Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε 15 ημέρες η αύξηση κεφαλαίου για τον 5ο τραπεζικό πόλο

Με στόχο την έναρξη της διαδικασίας για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε δύο εβδομάδες από τώρα κινούνται οι μέτοχοι της νέας τράπεζας που προέκυψε από τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα αλλά και τους κανόνες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εντός των επόμενων δύο εβδομάδων προγραμματίζεται να ξεκινήσει η ΑΜΚ του πέμπτου τραπεζικού πόλου με απώτερο στόχο την εισαγωγή των νέων μετοχών στα τέλη του Οκτωβρίου. Στο μεταξύ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επικρατέστερο σενάριο για το επωνυμία της νέας τράπεζας είναι το διακριτικό «Aktor Bank», κάτι που μένει ωστόσο να επιβεβαιωθεί.

Τα ποσά και οι συμμετοχές

Σύμφωνα με τη συμφωνία των μετόχων, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που σήμερα ελέγχει το 72,5% της Attica Bank, θα συνεισφέρει στην επικείμενη αύξηση κεφάλαια ύψους 475,1 εκατ. ευρώ. Οι ιδιώτες μέτοχοι της Thrivest Holding συμφώνησαν να τοποθετήσουν κεφάλαια έως 200 εκατ ευρώ. Ο e- ΕΦΚΑ θα συμμετάσχει με 47,9 εκατ ευρώ και το ΤΜΕΔΕ με 12 εκατ ευρώ.

Αν και δεν επιβεβαιώνεται επισήμως υπάρχει η φημολογία ότι οι ιδιώτες μέτοχοι του πέμπτου τραπεζικού πόλου διερευνούν το ενδιαφέρον τρίτων επενδυτών προκειμένου να μπουν στην επικείμενη ΑΜΚ.

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης το ποσοστό τού ΤΧΣ θα περιοριστεί μεταξύ 35% και 38%. Σε ό,τι αφορά το business plan της νέας τράπεζας αφού ολοκληρωθεί και η λειτουργική συγχώνευση των δύο τραπεζών στις αρχές του 2025, θα υπάρξει ο εξορθολογισμός του δικτύου των καταστημάτων αλλά και νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Παράλληλα, η τράπεζα τρέχει ήδη την αύξηση των νέων εκταμιεύσεων με αιχμή της μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Τίτλοι τέλους

Με την ολοκλήρωση και της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου τού πέμπτου τραπεζικού πόλου εξαντλείται ο ρόλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο τα assets που απομένουν στο ΤΧΣ (σ.σ. το 8,39% της Εθνικής Τράπεζας και το κατ` ελάχιστον 35% του νέου τραπεζικού πόλου) θα μεταφερθούν στο Growthfund (υπερταμείο).

Η μεταφορά θα ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Related posts

Skroutz: Άνοδος 39% στη μέση τιμή του καλαθιού αγορών στη φετινή Black Friday

admin

Premia Properties: Η απόδοση των νέων επενδύσεων και η είσοδος στον τουρισμό

admin

Intrakat: Οι ΑΠΕ συμβάλλουν στην ενεργειακή αυτάρκεια της Ελλάδας

admin

Κέρδη $36,5 εκατ. για τη United Maritime το τέταρτο τρίμηνο

admin

Ολυμπος: Η cash cow του Κάμπου και το ράλι της κερδοφορίας

admin

ΔΕΗ: Μετά από 47 χρόνια σταμάτησε οριστικά η λειτουργία του ΑΗΣ Καρδιάς

admin

Πειραιώς: Πρόγραμμα stock options σε στελέχη και εργαζόμενους

admin

Συνεργασία Uni Systems με Google στο Cloud

admin

METRO: Σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα €36 εκατ., ποια σούπερ μάρκετ ανακαινίζει

admin