Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Χαμάς θα αναδυθεί “ως φοίνικας” από τις στάχτες, λέει ο εξόριστος πρώην αρχηγός της, Χάλεντ Μασάλ

Η Χαμάς θα αναδυθεί “ως φοίνικας” από τις στάχτες της παρά τις σημαντικές απώλειες που έχει υποστεί κατά τη διάρκεια ενός έτους πολέμου με το Ισραήλ, δήλωσε ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μασάλ, σε συνέντευξή του στο Reuters, προσθέτοντας ότι η παλαιστινιακή οργάνωση συνεχίζει να στρατολογεί μαχητές και να κατασκευάζει όπλα.

Έναν χρόνο μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023, που πυροδότησε τον πόλεμο μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής οργάνωσης, ο Μασάλ σημείωσε ότι η σύγκρουση με το Ισραήλ αποτελεί μέρος της ευρύτερης διαμάχης που διαρκεί εδώ και 76 χρόνια και ξεκινά από τα γεγονότα του 1948 που οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν “Νάκμπα” ή “καταστροφή”, κατά τη διάρκεια των οποίων πολλοί Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν και ουσιαστικά οδήγησε στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.

“Η παλαιστινιακή ιστορία είναι φτιαγμένη από κύκλους”, δήλωσε στη συνέντευξή του στο Reuters ο 68χρονος Μασάλ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς υπό τον ανώτατο ηγέτη Γιαχία Σινουάρ.

“Περνάμε φάσεις όπου χάνουμε μάρτυρες (θύματα) και μέρος των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων, αλλά μετά το παλαιστινιακό πνεύμα εγείρεται ξανά, όπως ο Φοίνικας, χάρη στον Θεό”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μασάλ, ο οποίος επέζησε από την απόπειρα δολοφονίας που πραγματοποίησε σε βάρος του το Ισραήλ το 1997, όταν του έκαναν ένεση με δηλητήριο, και ο οποίος ήταν ο ανώτατος ηγέτης της Χαμάς από το 1996 ως το 2017, σημείωσε ότι η ισλαμιστική παλαιστινιακή ομάδα είναι ακόμα σε θέση να στήνει ενέδρες στα ισραηλινά στρατεύματα.

“Χάσαμε μέρος των πυρομαχικών και των όπλων μας, αλλά η Χαμάς εξακολουθεί να στρατολογεί νέους άνδρες και συνεχίζει να κατασκευάζει σημαντικό μέρος των πυρομαχικών και των όπλων της”, πρόσθεσε ο Μασάλ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Μασάλ, όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων, εξακολουθεί να ασκεί επιρροή στη Χαμάς, δεδομένου ότι έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ηγεσία της παλαιστινιακής οργάνωσης για σχεδόν τρεις δεκαετίες, και θεωρείται ευρέως πλέον ως το διπλωματικό πρόσωπο της οργάνωσης. Είναι ένας εκ των έξι ηγετών της Χαμάς σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τρομοκρατικές ενέργειες στο πλαίσιο της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο.

Οι δηλώσεις του φαίνεται να στέλνουν το μήνυμα ότι η ισλαμιστική οργάνωση θα συνεχίσει τη μάχη παρά τις όποιες απώλειες, σύμφωνα με αναλυτές που ασχολούνται με τη Μέση Ανατολή. 

“Σε γενικές γραμμές, θα έλεγα ότι (η Χαμάς είναι) ζωντανή και συνεχίζει και… πιθανότατα θα επιστρέψει κάποια στιγμή στη Γάζα”, δήλωσε ο Τζουστ Χίλτερμαν, διευθυντής προγράμματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεν έχει ανακοινώσει ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα στη Γάζα, μετά τον πόλεμο, και αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στη Χαμάς να επανασυσταθεί, αν και ίσως όχι με την ίδια ισχύ ή με την ίδια μορφή.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Μασάλ.

“Ωρολογιακή βόμβα”

Το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του κατά της Χαμάς αφότου η παλαιστινιακή οργάνωση επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 αφήνοντας πίσω της περίπου 1.200 νεκρούς και πέρνοντας ομήρους περίπου 250 ανθρώπους, σύμφωνα με υπολογισμούς των ισραηλινών αρχών. 

Έκτοτε, μεγάλο μέρος της Γάζας έχει καταστραφεί ολοσχερώς και περίπου 42.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πλήγματα, σύμφωνα με αξιωματούχους των υγειονομικών υπηρεσιών της Παλαιστίνης.

Το Ισραήλ δηλώσει ότι η Χαμάς δεν υφίσταται πλέον ως οργανωμένη στρατιωτική δομή και ότι έχει περιορίσει τις επιθέσεις της. Σύμφωνα, επίσης, με αξιωματούχους του Ισραήλ, τουλάχιστον το 1/3 των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, ήτοι περίπου 17.000 άνθρωποι, ήταν μαχητές της Χαμάς. Σύμφωνα με τους ίδιους, έχουν σκοτωθεί επίσης περίπου 350 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Ο Μεσάλ σημείωσε επίσης στο Reuters ότι δεν βλέπει να υπάρχει προοπτική για την επίτευξη ειρήνης όσο η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχουν βρίσκεται στην εξουσία. Το Ισραήλ από την πλευρά του κατηγορεί τη Χαμάς, της οποίας ο ιδρυτικός χάρτης προβλέπει την καταστροφή του Ισραήλ, για την αποτυχία της επίτευξης ειρήνης.

“Όσο υφίσταται η (ισραηλινή) κατοχή, η περιοχή παραμένει μια ωρολογιακή βόμβα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Μασάλ.

Related posts

ΗΠΑ: Ο Αμερικανός φοιτητής παλαιστινιακής καταγωγής που είχε δεχτεί πυροβολισμούς στο Βερμόντ θα μείνει παράλυτος

admin

Ινδονησία-προεδρικές εκλογές: Ο πρώην υπουργός Άμυνας Πραμπόβο διεκδίκησε τη νίκη

admin

Μίνι “στοχευμένη επιδρομή” στη Γάζα έκανε ο ισραηλινός στρατός – Χρησιμοποιήθηκε πεζικό και άρματα μάχης

admin

Τουρκία: Την Τρίτη η ψηφοφορία στη βουλή για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

admin

Σεισμός 7,3 βαθμών στη βόρεια Χιλή

admin

Ισραήλ: Πάνω από 1.100 έφεδροι αεροπόροι διαμηνύουν ότι δεν θα υπηρετήσουν τη θητεία τους αν ψηφιστεί η δικαστική μεταρρύθμιση

admin

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει να περιορίσει την πρόσβαση της Κίνας σε υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους

admin

Το Snapchat παρακολουθεί στενά τις ταραχές στη Γαλλία

admin

Ουκρανία: Έξι νεκροί και 55 τραυματίες από ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο

admin