Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Χρηματιστήριο: Ξεκάθαρη πια η απάντηση στο αν πρέπει να αναβαθμιστεί

Χρηματιστήριο: Ξεκάθαρη πια η απάντηση στο αν πρέπει να αναβαθμιστεί

Χωρίς αλλαγή τάσης η εβομάδα που πέρασε στο ΧΑ με -1,46% σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο ΓΔ στις 1416 μονάδες και -2,42% από την αρχή του μήνα, με τζίρο χαμηλότερο από το μέσο όρο του έτους.

Τα απανωτά placement μετοχών που απομυζούν την – περιορισμένη – ρευστότητα της αγοράς είναι ο κυριότερος παράγοντας της καχεξίας του τελευταίου διαστήματος, μαζί βέβαια με την έλλειψη σοβαρών μακροοικονομικών αλλά και επιχειρηματικών καταλυτών συνολικότερα. Το γεγονός αυτό από μόνο του αναγάγει την συζήτηση για το εάν θα είναι καλό για την αγορά να αναβαθμιστεί σε ανεπτυγμένη ως αστειότητα με επιχειρήματα δημοτικού (‘καλύτερα πρώτος στο χωριό παρά τελευταίος στην πόλη’ …κακ)

Ο κλάδος των τραπεζών έχοντας απομακρυνθεί αρκετά από τα υψηλά έτους (κλείσιμο 1206 , υψηλά 1354 -11%) παρά τις συνεχιζόμενες θετικές εκθέσεις από εγχώριους αλλά και διεθνείς οίκους (τελυταία η Citi με σύσταση αγοράς για όλες τις συστημικές) δεν δείχνει ικανός να αλλάξει το momentum με τις μετοχές να έχουν χάσει την ορμή που είχαν στο πρώτο εξάμηνο με τους όποιους προβληματισμούς να έχουν να κάνουν με την επίπτωση των χαμηλότερων επιτοκίων στην κερδοφορία τους και στο θέμα της αντιμετώπισης της αναβαλλόμενης φορολογίας DTC.

Παράλληλα για διαφορετικούς λόγους πολλές από τις μετοχές που στήριξαν το τελευταίο δεκαοχτάμηνο την άνοδο του ΓΔ βρίσκονται σε φάση διόρθωσης (ή τουλάχιστον συσσώρευσης) με τις ΜΥΤΙΛ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΑΡΑΙΓ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ μερικές από αυτές και ουσιστικά ελάχιστες να είναι οι μετοχές  που συνεχίζουν να δίνουν ένα θετικό τόνο στο χρηματιστήριο (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΛΑΜΔΑ, ΤΙΤΑΝ).

Από ουσιαστικές εξελίξεις που αναμένουμε το επόμενο διάστημα και θα μπορούσαν να προσδώσουν θετικό αντίκτυπο έχουμε στις 18/10 τις ανακοινώσεις της S&P για την χώρα αλλά και την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της ΤΕΝΕΡΓ που μέσω της ΔΠ που θα ακολουθήσει θα δώσει σημαντική ρευστότητα στην αγορά (άνω των 2,3 δις ευρώ).

Σε επιχειρηματικό επίπεδο ανακοινώθηκε από την ΚΟΥΕΣ η εξαγορά κατά 70% της εταιρίας Μπενρουμπή (27,2 εκ) ενώ παράλληλα έγινε γνωστή η επιθυμία δύο κοινοπραξιών (η πρώτη υπό την ΓΕΚΤΕΡΝΑ και δεύτερη υπό τον ΜΥΤΙΛ) να συμμετάσχουν στην διαγωνιστική διαδικασία που θα ανοίξει εντός του 2025 για τα εναπομείναντα 22 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Τέλος πολλή σημαντική εξέλιξη η εκλογή (εκ νέου) στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη περισσότερο λόγω των άψογων διαδικασιών που ακολουθήθηκαν – σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε ίδιο χρόνο στον ΣΥΡΙΖΑ – αλλά και διότι φαίνεται ότι στο εγγύς μέλλον το ΠΑΣΟΚ θα είναι η πραγματική αντιπολίτευση που χρειάζεται κάθε δημοκρατία.

Τεχνικά έχουμε αναφερθεί πολλάκις στο πλαγιοκαθοδικό κανάλι που κινούμαστε, όλες οι απόπειρες έως τώρα ανοδικής διάσπασης έχουν πέσει στο κενό και επιμένουμε ότι για να μπορέσει να υπερβεί η αγορά τις πολυπόθητες 1450 μονάδες εκτός από συντονισμό δυνάμεων απαιτείται και σημαντική αύξηση του τζίρου (εκτός placement & AMK) σε επίπεδα άνω των €140 εκατ.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης

#ΧΑ #ΓΔ #ΚΟΥΜΕΤΤΗΣ #Ανάλυση

Related posts

Performance Technologies: Αυξημένος κατά 40,2% ο τζίρος το εξάμηνο

admin

Phoenix Vega Mezz: Επιστροφή κεφαλαίου €16 εκατ. ενέκρινε η ΓΣ

admin

Attica Συμμετοχών: Εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος €0,07 ευρώ/μετοχή

admin

Ideal: Θα συνεχίσει να προτείνει επιστροφή κεφαλαίου, αντί διανομής μερίσματος

admin

CNL Capital: 62% αύξηση συνολικών εσόδων-+37% το ύψος επενδυτικού χαρτοφυλακίου

admin

Χρηματιστήριο: Περιμένοντας την αξιολόγηση της S&P

admin

Χρηματιστήριο: Αναγνωριστική πτήση πάνω από την κορυφή των 1351 µονάδων

admin

Attica Group: Στις 7 Σεπτεμβρίου η ετήσια ΓΣ

admin

Χρηματιστήριο: Προσδοκίες για… καθυστερημένη ανοδική κίνηση

admin