Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ουδέτερη ζώνη και η Διαμαντοπούλου

Χωρίς «γραμμή» στους ψηφοφόρους της, η Αννα Διαμαντοπούλου ακολούθησε τον Παύλο Γερουλάνο στη γραμμή της ουδετερότητας: έπειτα από διαδοχικές συναντήσεις με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα, η πρώην υπουργός έκανε λόγο για μια «νέα ανθρωπογεωγραφία» που δημιουργείται, η οποία «χρειάζεται Συνέδριο Ανασυγκρότησης του κόμματος» – ξεκαθαρίζοντας πως δεν έγινε καμία συζήτηση για τον ρόλο που θα έχει την επόμενη ημέρα μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Κανείς εκ των υποψηφίων του πρώτου γύρου δεν ανοίγει, με άλλα λόγια, τα χαρτιά του γι’ αυτήν την αναμέτρηση: οι ψηφοφόροι θα είναι αυτοί που θα κληθούν να αποφασίσουν ποια από τις δύο επιλογές προτιμούν. «Προσωπικά έχω καταθέσει τις θέσεις μου. Πάμε ξανά κάλπες, να ψηφίσουν οι πολίτες», ανέφερε πάντως η Διαμαντοπούλου, όπως και ο Γερουλάνος πριν από μερικές μέρες – ζητώντας επί της ουσίας να επαναληφθεί η μαζική συμμετοχή που καταγράφηκε την προηγούμενη Κυριακή, δίνοντας και την ανάλογη ώθηση σε όποιον καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος. Η επιλογή αυτή διατηρεί την υφιστάμενη δυναμική των δύο πλευρών – καθώς ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος θα λειτουργήσει χωρίς κατεύθυνση. Εκεί μένει να φανεί αν το αίτημα για «συνέχεια με διορθώσεις» του Νίκου Ανδρουλάκη ή αν αυτό του «νέου κύκλου» του Χάρη Δούκα θα καταφέρει να τους εκφράσει περισσότερο, διαμορφώνοντας και το τελικό αποτέλεσμα.

Blame game για το debate

Η τηλεμαχία, πάντως, που αποτελεί πάντα έναν αστάθμητο παράγοντα σε τέτοιες διαδικασίες, δεν θα γίνει – κι ας είχε αποφασιστεί από τα δύο επιτελεία δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα, κι ας είχε προαναγγελθεί και από τις δύο πλευρές, που το ζητούσαν επίσημα. Το blame game για τη μη διεξαγωγή του ντιμπέιτ ξεκίνησε αμέσως μετά τις πληροφορίες από το περιβάλλον του σημερινού προέδρου πως οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για αλλαγή μέρας της τελευταίας συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη δεν ευοδώθηκαν. Θέτοντας εκτός την Τετάρτη, λόγω της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, οι μέρες που απέμεναν για τη διεξαγωγή της τηλεμαχίας ήταν ή η αυριανή ή η Παρασκευή. «Το ντιμπέιτ πρέπει να μην αντιστρέψει τις πολύ καλές εντυπώσεις που άφησε η προηγούμενη τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ των έξι υποψηφίων προέδρων και να είναι μια πολιτικά προωθητική διαδικασία εξασφαλίζοντας το μεγαλύτερο δυνατό ακροατήριο και κατ’ επέκταση τη μεγαλύτερη επιδραστικότητα, προϋποθέσεις που δεν πληρούνται την Πέμπτη είτε γίνει το ντιμπέιτ σε ζώνη χαμηλής τηλεθέασης είτε απέναντι από τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Εθνικής Ελλάδας», ανέφεραν από τη Χαριλάου Τρικούπη, μιλώντας για προσχηματική πρόταση διεξαγωγής ντιμπέιτ το Σάββατο. Η αντίδραση του Δούκα ήταν άμεση: «Ο κ. Ανδρουλάκης δεν θέλει το debate. Επειτα από δύο μέρες διαπραγματεύσεων, οι οποίες όπως φαίνεται, από την πλευρά του κ. Ανδρουλάκη, ήταν προσχηματικές, το επιτελείο του ανακοίνωσε σήμερα ότι το debate δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η πρότασή μας ήταν σαφής: ντιμπέιτ οποιαδήποτε ώρα και μέρα. Οσο για τις δικαιολογίες περί Δημοτικού Συμβουλίου στην Αθήνα υπενθυμίζουμε ότι ο ίδιος είχε ανακοινώσει, ήδη από τη Δευτέρα, προεκλογική ομιλία σήμερα στον Πύργο. Ο κ. Ανδρουλάκης απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι δεν επιθυμεί τον δημοκρατικό διάλογο στο ΠΑΣΟΚ. Απέδειξε ότι δεν τιμά τις δημόσιες δεσμεύσεις του», ανέφερε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων.

Οι δύο πλευρές δίνουν, σε κάθε περίπτωση, τη μάχη της δημόσιας εικόνας, με τον Ανδρουλάκη (μετά την εμφάνιση στον Πύργο) να ετοιμάζεται για την ομιλία στη Θεσσαλονίκη και τον Δούκα να επιμένει σε δημόσιες εμφανίσεις που περιγράφουν τον χαρακτήρα της υποψηφιότητάς του.

Related posts

Τι λέει το καταστατικό και ποιοι συμμετέχουν στο «Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα»

admin

Ανασχηματισμός: Στις 18:00 οι ανακοινώσεις

admin

Τι έγινε στα Ιμια – Ο αόρατος πόλεμος

admin

«Δεν είναι δικά μου τα χρήματα» – «Τα έφερε σπίτι ο σύντροφός μου»

admin

Ντόρα Μπακογιάννη: Για πρώτη φορά ανησυχώ με την Τουρκία – Φοβάμαι την περίοδο της ακυβερνησίας

admin

Μητσοτάκης και Βέμπερ σε τροχιά σύγκρουσης

admin

Στα άκρα η κόντρα Παπαδημητρίου-Κικίλια – Παραλίγο να πιαστούν στα χέρια

admin

Αδωνις – Κασσελάκης, σημειώσατε 2

admin

Καλώς ήρθε η τουρκική λίρα στα νησιά του Αιγαίου

admin