Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Εθνική: Η αθόρυβη μεταμόρφωση του ελληνικού τουρισμού

Το 2024 αναμένεται να αναδειχθεί σε νέα χρονιά-ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, με αφίξεις της τάξης των 36 εκ. τουριστών ( 10% σε σχέση με πέρυσι). Παράλληλα, πίσω από τα ψηλά αυτά νούμερα, κρύβεται μια λιγότερο «θορυβώδης» αλλά περισσότερο ουσιαστική εξέλιξη:

O ελληνικός τουρισμός σταδιακά αλλάζει. Το νέο τεύχος της σειράς μελετών «Τάσεις του επιχειρείν» της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας αναδεικνύει αυτή τη μετάβαση σε ένα λιγότερο εποχικό μοντέλο, επισημαίνοντας τόσο τις υψηλές πιθανότητες επιτυχίας όσο και τα μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσής της καθώς συμβαδίζει πλήρως με τις νέες τάσεις διεθνούς ζήτησης.

Ειδικότερα:

Η ανάλυση καταρχάς αναδεικνύει το γεγονός ότι οι βάσεις για τις υψηλές επιδόσεις του 2024 τέθηκαν κυρίως στο 1ο εξάμηνο του έτους ( 16%), με αιχμή την άνοιξη ( 21%).

Η ανοδική αυτή πορεία – που αποτυπώθηκε σε καθαρή αύξηση των προσλήψεων κατά 5% ετησίως – διατήρησε το προβάδισμα της χώρας στη μεσογειακή αγορά (αφίξεις 21% υψηλότερα του 2019, έναντι 9% στη Μεσόγειο). Για το 2ο εξάμηνο, εκτιμούμε ότι οι θετικές επιδόσεις θα συνεχιστούν με μικρότερη δυναμική ( 8%), διατηρώντας όμως κομβικό ρόλο στο ετήσιο αποτέλεσμα λόγω υψηλής εποχικότητας.

Υποστηρικτικά των παραπάνω είναι (i) τα πρώτα στοιχεία του διμήνου Ιούλιος-Αύγουστος ( 6-7%) και (ii) η τάση των πρόδρομων δεικτών του φθινοπώρου, όπου αναμένουμε επιδόσεις οριακά υψηλότερες του καλοκαιριού ( 9% ετησίως σε όρους αφίξεων, με αιχμή τη σταδιακή επαναφορά των οδικών αφίξεων).

  • Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στις βασικές αγορές παρουσιάζει συνεχή βελτίωση.
  • Ο δείκτης μελλοντικής δραστηριότητας ξενοδοχείων παρουσιάζει ισχυρή επίδοση έναντι του ιστορικού μέσου όρου ( 26 μονάδες το τελευταίο δίμηνο).
  • Η αεροπορική κίνηση διατηρεί την καλοκαιρινή δυναμική, με αύξηση της τάξης του 6-7% στις προγραμματισμένες πτήσεις και θέσεις του διμήνου Σεπτέμβριος-Οκτώβριος.

Συμβατές με τη μετάβαση σε ένα νέο – λιγότερο εποχικό – μοντέλο τουρισμού είναι οι διαφαινόμενες αλλαγές στις προτιμήσεις των τουριστών, όπως αναδεικνύει η Έρευνα Συγκυρίας της Εθνικής Τράπεζας σε δείγμα ελληνικών ξενοδοχείων.

Βασικό εύρημα της έρευνας είναι το αυξημένο ενδιαφέρον των τουριστών για τοπικές δραστηριότητες και προϊόντα, σε αντιδιαστολή με την εξασθένηση του ενδιαφέροντος για all-inclusive υπηρεσίες που συνδέονται με το μαζικό καλοκαιρινό τουρισμό.

* Δείτε όλη την ανάλυση στη στήλη “Συνοδευτικό Υλικό”

Related posts

Για μεγαλύτερη μείωση αγορών ομολόγων συζήτησε η ΕΚΤ

admin

Τρ. Κύπρου: Κέρδη €349 εκατ. το εννιάμηνο

admin

Αύξηση νέων εργασιών 15% στην εγχώρια αγορά leasing το 2020

admin

Alpha Bank: Ποιοι είναι οι έξι «μνηστήρες» για Cepal και project Galaxy

admin

S&P: Τι βλέπει για τις ελληνικές τράπεζες το 2023

admin

Πρόταση Intrum για SPV «ομπρέλα» για τα NPEs των τραπεζών

admin

ΤτΕ προς τραπεζίτες: Προσέξτε τις προβλέψεις για κόκκινα δάνεια

admin

Ολοκληρωμένες λύσεις για επιχειρήσεις της Τέχνης και του Πολιτισμού από την Πειραιώς

admin

Alpha Bank: Ποδαρικό με εκκίνηση του project Galaxy

admin