Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Καταστατικό ανάμεσά τους

Η ρήξη ανάμεσα στον επίσημο ΣΥΡΙΖΑ και στον Στέφανο Κασσελάκη πήρε πια τη μορφή ανακοινώσεων: ένα βίντεο του πρώην προέδρου του κόμματος για την απόφαση αποκλεισμού του από την εσωκομματική κάλπη, που λήφθηκε κατά τα λεγόμενά του από τη «μειοψηφία των μελών» της Κεντρικής Επιτροπής, ανάγκασε την Κουμουνδούρου να περιγράψει την απόφαση του περασμένου Σαββάτου πως «ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία» και «με διαπιστωμένη απαρτία»: «Η απόφασή του αφορά τον κ. Κασσελάκη και είναι άμεσα εφαρμοστέα και αμετάκλητη» επισήμαναν στην ανακοίνωση. Η απάντηση του Κασσελάκη ήταν άμεση, φτάνοντας την κόντρα στα άκρα: «Ας ευχηθούμε οι σταλινικές ανακοινώσεις που εκθέτουν το κόμμα απέναντι στα μέλη του να μη γίνουν η φαιδρή κανονικότητα που κάποιοι επιζητούν».

Η κατάσταση μεταξύ των δύο πλευρών δεν δείχνει να έχει ούτε ενδεχόμενο εξομάλυνσης: ο Κασσελάκης ζητάει από όσους τον στηρίζουν να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές για τους συνέδρους, επικαλούμενος το άρθρο 20 του Καταστατικού, το οποίο περιγράφει το συνέδριο ως ανώτατο όργανο, με αρμοδιότητα να απορρίψει ή να επικυρώσει όλες τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής.

Σε κάθε περίπτωση, σε αυτήν έχει γραφτεί πως «όσοι και όσες, όπως ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν σέβονται τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, όπως για παράδειγμα τις πρόσφατες με την άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του προέδρου και την έκπτωσή του από τη θέση του προέδρου, εκτοξεύουν συκοφαντίες εναντίον του κόμματός τους και φθάνουν στο σημείο να κινούνται με εξώδικα απέναντι στα συλλογικά όργανα του κόμματος, δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι/ες πρόεδροι».  Με βάση την απόφαση, λέει η πλευρά της πλειοψηφίας, η υποψηφιότητα του Κασσελάκη δεν φτάνει καν στο συνέδριο για επικύρωση. «Είναι δυνατόν να σε θέλουν για πρόεδρο σε ένα κόμμα του οποίου δεν σέβεσαι τις λειτουργίες του και τα στελέχη;

Ή εσύ να είσαι πρόεδρος σε αυτό;» ανέφερε σε αυτό το πλαίσιο η Ολγα Γεροβασίλη. «Καταστατικά και πραγματικά πιστεύω ότι η απόφαση της ΚΕ δεν ανατρέπεται.

Εγώ θα στηρίξω όποια επιλογή θεωρώ ότι συμβάλλει θετικά στην επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να εκφράσει ανάγκες της κοινωνίας» επισήμανε η αντιπρόεδρος της Βουλής.

«Η Κεντρική Επιτροπή δεν είναι Βατικανό, τα μέλη της δεν είναι καρδινάλιοι και δεν είναι αλάθητοι. Εκαναν μια εισήγηση προς το Συνέδριο, που είναι το ανώτατο όργανό μας και λαμβάνει τις αποφάσεις. Κάποια στιγμή θα γίνει το Συνέδριο.

«Πυρά» κατά των αντιπάλων

Το μόνο αρμόδιο να ανακηρύξει υποψηφίους, βάσει του Καταστατικού μας, είναι το Συνέδριο» ανέφερε η Θεοδώρα Τζάκρη (ΑNT1), εκ μέρους της πλευράς Κασσελάκη. «Οταν μιλήσει στο Συνέδριο, θα τα πούμε» ανέφερε – από το περιβάλλον Κασσελάκη έχουν ήδη επισημάνει πως προβλέπονται τρόποι η βάση να παρέμβει στην υπόθεση, αν και σε αυτή τη φάση βασική τους πρόθεση φαίνεται πως είναι να πάρουν την πλειοψηφία του συνεδρίου, κάτι που δεν φαίνεται ιδιαίτερα εύκολο.

Στο πλαίσιο της κόντρας μεταξύ των δύο πλευρών κινείται και η φημολογία για αναβολή του συνεδρίου, η οποία συζητείται στο κασσελακικό στρατόπεδο, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται από την πλευρά των «100».

Ο υποψήφιος πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας για την πιθανότητα διάσπασης που θα στερούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε («Παραπολιτικά»), κάλεσε την ΚΟ «να αποδειχθεί πιο δυνατή και πιο ενιαία από ποτέ, την έχουμε ανάγκη».

Από τη δική του πλευρά, ο έτερος υποψήφιος Νικόλας Φαραντούρης μιλώντας στο Mega καταλόγισε στον Κασσελάκη «την απόλυτη αναποτελεσματικότητα να ηγηθεί διότι του λείπει η πολιτική οξυδέρκεια».

Related posts

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Στο μυαλό του Φειδία Παναγιώτου

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Άνθρακες ο θησαυρός των πρωθυπουργικών εξαγγελλιών για τους αγρότες

admin

Εγκριση δαπάνης 3,7 δισ. ευρώ για 20 «γυμνά» F-35

admin

Φάμελλος για αντιμετώπιση πυρκαγιών: Μία ισχυρή σύγχρονη Πολιτεία μπορεί να δώσει απαντήσεις στις προκλήσεις

admin

Αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, ενώ η Τουρκία «προσπαθεί να κάνει περισσότερους φίλους»

admin

Πρώτες τριβές για την εκλογή νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ

admin

Αμερικανική αυτοψία σε Λάρισα και Αλεξανδρούπολη

admin

Παύλος Μαρινάκης: «Ακαθάριστα τα 8 στα 10 σπίτια που κάηκαν» – Ρίχνει τις ευθύνες στους πολίτες

admin