Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η Citi, οι τιμές-στόχοι

Η Citi διατηρεί τις αξιολογήσεις «αγορά» για όλες τις ελληνικές τράπεζες και επιστρέφει στην κάλυψη της Eurobank μετά από περιορισμούς που είχε, ενώ προτιμάει τις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας με τιμή-στόχο για την Alpha Βank στα 2,40 ευρώ και για την Εθνική στα 9,45 ευρώ. Για τη Eurobank που επιστρέφει, η τιμή-στόχος είναι τα 2,30 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,20 ευρώ.

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι φθηνές τόσο σε όρους P/BV έναντι ROE όσο και σε επίπεδο P/E, παρότι δεν θα αυξήσουν τα κέρδη τους τα επόμενα δύο έτη. Προβλέπουμε μόνο μια μέτρια αρνητική πορεία μείωσης στα κέρδη ανά μετοχή και θεωρούμε τις ελληνικές τράπεζες φθηνές σε σύγκριση με την ευρύτερη ομάδα ομολόγων».

«Αναμένουμε ότι ο δείκτης αποδοτικότητας ROTE θα μειωθεί από τα τρέχοντα επίπεδα της τάξης του 15% σε Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς σε 11,5% (Πειραιώς) έως 12,7% (Εθνική Τράπεζα) έως το 2026, κυρίως λόγω της πίεσης των περιθωρίων από τα χαμηλότερα επιτόκια. Από την άλλη πλευρά, αναμένουμε ότι η Αlpha Bank θα δει το ROTE της να βελτιώνεται σε λίγο κάτω από 11% έως το 2026, από το 9,3% που εκτιμάται για φέτος, λόγω της μειούμενης εξυγίανσης των ανόργανων NPEs και καθώς αναμένουμε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα του NIM για την Αlpha Bank, αν και από ένα χαμηλό σημείο εκκίνησης. Σημειώνουμε ότι ενώ προβλέπουμε ότι η Eurobank, η ΕΤΕ και η Πειραιώς θα επιτύχουν παρόμοια επίπεδα ROTE το 2026, λόγω των διαφορετικών επιπέδων μόχλευσης, ο ROA προβλέπεται να είναι σημαντικά υψηλότερος στην ΕΤΕ από ό,τι στις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες», επισημαίνει η Citi.

Οι ελληνικές τράπεζες που παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με την αναμενόμενη πορεία του beta των καταθέσεων και του μεριδίου των προθεσμιακών καταθέσεων προς το σύνολο, όλες αναμένουν περαιτέρω αύξηση και των δύο τα επόμενα χρόνια. Μετά από επτά συνεχόμενα τρίμηνα τριμηνιαίας επέκτασης, τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν σε όλες τις ελληνικές τράπεζες σε τριμηνιαία βάση το α’ τρίμηνο του 2024 και το β’ τρίμηνο του 2024, με αξιοσημείωτη εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς το β’ τρίμηνο.

«Αναμένουμε ότι η πτωτική τάση του καθαρού εσόδου από τόκους (NII) θα συνεχιστεί, καθώς τα χαμηλότερα επιτόκια του ευρώ ασκούν πιέσεις στα περιθώρια NIM. Ωστόσο, τα καθαρά έσοδα από τόκους και τα κέρδη θα έχουν μόνο μια μικρή αρνητική πορεία κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Η αύξηση των προμηθειών αναμένεται να παραμείνει υποστηρικτική για την αύξηση των κερδών, όπως και το περιορισμένο λειτουργικό κόστος και το κόστος κινδύνου. Δεδομένων των φθηνών αποτιμήσεων, είμαστε με συστάσεις αγοράς σε όλες τις τράπεζες, αλλά βλέπουμε το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου στην Αlpha Bank, δεδομένης της σημαντικής έκπτωσης στην αποτίμησή της σε σχέση με τους ομολόγους της, ακολουθούμενη από την Πειραιώς και την ΕΤΕ. Σημειώνουμε ότι για τη Eurobank επαναλαμβάνουμε την κάλυψη με αξιολόγηση Buy και τιμή-στόχο €2,40, μετά από μια περίοδο περιορισμού», επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα.

Οι αλλαγές στις εκτιμήσεις για τις τράπεζες:

  • Για την Αlpha Bank, αυξάνει τις εκτιμήσεις για τα βασικά κέρδη κατά 6% φέτος, 4% το επόμενο έτος και κατά 2% το 2026, αντανακλώντας τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα και τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της διοίκησης. Η ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τα υποκείμενα κέρδη μας οφείλεται κυρίως σε μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση των προοπτικών για το NIM και το NII, και τα έσοδα από συναλλαγές και λοιπά έσοδα, καθώς και σε χαμηλότερες προβλέψεις για το οργανικό κόστος κινδύνου, ιδιαίτερα φέτος και το επόμενο έτος. Φέτος, ωστόσο, η εκτίμηση για τα αναφερόμενα κέρδη ανά μετοχή μειώνεται κατά -6% λόγω του υψηλότερου από το αναμενόμενο ανόργανου κόστους καθαρισμού των NPEs. Διατηρεί την τιμή-στόχο των 2,4 ευρώ ανά μετοχή και επαναλαμβάνει την αξιολόγηση Buy για τη μετοχή.
  • Για τη Eurobank, συνεχίζει την κάλυψη της μετοχής της με τιμή-στόχο στα 2,30 ευρώ και αξιολόγηση Buy μετά από μια περίοδο περιορισμού. Οι προβλέψεις για τα κέρδη ενσωματώνουν πλέον την απόκτηση του 55,9% της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, η οποία θα ενοποιηθεί πλήρως στα οικονομικά στοιχεία του Ομίλου από το γ’ τρίμηνο.
  • Για την Τράπεζα Πειραιώς, αφήνουμε αμετάβλητες τις προβλέψεις μετά την πρόσφατη επικαιροποίηση του μοντέλου, όπου η Citi αύξησε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη κατά 9% φέτος και το επόμενο έτος και 2% το 2026, κυρίως λόγω των πιο αισιόδοξων προβλέψεων για το NII και το κόστος κινδύνου. Η τιμή-στόχος μας παραμένει στα 5,20 ευρώ και η μετοχή παραμένει με σύσταση αγοράς.
  • Για την Εθνική Τράπεζα, αυξάνει τις εκτιμήσεις για τα βασικά κέρδη κατά 10% φέτος, 13% το επόμενο έτος και κατά 6% το οικονομικό έτος 2026, αντανακλώντας τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα και τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της διοίκησης. Η ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα κέρδη οδηγεί σε αύξηση της τιμής-στόχου στα €9,45 από €8,85 προηγουμένως και επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή.

Related posts

Ο Μίνος Μωυσής η πρόταση του ΤΧΣ για διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank

admin

Καταργεί την προμήθεια επανέκδοσης PIN χρεωστικών καρτών η Eurobank

admin

Διπλασιασμό ισολογισμού επιδιώκει η Attica Bank

admin

Με αλλαγές προωθείται ο Ηρακλής ΙΙ για τις τράπεζες

admin

Πρώτη αίτηση από Alpha Bank για τον Ηρακλή

admin

Προειδοποίηση της ΕΚΤ για τα “κόκκινα δάνεια”

admin

Γκάζι στις πωλήσεις ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες

admin

Διεθνής διάκριση για την Εθνική: Best Innovation in Retail Banking Greece

admin

Νέο διοικητικό συμβούλιο στην Ενωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος

admin