρων επιτρέπει τη διενέργεια ακόμη και επιτόπιων ελέγχων επί του δείγματος των ενεχύρων, που περιλαμβάνει το προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο.

Το business plan της νέας Cepal, που αποτελεί και την «καρδιά» της συναλλαγής, βρίσκεται διαθέσιμο στο Virtual Data Room από την περασμένη εβδομάδα.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας συναλλαγή που βγαίνει μετά την πανδημία και στην Alpha αισιοδοξούν ότι θα συγκεντρώσει υψηλό ενδιαφέρον καθώς η πώληση του 80% της Cepal, «προικισμένης» με υπό διαχείριση απαιτήσεις 27 δισ. ευρώ, αποτελεί διαβατήριο για όσους θέλουν να αποκτήσουν κρίσιμη υπό διαχείριση μάζα στην εγχώρια αγορά.

Το σχέδιο προβλέπει την απόσχιση και εισφορά στη Cepal του κλάδου διαχείρισης NPE της τράπεζας.

Προηγουμένως, θα ολοκληρωθεί η εξαγορά από την Centerbridge του 60% του μετοχικού κεφαλαίου της Cepal και η εταιρεία θα «προικισθεί» με σύμβαση διαχείρισης του συνόλου των εν Ελλάδι NPEs της Alpha.

Μαζί με τον κλάδο θα μεταφερθούν στη Cepal, εφόσον συναινέσουν, οι εργαζόμενοι της εσωτερικής διεύθυνσης. Στόχος της τράπεζας είναι η μεταφορά και των 800 εργαζομένων της Διεύθυνσης, με πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Η νέα αρχιτεκτονική του ομίλου

Η εισηγμένη θα μετατραπεί σε Holding, προκειμένου να υποστεί τη ζημιά της τιτλοποίησης, χωρίς να ενεργοποιηθεί ο νόμος Χαρδούβελη, ενώ το σύνολο σχεδόν τραπεζικών δραστηριοτήτων θα εισφερθούν σε νέα τραπεζική εταιρεία (νέα Alpha Bank).

Related posts

Κεφαλαιακό όφελος 155 εκατ. για Eurobank μετά το swap ελληνικών ομολόγων

banksnews

ΥΠΟΙΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδινε λύση στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

banksnews

Δάνεια στη Ρουμανία βγάζει στο σφυρί η Alpha Bank

banksnews

Γ. Στουρνάρας: Ο Ηρακλής καλύπτει μόνο το 40% των NPEs

banksnews

Fed: Πλαφόν στα μερίσματα των τραπεζών, με βάση τα αποτελέσματα των stress tests

banksnews

ΣΥΤΑ: Στα κάγκελα οι εργαζόμενοι στην Attica Bank – Πανελλαδική 24ωρη απεργία αύριο 29/6

NEWSROOM

Alpha Bank: Με υπερκάλυψη κλείνει αύριο το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου

banksnews

Alpha Bank: Απέσυρε την υποψηφιότητα για CEO ο Γ. Αρώνης

banksnews

Alpha Bank: Αποκλειστικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού

banksnews