Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Bloomberg: Σημαντικές εισροές στο ΧΑ μετά την αναβάθμιση

Bloomberg: Σημαντικές εισροές στο ΧΑ μετά την αναβάθμιση

Δημοσίευμα του Bloomberg σχολιάζει την ανακοίνωση του οίκου FTSE Russell, σύμφωνα με την οποία το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην αναβάθμισή του στις ανεπτυγμένες αγορές.

 Το Bloomberg χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως μία ακόμα ένδειξη ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, αφήνοντας πίσω την δεκαετία της κρίσης.

Ο οίκος πρόκειται να αναθεωρήσει το καθεστώς της Ελλάδας τον Μάρτιο του 2025.

Η Ελλάδα ανέκτησε την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, την οποία είχε χάσει το 2010, όταν ξεκίνησε η κρίση χρέους, ενώ το 2013 είχε υποβαθμιστεί το ΧΑ.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι επενδυτές επιστρέφουν στα ελληνικά assets καθώς η χώρα βγαίνει από τη βαθιά οικονομική τρύπα στην οποία έπεσε μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. Προστίθεται ακόμα ότι ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έχει σημειώσει ράλι περίπου 53% από τις αρχές του 2023.

Η αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες θα φέρει σημαντικές εισροές από παθητικά funds σε μια αγορά που έχει στερηθεί τη ρευστότητα εδώ και 15 χρόνια, λέει στο Bloomberg ο Γιώργος Λαγαρίας, επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars. Καθώς τα hedge funds έχουν θέσεις σε πολλές μεγάλες ελληνικές εταιρείες, η αναβάθμιση θα τους επιτρέψει να πουλήσουν σε καλές αποτιμήσεις, ώστε να επιτραπεί σε μακροπρόθεσμους παίκτες να εισέλθουν στην αγορά, δημιουργώντας έναν ενάρετο κύκλο.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πρόκειται για ρυθμούς υπερδιπλάσιους από αυτούς που αναμένονται στην Ευρωζώνη.

Επίσης, η Αθήνα στοχεύει να μειώσει το χρέος της κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες σε διάστημα μόλις τεσσάρων ετών, προσθέτει το Bloomberg.

«Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από 8 χρόνια παραμονής μας στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, και επιβεβαιώνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στα κρίσιμα μεγέθη τόσο της αγοράς μας, όσο και των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών. Για εμάς, τα τελευταία δύο χρόνια, η επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές αποτελεί κεντρικό στρατηγικό μας στόχο, για τον οποίο εργαζόμαστε συστηματικά και συντεταγμένα», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος.

#FTSE_Russell #ΧΑ #χρηματιστήριο #ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ #ΕΛΛΑΔΑ

Related posts

Σε άλλο…level η Mytilineos-Οι ανεβασμένες επιδόσεις «ήρθαν για να μείνουν»

admin

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης-Οι προτάσεις βελτίωσής του

admin

Quality&Realibility: Η Ειρήνη Νικολοπούλου νέο μη εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Άλλαξαν «χέρια» μετοχές αξίας 3,54 εκατ. ευρώ

admin

Οι αλλαγές στο μετοχικό κεφάλαιο της Optima bank

admin

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Στις 24 Μαΐου η ΓΣ για τη διανομή μερίσματος

admin

Frigoglass: Αύξηση κατά 38,5% στις πωλήσεις στο γ’ τρίμηνο

admin

ΧΑ:Στόχος η υπέρβαση των 1452 μονάδων, με αυξημένο όγκο συναλλαγών

admin

Αλλαγές στη σύνθεση του ΔΣ στην ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ

admin