Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνεχίστηκε για τέταρτη ημέρα το πτωτικό σερί – Στα ύψη ο τζίρος λόγω του placement

Νέες ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν σήμερα στο

ελληνικό χρηματιστήριο

, με επίκεντρο τις τράπεζες και ορισμένα blue chips. Οι πιέσεις εντάθηκαν στο φινάλε, με αποτέλεσμα ο

Γενικός Δείκτης

 να κλείσει εκ νέου στα χαμηλά ημέρας, χάνοντας κρίσιμα σημεία στήριξης, όπως οι 1.430 και οι 1.440 μονάδες. Επιπρόσθετα, η εγχώρια αγορά κράτησε αποστάσεις από την ψύχραιμη αντίδραση που δείχνουν τα ξένα χρηματιστήρια όσον αφορά το Μεσανατολικό.


Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (2/1) ο ΓΔ διολίσθησε κατά 18,22 μονάδες ή –1,26% και έκλεισε στις 1.428,81 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας των 1.423,93 μονάδων. Το υψηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.439,43 μονάδες. Σε ημερήσια βάση, ήταν η χειρότερη επίδοση από τις 5 Αυγούστου («Μαύρη Δευτέρα»). Κοντά στα 200 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο τζίρος, με ώθηση από τα πακέτα (κυρίως της Εθνικής Τράπεζας).





Αυτή ήταν η τέταρτη διαδοχική πτώση του Χ.Α., με τις αθροιστικές απώλειες να «αγγίζουν» το –2,89%. Πρόκειται μάλιστα για το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 20 Σεπτεμβρίου (1.425,19 μονάδες). Στο 10,49% καθορίζεται η φετινή επίδοση του Χρηματιστηρίου.


Οι 1.450 μονάδες αποδείχθηκαν άκρως σημαντικό όριο στήριξης και το γεγονός ότι χάθηκαν στο χθεσινό κλείσιμο οδήγησε σε απότομη πτώση. Παράλληλα, «εξανεμίστηκαν» τα κέρδη του Σεπτεμβρίου, τα οποία είχαν διαμορφωθεί σε 1,45%.





Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι μετοχές των τραπεζών και της ενέργειας. Η Eurobank και η Alpha Bank ήταν οι αρνητικοί πρωταγωνιστές από το τραπεζικό big four, ενώ από τα blue chips ξεχώρισαν αρνητικά ο ΟΤΕ, η Metlen, η Motor Oil, ο ΟΠΑΠ και η Aegean, με την τελευταία να «βάλλεται» από τις γεωπολιτικές εντάσεις, που πλήττουν παραδοσιακά τις αερομεταφορές.


Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στην Εθνική Τράπεζα, η οποία απασχόλησε το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου λόγω του placement που ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα. Το «στένεμα» του εύρους στην τιμή διάθεσης δεν άφησε περιθώρια για ισχυρές μεταβολές στη μετοχή. Επιπλέον, αναμένεται να απελευθερωθεί ρευστότητα στην εγχώρια αγορά μετά το πέρας της διαδικασίας.





Μεγάλος όγκος πακέτων διακινήθηκε και σήμερα στην ΕΤΕ. Μερικές ώρες πριν το πέρας της ιδιωτικής τοποθέτησης (16:00 ώρα Ελλάδος), άλλαξαν «χέρια» τρία προσυμφωνημένα πακέτα συνολικής αξίας άνω των 15 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε ένα ακόμη mega πακέτο στις 15:55 το οποίο πέρασε στην τιμή των 7,636 ευρώ. Αφορούσε 2,669 εκατ. ευρώ συνολικής αξίας 20,383 εκατ. ευρώ. Στις 17:00 έγινε άλλη μία προσυμφωνημένη συναλλαγή, της τάξεως των 19,681 εκατ. ευρώ.






Μεσανατολικό, ΕΤΕ και Cenergy στο επίκεντρο

Η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή επηρεάζει και την Αθήνα. Οι επενδυτές αποφεύγουν τις κινήσεις που δείχνουν ανάληψη ρίσκου προτιμώντας πιο ασφαλή assets, όπως ο χρυσός και το αμερικανικό δολάριο. Ταυτόχρονα, επανέρχονται στο προσκήνιο οι φόβοι ότι το πετρέλαιο θα «αγγίξει» τιμές άνω των 100 δολαρίων, δημιουργώντας νέο «πονοκέφαλο» για τον πληθωρισμό, παρόλο που επιβραδύνεται σταδιακά στις μεγάλες οικονομίες.


Παρέμεινε στο προσκήνιο το placement για τη διάθεση του 10% των μετοχών της ΕΤΕ. Μάλιστα, λίγο πριν την έναρξη της σημερινής χρηματιστηριακής συνεδρίασης ανακοινώθηκε το νέο όριο. Το ΤΧΣ περιόρισε το εύρος τιμών, δίνοντας guidance τιμολόγησης πιο κοντά στα 7,65 ευρώ, δηλαδή στο χθεσινό κλείσιμο, λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη μεταβλητότητα που έχει προκύψει στο γεωπολιτικό πεδίο.


Πιο συγκεκριμένα, ενέκρινε στενότερο εύρος τιμών για τη διεθνή προσφορά, ήτοι από 7,4 ευρώ σε 7,65 ευρώ ανά προσφερόμενη μετοχή (από 7,3 ευρώ έως 7,95 ευρώ προηγουμένως). Με νεότερη ανακοίνωση το ΤΧΣ γνωστοποίησε ότι λόγω της αυξημένης ζήτησης θέτει τον πήχη του κατώτατου ορίου στα 7,55 ευρώ. Στις 16:00 ώρα Ελλάδος έκλεισε το βιβλίο προσφορών. Μεγάλη ήταν η υπερκάλυψη της έκδοσης. Την Τρίτη ξεπέρασε τις 11 φορές, με ισχυρή ζήτηση από ξένους, αλλά και Έλληνες επενδυτές (πάνω από 4 φορές η κάλυψη του εγχώριου βιβλίου).





Στην Cenergy Holdings εστίασε επίσης η επενδυτική κοινότητα, λόγω της γενικής συνέλευσης για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους έως 200 εκατ. ευρώ. Στόχος η ενίσχυση του free float της μετοχής, καθώς και η βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης για την επέκτασης της εταιρείας στις ΗΠΑ.






Ελεγχόμενη πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια

Μικρές απώλειες καταγράφει σήμερα η Wall Street, με κανέναν από τους τρεις βασικούς δείκτες να μην υποχωρεί πάνω από -0,2%. Σημειώνεται ότι η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή κλυδώνισε τα χρηματιστήρια σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, τα νέα στοιχεία για τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ μετριάζουν τις πτωτικές τάσεις.


Αλλαγή σκηνικού παρατηρείται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι πωλητές έχουν πλέον τα ηνία, παρά το θετικό ξεκίνημα. Στο -0,1% διαπραγματεύεται ο Stoxx 600 και οι δείκτες σε Φρανκφούρτη (DAX), Μαδρίτη (IBEX 35) και Μιλάνο (FTSE MIB) κινούνται χαμηλότερα κατά -0,4% με -0,6%. Αντίδραση βγάζει ο βρετανικός FTSE 100, ο οποίος κερδίζει 0,3%.


Μετά την Wall Street και την Ευρώπη, ήρθε η σειρά των ασιατικών αγορών να ρευστοποιήσουν στον απόηχο των συγκρούσεων του Ισραήλ με το Ιράν και το Λίβανο. Ισχυρή πτώση για τον ιαπωνικό Nikkei κατά -2,2%. Αντίθετα, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στις συναλλαγές μετά την χθεσινή ανάπαυλα, «σκαρφαλώνοντας» πάνω από 6% με κεκτημένη ταχύτητα από τα μέτρα νομισματικής τόνωσης του Πεκίνου. Κλειστά παρέμειναν τα χρηματιστήρια σε Κίνα, Ταϊβάν και Ινδία.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Ανάλυση New York Times: Πόλεμος επιβίωσης με τέσσερις εχθρούς για το Ισραήλ – Γιατί επιτέθηκε με 200 πυραύλους το Ιράν





Το συγκινητικό μήνυμα της συντρόφου του 26χρονου Ιωνά που σκοτώθηκε στο Τελ Αβίβ – «Φύλακα άγγελέ μου»






Θεωρίες συνωμοσίας για το ναυάγιο του «Bayesian» που ξεπερνούν τη λογική

Related posts

ΕΝΦΙΑ 2023 : Νέα ευκαιρία για μειώσεις και διορθώσεις

admin

Power Pass: «Βροχή» οι αιτήσεις – Ανοιχτή η πλατφόρμα και για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 2

admin

Συντάξεις και επιδόματα: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές

admin

Νέα σιδηροδρομικά έργα από την ΕΡΓΟΣΕ ύψους €1 δισ. στη Βόρεια Ελλάδα

admin

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε καταβάλλεται – Τι ισχύει σε μερική απασχόληση και ωρομίσθιους

admin

ΔΝΤ: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στη μείωση του χρέους – Κάτω από 150% του ΑΕΠ ως το 2027

admin

ΕΛΓΑ – Επιδοτήσεις: Αρχές του 2024 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο νέος κανονισμός

admin

Οικονομική κρίση: Ακόμα και οι Ελβετοί ανησυχούν για τα οικονομικά τους

admin

Πληρωμή συντάξεων Μαρτίου: Πότε καταβάλλονται τα αναδρομικά Ιανουαρίου

admin