Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Φλόριντα: Πλημμύρες, διακοπές ρεύματος και ελλείψεις φυσικού αερίου

Μια σκοτεινή νύχτα, μια σφοδρή καταιγίδα έδωσε στη Φλόριντα ένα ισχυρό χτύπημα. Λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα, μια άλλη την άφησε να προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της. Οι ισχυροί άνεμοι, οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες της “Χέλεν” στοίχισαν 20 ζωές στην πολιτεία κατά τη διαδρομή τους από το νότο προς το βορρά, ο “Μίλτον” είχε στοιχίσει τουλάχιστον 17 ακόμη, φέρνοντας τη μανία του ωκεανού στην ξηρά με ένα κύμα καταιγίδας ύψους πολλών μέτρων, βροχή τριών μηνών σε τρεις ώρες σε ορισμένες περιοχές και ένα θανατηφόρο ξέσπασμα ανεμοστρόβιλων καθώς αναδευόταν από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Η καταστροφή σε όλη τη διαδρομή από τον Κόλπο μέχρι τον Ατλαντικό είναι τεράστια. Οι πλημμυρισμένοι, αποκλεισμένοι από πεσμένα δέντρα ή κατεστραμμένοι, αδιάβατοι δρόμοι ανέρχονται σε εκατοντάδες. Τα εξαντλημένα σωστικά συνεργεία έχουν διασώσει περισσότερους από χίλιους ανθρώπους. Πολλαπλές διακοπές ηλεκτροδότησης έχουν αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους σκοτάδι.

Ακόμα και σε μια πολιτεία που έχει συνηθίσει σε περιόδους κακοκαιρίας, οι κάτοικοι της Φλόριντα πρέπει τώρα να προσπαθήσουν να ανακάμψουν από τις απανωτές καταιγίδες “που συμβαίνουν μια φορά στη ζωή”.

Πλημμύρες και καταστροφές

Οι πλημμύρες παραμένουν μια απειλή κατά μήκος των φουσκωμένων ποταμών. Τα υψηλά νερά αποστραγγίζονται αργά στο επίπεδο έδαφος της Φλόριντα, γεγονός που παρέτεινε τις πλημμύρες και προκάλεσε αρκετές από τις διασώσεις που συνεχίζονται. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του CNN, οι περιοχές κοντά στην Τάμπα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περισσότερες πλημμύρες τις επόμενες ημέρες. Οι προειδοποιήσεις για πλημμύρα έχουν εκδοθεί για τον ποταμό Alafia και τον ποταμό Anclote, οι οποίοι πλησιάζουν σε νέα ρεκόρ.

Αρκετοί άνθρωποι που παγιδεύτηκαν σε πλημμυρισμένα σπίτια ήταν μεταξύ των περισσότερων από 1.200 ανθρώπους που διασώθηκαν σε ολόκληρη την πολιτεία. Στην κομητεία Χίλσμπορο, οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών διέσωσαν 730 ανθρώπους και 111 κατοικίδια ζώα.

Πλήγμα στις υποδομές, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Εκατομμύρια εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα. Αν και ο αριθμός των πολιτών της Φλόριντα που βρίσκονται στο σκοτάδι μειώθηκε, μέχρι το Σάββατο, ωστόσο σχεδόν 2 εκατομμύρια παρέμειναν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Οι αρχές εργάζονται για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, αλλά οι καταστροφές στο δίκτυο είναι πολύ μεγάλες.

Η έλλειψη βενζίνης συνεχίζεται σε όλη την πολιτεία. Περισσότερα από το 30% των πρατηρίων ήταν χωρίς καύσιμα, με το 77,5% αυτών των ελλείψεων να αναφέρεται στην περιοχή Tampa-St. Petersburg. Οι αρχές εργάζονται για τη διανομή καυσίμων, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται.

Αντιμετώπιση της καταστροφής και προετοιμασία για το μέλλον

Η ανάκαμψη θα απαιτήσει χρόνο και χρήμα. Τα συνεργεία καθαρισμού εργάζονται αδιάκοπα για την απομάκρυνση των συντριμμιών, αλλά οι προκλήσεις είναι πολλές. Οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να προσέχουν κατά την πρόσληψη ατόμων για υπηρεσίες επισκευής.

Ο κυβερνήτης Ρον Ντε Σάντις προειδοποίησε για τους “fly-by-night” εργολάβους που ζητούν προκαταβολές και προσφέρουν περιορισμένες υπηρεσίες. Η προστασία των καταναλωτών προτρέπει τους πολίτες να ελέγχουν την αξιοπιστία των υπηρεσιών πριν τη συνεργασία.

Οι κυβερνητικές υπηρεσίες και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί εργάζονται για την υποστήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των υποδομών, αλλά η διαδικασία απαιτεί συλλογικές προσπάθειες και χρόνο. Οι πολίτες της Φλόριντα, αν και έχουν συνηθίσει σε προκλήσεις, αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή κατάσταση και χρειάζονται την υποστήριξη της κοινότητας και της πολιτείας για την ανόρθωση τους.

Η κατάσταση στη Φλόριντα παραμένει κρίσιμη, και οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν την προσπάθεια για ανάκαμψη και αποκατάσταση σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει.

- ΕΡΤnews

Related posts

Ουκρανία: Τουλάχιστον 9 τραυματίες από ρωσική επίθεση στο Σούμι – Η πολεμική αεροπορία κατέρριψε 12 ρωσικά drones

admin

Τα γερμανικά κόμματα συμφωνούν να δοθούν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία

admin

Πακιστάν: Σύλληψη άνδρα για κυβερνοτρομοκρατία – Διέσπειρε ψευδείς πληροφορίες που τροφοδότησαν τις ταραχές στη Βρετανία

admin

Το Ισραήλ περικυκλώνει με άρματα τη Γάζα – Επείγουσα έκκληση σε αμάχους: “Μετακινηθείτε νότια”

admin

Σαουδική Αραβία: Τα σχέδια για επέκταση της ικανότητας παραγωγής πετρελαίου της Aramco σταματούν λόγω της ενεργειακής μετάβασης

admin

Επιμένει ο Νετανιάχου για τη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα

admin

Χαμάς: Στους 28.064 οι νεκροί από τον πόλεμο στη Γάζα

admin

Ψήφισμα ΕΛΚ για την υπόθεση Μπελέρη – Πρωτοβουλία της ΝΔ για το κράτος δικαίου στην Αλβανία

admin

ΗΠΑ: Απειλή για βόμβα στο Δημαρχείο του Σπρίνγκφιλντ μετά τις δηλώσεις Τραμπ για τους Αϊτινούς μετανάστες

admin