Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Χρηματιστήριο: Μεγάλη κινητικότητα στην χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση

Χρηματιστήριο: Μεγάλη κινητικότητα στην χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο 4ο συνεχόμενο αρνητικό κλείσιμο στο ΧΑ, με την απόδοση σε εβδομαδιαία βάση να είναι έως τώρα -2,72% και τις πιέσεις να εμφανίζονται σε όλο το εύρος του ταμπλό (τζίρος 198 εκ).

Η ολοκλήρωση του placement του 10% της ΕΤΕ παρότι επιτυχής σε σχέση με την έκβασή της (υπερκάλυψη προσφοράς, σαφώς υψηλότερη τιμή από το προηγούμενο του Νοεμβρίου 2023) άφησε αρκετές σκιές στην αγορά, τόσο στο σκέλος της τελικής τιμής διάθεσης (7,55/μετοχή)  αναφορικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν , όσο και σε σχέση με τους συμμετέχοντες στην προσφορά όπου ειδικά στο κομμάτι των Ελλήνων επενδυτών η υπερκάλυψη ήταν χλιαρή (εάν διέθετε το 20% θα ήταν μόλις 1,2x) κάτι που δείχνει ότι γενικότερα το ενδιαφέρον των εγχώριων παιχτών απομακρύνεται και περιορίζεται η δεξαμενή της μελλοντικής ζήτησης.

Τεχνικά το τετραήμερο πτωτικό σερί επέδρασε αρνητικά και στις στηρίξεις του ΓΔ (1450 μονάδες) και η διάσπασή τους ξαναβάζει σε ομηρία τους μακροπρόθεσμους επενδυτές και επαναφέρει τις ανησυχίες για χαμηλότερα επίπεδα. Οι μηνιαίες στηρίξεις βρίσκονται στις 1413 και η τελευταία αρκετά χαμηλότερα στις 1375 μονάδες.

Σε επιχειρηματικές εξελίξεις, όπως αναμενόταν η Cenergy πήρε τις απαραίτητες εγκρίσεις για την ΑΜΚ (ουσιαστικά placement μετοχών) των 200 εκ που θα χρηματοδοτήσει την επέκταση στις ΗΠΑ ενώ παράλληλα και η ΤΕΝΕΡΓ συγκαλεί ΕΓΣ για την ολοκλήρωση της πώλησης στην Masdar (θα ακολουθήσει ως γνωστό ΔΠ λογικά έως τέλος Νοεμβρίου αρχές Δεκεμβρίου στα 20 ευρώ/μετοχή).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι παρά την δύσκολη συγκυρία σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τα κεφάλαια που δεσμεύονται στα διάφορα placement και ΑΜΚ, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και στην χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση με πληροφορίες να κάνουν λόγο για σημαντικές κινήσεις και στον κλάδο της πληροφορικής.

Οι αγορές στο εξωτερικό έδειξαν σχετική αυτοσυγκράτηση με οριακές αυξομειώσεις στους δείκτες ενώ σήμερα το άνοιγμα των αγορών στις ΗΠΑ δείχνει πτωτικό με τα futures να κινούνται από -0,2% έως -0,35%.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης

#χρηματιστήριο #Πτώση #ΓΔ #ΧΑ

Related posts

Η NBG ανεβάζει τον πήχη στα €50 για τη Mytilineos

admin

Revoil: ΕΓΣ στις 15/9 για την αγορά ιδίων μετοχών

admin

Revoil: Ο Αγγελος Παναγόπουλος αναλαμβάνει Προϊστάμενος Λογιστηρίου

admin

Space Hellas: Πρόταση ΔΣ για διανομή μερίσματος €0,1314/μετοχή

admin

Η Ακρίτας επιστρέφει στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.

admin

Phoenix Vega Mezz: Επιστροφή κεφαλαίου €16 εκατ. ενέκρινε η ΓΣ

admin

Alpha Bank: 2,78 εκατ. νέες μετοχές απ’το stock option plan

admin

Χ.Α.: Εκροές €60,98 εκατ. από τους ξένους επενδυτές το Σεπτέμβριο

admin

ΧΑ: Ελαχιστοποιήθηκαν τα φετινά κέρδη µόλις στο 3,6%

admin