Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα (τελευταία) νέα για ΠΑΣΟΚ, το ντέρμπι η Αννα και ο Παύλος, η Aegean και η Volotea, η BC Partners και η Euroleague, η Grivalia και το παλτό του Pearl Island

Τα νέα που κατάφερα να συγκεντρώσω είναι ότι υπάρχει στις δημοσκοπικές εταιρείες και μια διαφορετική εκτίμηση εκτός από αυτές (των υπολοίπων) που δίνουν ως δίδυμο στον δεύτερο γύρο Ανδρουλάκη και Δούκα. Σοβαρός δημοσκόπος μετράει Ανδρουλάκη και Διαμαντοπούλου ή και Δούκα με Διαμαντοπούλου και το βασίζει κυρίως σε μια εκτίμηση που λέει ότι θα πάνε πάνω από 350.000 νοματαίοι να ψηφίσουν την αγαπημένη μας ΠΑΣΟΚΑΡΑ. Τώρα, μη με ρωτάτε αν μιλάω σοβαρά γιατί εγώ δεν είμαι δημοσκόπος, αλλά σας διαβεβαιώ ότι η πηγή μου δεν επιδέχεται αμφισβητήσεως και αυτό θα το διαπιστώσετε. Αν είναι και σωστή η εκτίμηση θα φανεί την Κυριακή το βράδυ.


Παύλος-Άννα





-Η ίδια πηγή μου είπε ότι τα στελέχη της Διαμαντοπούλου με αυτά του Γερουλάνου «μιλάνε» αν με εννοείτε και πιθανώς να μιλάνε για την επόμενη ημέρα, τον δεύτερο γύρο ή το μετέπειτα γενικώς. Λογικό μου ακούγεται γιατί τα κοινά τους ιδεολογικά αλλά και σαν στυλ είναι πιο κοντά. Ίδωμεν…

Ψιλά-ψιλά ΠΑΣΟΚ





-Λοιπόν τώρα στα ψιλά της προεκλογικής μάχης η Νάντια Γιαννακοπούλου έχει καταθέσει ένσταση στην αρμόδια πράσινη επιτροπή για τις εφορευτικές της Δυτικής Αθήνας, όπου τυγχάνει η έδρα της, γιατί όπως υποστηρίζει είναι όλες σούμπιτες υπέρ του Ν.Α (άντε βγάλε άκρη…). Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα κ.λπ.) που το ΠΑΣΟΚ έχει δύναμη, ο ΓΑΠ απελευθέρωσε στελέχη και αυτά πήγαν με Δούκα, έτσι ο Νίκος Α. έμεινε στην περιφέρεια αυτή μόνο με τον πρώην βουλευτή Κωνσταντακόπουλο και τον τηλεαστυνόμο Καλιακμάνη. Ο Γερουλάνος επίσης κάνει γερό μπάσιμο στη Θεσσαλονίκη μέσω του δημάρχου Αγγελούδη αλλά και των αντιδημάρχων του.


Οργή για Βέμπερ





-Ενώ στη μέση Ανατολή γίνεται πόλεμος, στις Βρυξέλλες εξελίσσεται ένας άλλος, υπόγειος. Και αυτό γιατί μη έχοντας τι άλλο να κάνει ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, επιδίδεται σε παιχνίδια εξουσίας, δηλαδή σε προσπάθειες να παίξει μπάλα μόνος του. Σε αυτή την προσπάθεια αποφάσισε να «ξυρίσει» τον γενικό γραμματέα του κόμματος Θανάση Μπακόλα, προκαλώντας την οργή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πριν από κάποιες εβδομάδες του τηλεφώνησε. Αυτό το τηλεφώνημα ήταν μάλλον δύσκολο, αλλά πλέον ο Μητσοτάκης δεν έχει καμία διάθεση να μιλήσει στον Βέμπερ. Την ίδια ώρα με πραξικόπημα ο Γερμανός αποφάσισε να επιβάλει στο ΕΛΚ έναν Βέλγο πρώην ευρωβουλευτή, σε μια θέση που ουσιαστικά καπελώνει τον Μπακόλα. Και αφού απέτυχε στον αρχικό διορισμό, επανήλθε διορίζοντας τον Βέλγο chief of staff. Βεβαίως και ο Μπακόλας δεν είναι χθεσινός να κάτσει να ανεχθεί τα χαΐρια του Βέμπερ, οπότε προβλέπω μια κανονική σύγκρουση μέχρι το συνέδριο του Απριλίου.


Τα σενάρια του ΚΥΣΕΑ


-Προβληματισμός στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπήρξε, διότι και στην κυβέρνηση δεν ξέρουν τι ακριβώς τους ξημερώνει, πόσο ισχυρή θα είναι η απάντηση του Ισραήλ και ποια θα είναι η συνέχεια. Βεβαίως πληροφορίες έχουν από την ΕΥΠ, η οποία έχει ανοιχτό δίαυλο και με ξένες υπηρεσίες. Από εκεί και πέρα υπάρχει ετοιμασία για τα σχέδια εκκένωσης των Ελλήνων του Λιβάνου, τα οποία όμως δεν θα χρειαστούν όσο ακόμα γίνονται οι εμπορικές πτήσεις. Βεβαίως η μεγάλη ανησυχία είναι το μεταναστευτικό, διότι στον Λίβανο υπάρχουν 2,5 εκατ. άνθρωποι που δυνητικά μπορούν να μετακινηθούν, κυρίως προς την κατεύθυνση της Τουρκίας. Και από εκεί η χώρα μας είναι μικρή απόσταση.


Η ενημέρωση του Άδωνι





-Άσχετα με την ερώτηση των 8 βουλευτών της ΝΔ για χαμηλοσυνταξιούχους μετά το 2019 που πληρώνουν συμμετοχή στα φάρμακα, σε αντίθεση με τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ που έχουν εξαιρεθεί, για σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί μία ενημέρωση του Άδωνι Γεωργιάδη στους γαλάζιους βουλευτές. Είναι προφανές ότι θα υπάρξει μία κουβέντα εφ’ όλης της ύλης, διότι όλοι στις περιφέρειές τους έχουν ζητήματα με νοσοκομεία κ.λπ. Από εκεί και πέρα να σας πω ότι στο Μαξίμου δεν διάβασαν την ερώτηση των 8 ως κάτι δραματικό.


Οι ανάδοχοι έσωσαν την παρτίδα


-Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, όσοι πήραν μετοχές της Εθνικής τράπεζας από το placement, όταν τις δουν στη μερίδα τους, καλό θα ήταν να κάνουν στο Χρηματιστήριο μια σεμνή τελετή να ευχαριστήσουν τους αναδόχους που προσγείωσαν (όσο μπόρεσαν) τις μαξιμαλιστικές διαθέσεις που υπήρχαν για την τιμή διάθεσης των μετοχών του placement. Στην προκειμένη περίπτωση οι ανάδοχοι ήταν το αόρατο χέρι του Ανταμ Σμιθ, που έσωσε το Χρηματιστήριο από τα χειρότερα.


H Aegean αυξάνει το ποσοστό της στη Volotea – Στην Αθήνα οι μέτοχοι


-Πύκνωσαν τα σύννεφα και στους ευρωπαϊκούς αιθέρες λόγω των ιρανικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ και γκρέμισαν τις μετοχές των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών χθες στα χρηματιστήρια. Ο δείκτης Stoxx Europe Total Market Airlines κατρακύλησε -3,66% και οι μετοχές των Ryanair, IAG, Lufthansa, Air France-KLM, WizzAir, Norwegian Air Shuttle, Finnair, Norse Atlantic, Enter Air βρέθηκαν όλες στο κόκκινο. Δεν ξέφυγε από τον κανόνα η Aegean Airlines που έπεσε μέχρι τα 10,5€ για να κλείσει στα 10,57€ με πτώση -3,65% και πολύ μακριά από την κεφαλαιοποίηση του 1 δισ. ευρώ (σήμερα στα 953 εκατ. ευρώ). Δεν θα πω τα γνωστά, δηλαδή ότι όλα αυτά συμβαίνουν μια χρονιά που ο τουρισμός θα γράψει νέο ρεκόρ αφίξεων και εσόδων ή πως τα μεγέθη της εταιρείας είναι καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά, αλλά θα αναφέρω ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης, αυτή την εβδομάδα ήρθαν από το εξωτερικό και οι άλλοι μέτοχοι της ισπανικής Volotea (που πρόσφατα η Aegean αγόρασε το 13%) και είχαν συναντήσεις με τον Ευτύχη Βασιλάκη. Για να μη μακρηγορώ λοιπόν, έρχεται και άλλη αύξηση της μετοχικής παρουσίας της Aegean στη Volotea.


Τέλη Οκτωβρίου για BC Partners και Εuroleague


-Τέλη Οκτωβρίου θα έχουμε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που είναι σε εξέλιξη για την αγορά ποσοστού της Εuroleague στο μπάσκετ από την BC Partners, καθώς λήγει η περίοδος της αποκλειστικής διαπραγμάτευσης που έχει εξασφαλίσει το private equity. Τα funds δείχνουν πλέον μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα των σπορ και οι διαπραγματεύσεις της BC Partners αφορούν ένα deal για περίπου το 1/3 των μετοχών της Εuroleague, η οποία αποτιμάται 1 δισ. Ο Πρόεδρος της BC Partners Ν. Σταθόπουλος διέκρινε από νωρίς την αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου των σπορ και προχώρησε σε επιχειρηματικές κινήσεις στο συγκεκριμένο πεδίο, πριν τραβήξει το ενδιαφέρον μεγάλων funds. Το αποτέλεσμα των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη δεν μπορούμε να το προδικάσουμε αλλά ο Σταθόπουλος κινείται δυναμικά καθώς στη διεκδίκηση της ευρωλίγκας του μπάσκετ απέκτησε προβάδισμα αφήνοντας πίσω μεγάλα ονόματα, όπως General Atlantic και η σαουδαραβικών συμφερόντων SURJ Sports Investments. Σημειώστε πως η BC Partners έχει αγοράσει και μερίδιο στο sports agency GSE Worlwide.


Η μετοχική αφετηρία της νέας τράπεζας Αττικής


-Μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, ημέρα αποκοπής του δικαιώματος για την ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής, η τιμή της αύξησης, σε συνδυασμό με τα warrants και το reverse split της μετοχής, αποτελούν ένα πολύ ενδιαφέρον χρηματιστηριακό στοίχημα. Ξεκινάμε με τη μείωση του αριθμού των μετοχών (reverse split). Οι 100 σημερινές μετοχές Attica θα γίνουν μία. Τα 53,064 εκατ. μετοχές της τράπεζας θα μετατραπούν σε 530.643 μετοχές. Αμέσως μετά, ξεκινά η πρώτη φάση της αύξησης κεφαλαίου. Κάθε μία μετοχή (από αυτές που θα έχουν απομείνει με το reverse split), θα δίνει το δικαίωμα για 677 νέες μετοχές, με 1,87 ευρώ για κάθε μία. Στην επόμενη φάση, κάθε μία νέα μετοχή μετά την αύξηση, θα δίνει επιπλέον κι ένα δικαίωμα για 3,5 νέες μετοχές, με 0,05 € η κάθε μία. Μόνον οι μέτοχοι που πήραν μέρος στην αύξηση θα έχουν ένα δικαίωμα για κάθε μία μετοχή τους, το οποίο θα επιτρέπει την απόκτηση 3,5 νέων μετοχών με 0,05€ η κάθε μία. Η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών που θα ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση στις 11 Οκτωβρίου, θα ανήκει στους μεγάλους μετόχους της Τράπεζας οι οποίοι και προφανώς δεν έχουν διάθεση για πωλήσεις. Επομένως στο ταμπλό θα μείνουν λίγες μετοχές (50.000-60.000) σε ελεύθερη διαπραγμάτευση. Στο μεταξύ, σημειώστε πως ο Α. Εξάρχου έχει αναφέρει συχνά σε δηλώσεις του, την ύπαρξη ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη νέα τράπεζα Αττικής από τρίτους επενδυτές, οπότε ο Οκτώβριος είναι η αφετηρία για τη μετοχή της νέας τράπεζας.


Νέο business plan και συναντήσεις με θεσμικούς από ΑΒΑΞ


-Νέο στρατηγικό σχέδιο ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον Νοέμβριο η ΑΒΑΞ, η οποία προσέλαβε Chief Strategy Officer τον Φ. Μπελόκα ο οποίος και εργάζεται για την κατάρτιση του σχεδίου. Μετά την παρουσίαση του νέου business plan η ΑΒΑΞ θα ξεκινήσει έναν κύκλο συναντήσεων με Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Η εξωστρέφεια της ΑΒΑΞ συμβαδίζει με τη βελτίωση των οικονομικών της επιδόσεων. Το περιθώριο EΒΙTDA στις κατασκευές ενισχύθηκε στο 9,4% και ο δανεισμός διευθετήθηκε. Πλέον ο καθαρός δανεισμός της ΑΒΑΞ ανέρχεται σε 209 εκατ. τον οποίο και έχει αναχρηματοδοτήσει με ελκυστικό spread για μια 7ετία. Όσον αφορά τη γραμμή 4 του μετρό, τα 2 από τα 5 χιλιόμετρα σήραγγας έχουν ολοκληρωθεί και η ΑΒΑΞ δουλεύει με εντατικούς ρυθμούς σε όσους σταθμούς της έχει παραδώσει το Ελληνικό Μετρό.


Η Grivalia Hospitality πουλάει το “παλτό” του Pearl Island


-Σε μπαράζ συγχωνεύσεων θυγατρικών εταιρειών της με έδρα την Κύπρο προχωρά η Grivalia Hospitality. Συγκεκριμένα προχωρά σε συγχώνευση με απορρόφηση των Grivalia Hospitality Holdings One, Grivalia Hospitality Holdings Two, Grivalia Hospitality Holdings Three, Grivalia Hospitality Holdings Four, VAGELIZO HOLDINGS LTD και WELLCY VENTURES LTD. Η κίνηση αυτή, λένε, πως αποφασίστηκε ώστε τα περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσεις τους να συνδυαστούν σε ένα νομικό πρόσωπο το οποίο θα διέπεται από το ελληνικό δίκαιο και το οποίο θα έχει τη φορολογική κατοικία και την έδρα του στην Ελλάδα. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2025. Την ίδια στιγμή, μέσα στην αναμπουμπούλα, η Grivalia Hospitality έχει ξεκινήσει διαδικασία για να ξεφορτωθεί το ποσοστό που κατέχει στο project Pearl Island στον Παναμά, το οποίο δεν λες ότι είναι και η πιο λαμπρή επιχειρηματική κίνηση του Γ. Χρυσικού, αφού παρά τα φιλόδοξα σχέδια τώρα η Grivalia το πουλάει διακριτικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες. Συγκεκριμένα έχει υπογραφεί προσύμφωνο μεταξύ των Pearl Island Holdings και Wentworth Insurance Company (εν δυνάμει πωλητές και μέτοχοι του 65% των μετοχών του Pearl Island Group) και των Sunflower Invest International και Don Bernando Hotel (δυνάμει αγοραστές του 65% των μετοχών). Με βάση το προσύμφωνο υπάρχει η πρόθεση αγοράς του 65% είτε με εφάπαξ τίμημα 36.000.000 δολαρίων, είτε συνδυαστικά με ένα εφάπαξ τίμημα 10.000.000 δολαρίων πλέον επιπρόσθετου τιμήματος 40.000.000 δολαρίων που θα πληρωθεί εντός 12 μηνών από την υπογραφή του συμφωνητικού πώλησης. Οι αγοραστές έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν στην εξαγορά του 35% των μετοχών μέχρι το τέλος του τρέχοντας μήνα Οκτωβρίου.


Η CENERGY οδεύει προς Euronext


-H έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων είχε ως κεντρικό θέμα την αύξηση κεφαλαίου έως 200 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών προκειμένου να προχωρήσει στη μεγάλη επένδυση στις ΗΠΑ. Η Viohalco, βασικός μέτοχος, δεν θα έχει συμμετοχή προκειμένου να μειώσει το ποσοστό της και να αυξηθεί η διασπορά, κάτι που θέλουν οι ξένοι επενδυτές. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η διοίκηση δεν πρόκειται να βιαστεί να υλοποιήσει την απόφαση. Θα ξεκινήσει τη διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου μόνον αφού (και όταν) η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ξεπεράσει την κεφαλαιοποίηση των 2 δισ. ευρώ. Σήμερα είναι στο 1,861 δισ. €. Επόμενος στόχος είναι η εισαγωγή των μετοχών της Cenergy στο Χρηματιστήριο του Euronext, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα, μόλις ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου της Cenergy, να ξεκινήσει η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου της ElvalHalcor, με τον ίδιο στόχο (διεύρυνση και διεθνοποίηση του μετοχολογίου).


Χρηματιστήρια στο κόκκινα, η Αθήνα σε εσωτερικές αναταράξεις


-Σε τέτοιες εποχές όλοι αποφεύγουν τις τοποθετήσεις που εμπεριέχουν ρίσκο. Προτιμούν ασφαλείς επενδύσεις σε σταθερές αξίες. Ακόμη και οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων σπεύδουν να κλειδώσουν τα κέρδη τους για να αγοράσουν διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια χρυσού ή οτιδήποτε παρόμοιο. Στην Αθήνα τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στην Εθνική, τις εντυπώσεις ωστόσο έκλεψε η Coca Cola 3Ε, η οποία με άνοδο 1,38% στα 32,36 ευρώ κράτησε τον Γενικό Δείκτη σε αξιοπρεπή επίπεδα, στις 1.428,81 μονάδες, με βαριές απώλειες 1,26%. Στα εντυπωσιακά επίπεδα των 198 εκατ. ευρώ κινήθηκε η αξία των συναλλαγών αλλά τα 70 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές σε πακέτα και τα 55 εκατ. αφορούσαν τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μόνον.


Η Κίνα ζει το δικό της 1999


-Χθες, την ώρα που όλα τα χρηματιστήρια ξεκινούσαν τις συνεδριάσεις τους με τον φόβο ενός ακόμη μεγάλου περιφερειακού πολέμου, την ώρα που το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεινε με πτώση μεγαλύτερη του -2%, το κινεζικό χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ -τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Σενζέν ήταν κλειστά- ζούσε τις δικές του λαμπρές ημέρες με άνοδο μεγαλύτερη του 6%. Τώρα πια η αξία των κινεζικών μετοχών μαζί με των κρατικών ομολόγων ξεπερνούν σε απόδοση τις αμερικανικές αξίες, σε όρους δολαρίου, από την αρχή του έτους. Ο δείκτης MSCI China διαπραγματεύεται περίπου 3% πάνω από τον δείκτη MSCI USA για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2024. Στην αχανή χώρα της Ανατολής επικρατεί ένα επενδυτικό ντελίριο, με τους Κινέζους να ασχολούνται μόνο με τα τερματικά που δείχνουν τις χρηματιστηριακές αξίες 24 ώρες την ημέρα. Μόλις πριν από 2 εβδομάδες, οι κινεζικές μετοχές είχαν κατά -14% χαμηλότερες επιδόσεις από τις αμερικανικές μετοχές. Αυτού του είδους οι ξαφνικές επενδυτικές εκρήξεις συνήθως δεν έχουν καλό τέλος.


-

--.gr

Related posts

Wall Street: Με κέρδη αποχαιρέτησαν τον δύσκολο Αύγουστο οι δείκτες

admin

Κτηματολόγιο: Χρειάστηκαν 12 χρόνια για να τελειώσει η κτηματογράφηση της Αθήνας

admin

Ο όμιλος εταιρειών που βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διορθωτικές τάσεις μετά τη διήμερη άνοδο

admin

Ψάλτης: Η Alpha Bank καθίσταται και πάλι 100% ιδιωτική με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή πρώτης γραμμής

admin

ESM: Πράσινο φως στην Ελλάδα για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ακόμα και €1,30 μπορεί να φτάσει το καρβέλι ψωμί λόγω πολέμου και ενεργειακής κρίσης

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Εκταμιεύεται η δεύτερη δόση των 3,6 δισ.

admin

ΕΛΓΑ: Αρχίζουν οι αιτήσεις μέσω ΑΣΕΠ για 150 προσλήψεις

admin