Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bitcoin: Έλυσε το HBO το μυστήριο με τον ιδρυτή του; – Ποιος είναι πίσω από τον «Satoshi Nakamoto»

Ένα νέο ντοκιμαντέρ του

HBO

φέρνει ξανά στο προσκήνιο την πολυετή συζήτηση για την πραγματική ταυτότητα του δημιουργού του

Bitcoin

,

Satoshi Nakamoto

, υποδεικνύοντας τον Καναδό προγραμματιστή

Πίτερ Τοντ

ως τον άνθρωπο πίσω από το ψευδώνυμο που έχει γίνει αφορμή για θεωρίες συνωμοσίας.


Στο ντοκιμαντέρ, ο βραβευμένος σκηνοθέτης Κάλεν Χόμπακ συγκεντρώνει παλαιά και νέα στοιχεία και, τελικά, αντιπαραθέτει τις αποκαλύψεις του στον ίδιο τον Τοντ, καθώς και στον ιδρυτή της Blockstream, Άνταμ Μπακ, έναν ακόμη ύποπτο για την ταυτότητα του

Satoshi

.


Στο φινάλε του ντοκιμαντέρ, ο Χόμπακ ρωτά τον Τοντ για τις βαθιές γνώσεις του σχετικά με το Bitcoin την εποχή που δημιουργήθηκε. Η απάντηση του Τοντ, «Ε, ναι, εγώ είμαι ο Satoshi Nakamoto», λέει και σοκάρει, αλλά δεν επιβεβαιώνει απόλυτα την ταυτότητά του, καθώς ο Τοντ είναι γνωστός για τις δηλώσεις «Εγώ είμαι ο Satoshi», τις οποίες χρησιμοποιεί ως ένδειξη αλληλεγγύης προς την επιθυμία του αληθινού δημιουργού να διατηρήσει την ανωνυμία του.


Money Electric: The Bitcoin Mystery | Official Trailer | HBO


Παρά τη δήλωσή του στο ντοκιμαντέρ, ο ίδιος ο Τοντ αρνείται κατηγορηματικά ότι είναι ο δημιουργός του Bitcoin. Σε email που απέστειλε στο CoinDesk λίγο πριν την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ, ανέφερε:

«Φυσικά και δεν είμαι ο Satoshi».

Η απάντησή του αυτή έχει δημιουργήσει αντιπαραθέσεις και αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον της κοινότητας για την αληθινή ταυτότητα του Satoshi Nakamoto, ενός προσώπου που έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ παραμένει άγνωστος για πάνω από μια δεκαετία.


Ως προγραμματιστής εδώ και χρόνια,

ο Πίτερ Τοντ φέρεται να είχε μιλήσει δημοσίως με τον Satoshi πριν ο τελευταίος εξαφανιστεί από τα φόρουμ κρυπτονομισμάτων το 2010.

Αν και ποτέ δεν θεωρήθηκε βασικός ύποπτος, το όνομά του πάντοτε είχε σημασία για τους γνώστες του χώρου. «Είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες του Bitcoin από τεχνική άποψη», σχολίασε ο συνιδρυτής της Castle Island Ventures, Νικ Κάρτερ, ο οποίος γνωρίζει τον Τοντ από το 2017.

«Γενικά, οι απόψεις του Τοντ για το Bitcoin θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές»

, πρόσθεσε.


Ο 39χρονος Τοντ, απόφοιτος του Κολεγίου Τεχνών και Σχεδίου του Οντάριο στο Τορόντο, θα ήταν μόλις 23 ετών όταν δημοσιεύτηκε η περίφημη «λευκή βίβλος» του Bitcoin, που έθεσε τα θεμέλια του αποκεντρωμένου ψηφιακού νομίσματος. Ο ίδιος έχει δηλώσει σε podcast ότι ξεκίνησε να επικοινωνεί με σημαντικές προσωπικότητες της κοινότητας,

γνωστές ως «cypherpunks», από την ηλικία των 15 ετών.

Ο Κάλεν Χόμπακ, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, σχολίασε ότι τα ψηφιακά στοιχεία μπορούν να φτάσουν μέχρι ένα σημείο, αλλά η πραγματική αλήθεια αναδύεται μόνο μέσα από διαπροσωπικές αποκαλύψεις. «Σε τέτοιες έρευνες, τα ψηφιακά δεδομένα είναι απλώς μια πυξίδα», δήλωσε πριν την κυκλοφορία της ταινίας.

«Οι αληθινές απαντήσεις βρίσκονται εκτός διαδικτύου.»

Το συμπέρασμα του Χόμπακ δεν πείθει πάντως την κοινότητα. Ο Τζέιμσον Λοπ, συνιδρυτής της εταιρείας Bitcoin Casa, σχολίασε στο X (πρώην Twitter):

«Όπου και αν βρίσκεται ο Satoshi, είμαι σίγουρος ότι θα γελάει με το τελευταίο αυτό κύμα “αποκαλύψεων”».

Παράλληλα, ο επενδυτής κρυπτονομισμάτων Νικ Κάρτερ δήλωσε στο

Politico 

ότι πιστεύει πως ο Τοντ δεν είναι ο Nakamoto, κυρίως λόγω της έλλειψης προχωρημένων γνώσεων κρυπτογραφίας που θα έπρεπε να έχει ο πραγματικός δημιουργός του Bitcoin.






«Η ταυτότητα του Satoshi είναι ίσως το μεγαλύτερο μυστήριο στην ιστορία»,

δήλωσε ο Κάρτερ. «Το γεγονός ότι ο Satoshi κατάφερε να διατηρήσει την ανωνυμία του είναι πραγματικά μαγικό. Προσωπικά, ελπίζω να μην μάθουμε ποτέ ποιος είναι».


Είτε η δήλωση του Πίτερ Τοντ αποτελεί ένδειξη της αληθινής ταυτότητας του δημιουργού του Bitcoin είτε απλώς έναν ακόμη γρίφο σε ένα ήδη περίπλοκο μυστήριο, το ντοκιμαντέρ του HBO εξασφαλίζει ότι η συζήτηση για τον Satoshi Nakamoto θα συνεχίσει να μαγνητίζει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας κρυπτονομισμάτων.



Ειδήσεις σήμερα:





Σωτήρης Μανωλόπουλος: «Οι γονείς χρειάζονται ψυχολόγο, όχι τα παιδιά»





Επιστήμονες πέταξαν κοντά στον τυφώνα Μίλτον – Δείτε το βίντεο με τις αναταράξεις και τις αντιδράσεις τους





Οι φοιτητικές εστίες στην Πάφο που κόστισαν €15 εκατ. και θυμίζουν πεντάστερο ξενοδοχείο – Δείτε φωτογραφίες

Related posts

ΣΦΕΕ: Εξαιρετικά σημαντικός τομέας για την ελληνική οικονομία η φαρμακοβιομηχανία

admin

«Ασταμάτητο» το πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα $94 το Μπρεντ, ορατό το σενάριο για τα $100

admin

Μια κατοικία-ησυχαστήριο στη Λεμεσό από έναν κορυφαίο Κύπριο αρχιτέκτονα

admin

Ανθεκτικότητα συστήματος και διεθνείς διασυνδέσεις στις προτεραιότητες του ΔΠΑ 2023-2032

admin

Romanee Conti: Τα μυθικά κρασιά που κόβουν την ανάσα με την ποιότητα και την τιμή τους και προκαλούν φρενίτιδα στους συλλέκτες

admin

ΗΠΑ: Κύμα μαζικών απολύσεων στις αερομεταφορές

admin

Μυτιληναίος: Αύξηση κερδών και λειτουργικών αποτελεσμάτων παρά την πανδημία

admin

Νέο lockdown: Ξαφνικό «πάγωμα» σε παραγγελίες με click away – Πώς θα γίνονται τώρα οι παραδόσεις

admin

The Body Shop: Σε καθεστώς διαχείρισης η εταιρεία στη Βρετανία

admin