Image default
ALPHA BANK

Χρηματιστήριο – Τράπεζες: Κατέχουν το 1/4 του «πλούτου» της αγοράς – Ποιες ξεχωρίζουν

Ολοένα και πιο τραπεζο-κεντρικό καθίσταται το Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στους νέους, αυξημένους συντελεστές βαρύτητας στους δείκτες του FTSE.

Αυτήν την στιγμή, η αθροιστική κεφαλαιοποίηση των έξι εισηγμένων τραπεζών (τέσσερις συστημικές Τρ. Κύπρου και Optima Bank) ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ, απαρτίζοντας το 1/4 του συνολικού «πλούτου» της αγοράς.

Ένα ποσοστό, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μετά την «επιστροφή» της Attica Bank, η οποία τελεί εν αναμονή της κρίσιμης ΑΜΚ.

Αποδόσεις που… αντέχουν

Παρά το γεγονός ότι ο κλαδικός δείκτης απέχει τουλάχιστον -10% από τις φετινές «κορυφές», οι μετοχές των τραπεζών εξακολουθούν να «μοιράζουν» σημαντικές αποδόσεις στους επενδυτές, ενόσω παραμένουν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα ετών.

Χρηματιστήριο: Τα 9 placements που άλλαξαν τον μετοχικό χάρτη – Μετατοπίσεις 3,8 δισ. ευρώ σε 12 μήνες

Δεν είναι τυχαίο ότι η μέση άνοδος ξεπερνά 15% από τις αρχές του έτους, υπερ-αποδίδοντας έναντι του Γενικού Δείκτη, ο οποίος προσφέρει μια μέση επιστροφή της τάξης του 10%.

Κι όλα αυτά, ενώ οι εγχώριες τράπεζες έχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, όπως καταδεικνύουν οι δείκτες αποτίμησης. Για παράδειγμα, η τρέχουσα τιμή της Εθνικής «παίζει» σε όρους P/E (πολλαπλασιαστής κερδοφορίας) στο 5,6x, της Eurobank στο 5,5x, της Πειραιώς στο 4,5x και της Alpha στο 5,8x.

ΕΤΕ – Eurobank – Πειραιώς

Ξεκινώντας από την «πρωταγωνίστρια» των ημερών Εθνική, η οποία ολοκλήρωσε επιτυχώς το placement για το 10% του δημοσίου, η μετοχή κερδίζει τουλάχιστον 22% από τις αρχές του τρέχοντος έτους, παρότι βλέπει τις «κορυφές» των 8,6 ευρώ να απέχουν περισσότερο από -12%. Το αποτέλεσμα είναι η αποτίμηση της τράπεζας να κυμαίνεται κοντά στα 7 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Eurobank ενισχύεται κατά 23% μέσα στο 2024, με την κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά τα 7,2 δισ. ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς, αν και διατηρείται επίμονα κάτω των 4 ευρώ, προσφέρει μια απόδοση της τάξης του 17% (αποτίμηση 4,6 δισ. ευρώ).

Alpha – Κύπρου – Optima

Κάπως πιο πίσω έχει μείνει η μετοχή της Alpha Bank, η οποία καταγράφει απώλειες -3% σε επίπεδο έτους, βλέποντας τη χρηματιστηριακή αξία να «πέφτει» κάτω των 3,5 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την Τράπεζα Κύπρου, η οποία έκανε ντεμπούτο στο Χ.Α. πριν μερικές ημέρες, αποτιμάται στα 2,1 δισ. ευρώ.

Τέλος, η μετοχή της Optima Bank φιγουράρει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα (13 ευρώ) της σύντομης χρηματιστηριακής της πορείας (εισήχθη τον Σεπτέμβριο του 2023), πετυχαίνοντας ένα εντυπωσιακό ράλι κατά σχεδόν 65% μέσα στο 2024 και εξασφαλίζοντας μια αξία άνω των 950 εκατ. ευρώ.

Η χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων τραπεζών

• Eurobank 7,2 δισ. ευρώ

• Εθνική 6,9 δισ. ευρώ

• Πειραιώς 4,6 δισ. ευρώ

• Alpha 3,4 δισ. ευρώ

• Κύπρου 2,1 δισ. ευρώ

• Optima 951 εκατ. ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ: >25 δισ. ευρώ

Πολύχρονος: Οι χαμένες χρονιές στα κλωστήρια της Ναυπάκτου και οι αγορές ακινήτων

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Related posts

Σύστημα αξιολόγησης προσωπικού στην Alpha Bank

admin

Alpha Bank: Νέα πολιτική για την αντιμετώπιση διακρίσεων και παρενόχλησης

admin

Alpha: Παράταση ως Παρασκευή για τις δεσμευτικές στο χαρτοφυλάκιο «Sky»

admin

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Ο εγκλωβισμός της Alpha Bank και το βήμα σημειωτόν του ΑΔΜΗΕ

ad

Alpha: Στα 2,51 ευρώ μειώνει τον στόχο η IBG

admin

Εως και 100% η τηλεργασία στον όμιλο της Alpha Bank

admin

Alpha Bank: Ισχυρό πολιτιστικό και κοινωνικό αποτύπωμα της Έκθεσης της Νομισματικής Συλλογής «Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ»

ad

Alpha Bank: Διπλή διάκριση Εταιρικής Υπευθυνότητας

admin

Αθώοι Ψυχάρης και στελέχη Alpha Bank για τα δάνεια στον ΔΟΛ

NEWSROOM