Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Μεταναστευτικό φέρνει τον Γερλίκαγια στην Αθήνα

Τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί – εκτός απροόπτου – η επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια στη χώρα μας. Η συνάντησή του με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκο Παναγιωτόπουλο δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη, ωστόσο έχει ήδη γίνει η προεργασία, με τις δύο πλευρές να είναι έτοιμες να… κυκλώσουν στο ημερολόγιο την οριστική ημερομηνία άφιξης.

Η συνάντηση αυτή έρχεται ύστερα από εκείνη που είχαν οι ηγέτες των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη, στο επίκεντρο της οποίας είχε βρεθεί το Μεταναστευτικό, και θεωρείται από πολλούς «γέφυρα» για την επερχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους στη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου στην Αγκυρα.

Σε Λέσβο και Χίο

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», Γερλίκαγια και Παναγιωτόπουλος πρόκειται να επισκεφθούν κάποιο από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εκεί όπου χτυπά… η καρδιά του Μεταναστευτικού, προκειμένου να βρεθούν μαζί στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ως επικρατέστερες επιλογές, μάλιστα, εμφανίζονται η Λέσβος και η Χίος.

Οπως άλλωστε είχε αναφέρει προ ημερών ο έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, χρειάζεται μια οργανωμένη συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές. «Ασφαλώς αυτό θα γίνει και σε επιτελικό επίπεδο και σε κορυφαίο πολιτικό αν θέλετε, σύντομα θα οριστεί φαντάζομαι ημερομηνία συνάντησής μου με τον ομόλογό μου, τον κ. Γερλίκαγια, με τον οποίο έχουμε συνομιλήσει άλλωστε στο τηλέφωνο, και αυτό είπαμε, ότι μετά τη συνάντηση των ηγετών στη Νέα Υόρκη προφανώς θα ανάψει το πράσινο φως και για τη δική μας συνάντηση».  Βασικό στοιχείο της συνάντησης, όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου, θα είναι να μπουν οι βάσεις αυτής της συνεργασίας με στόχο να υπάρξουν απτά αποτελέσματα, που δεν είναι άλλα από την καταστολή της δραστηριότητας των παράνομων διακινητών που…αλωνίζουν το Αιγαίο, παρανομώντας και βάζοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Υπενθυμίζεται πως η επικείμενη επίσκεψη είναι εξ αναβολής καθώς στα τέλη του περασμένου Ιουλίου είχε προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών, ωστόσο μία ημέρα πριν από την άφιξη του τούρκου υπουργού Εσωτερικών, αυτή ακυρώθηκε από την Αγκυρα λόγω… φόρτου εργασίας του Γερλίκαγια.

Ωστόσο, σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες, η αφορμή δεν ήταν άλλη από την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί εκείνες τις ημέρες στα ελληνοτουρκικά εξαιτίας Κυπριακού και Κάσου. Πάντως, ακόμη και ύστερα από αυτή την εξέλιξη, στελέχη του ελληνικού υπουργείου τόνιζαν πως η αναβολή αυτή δεν θα αποτελέσει ανάχωμα στον ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η δεύτερη αναβολή προγραμματισμένης επίσκεψης του Αλί Γερλίκαγια στην Αθήνα, καθώς είχε συμφωνηθεί συνάντηση τον περασμένο Φεβρουάριο με τον τότε ομόλογό του Δημήτρη Καιρίδη, ωστόσο οι δημοτικές εκλογές στην άλλη πλευρά του Αιγαίου την «μπλόκαραν». Στο μεταξύ, την Τρίτη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης είχε τηλεφωνική συνομιλία και επικοινωνία με τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών, που εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα και οι δύο υπουργοί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της καλής συνεργασίας που ήδη υπάρχει. Στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας τέθηκε και η συστηματικότερη συνεργασία της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής για να αντιμετωπίσουν τα κυκλώματα των διακινητών.

Related posts

Μιλώντας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

admin

Οικονόμου σε Τσαβούσογλου για 12 μίλια: Η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται

admin

Προκλητικός Ερντογάν: Η Ελλάδα πνίγει τους πρόσφυγες ενώ εμείς τους σώζουμε

admin

Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας με Φινλανδία και Σουηδία

admin

Διπρόσωπη η Τουρκία: Θέλει διαύλους επικοινωνίας και επιμένει στη στρατηγική της έντασης στο Αιγαίο

admin

«ΣΕ ΠΑΩ»

admin

Κουτσούμπας: «Αγωνιζόμαστε, παλεύουμε, διεκδικούμε, για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών»

admin

Σβίγκου: Έκαναν το ΥΠΕΣ υποκατάστημα της ΝΔ – Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να προστατεύει την Κεραμέως

admin

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ – Σπόντες και αλληλοκαρφώματα μεταξύ των υποψηφίων προέδρων στο χθεσινό debate

admin