Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Λιβύη ετοιμάζεται να ξεκινήσει εκ νέου την παραγωγή πετρελαίου

Η Λιβύη ετοιμάζεται να ξεκινήσει εκ νέου την παραγωγή πετρελαίου που είχε ανασταλεί στα τέλη Αυγούστου, μετά την κρίση που ξέσπασε μεταξύ των δύο αντίπαλων κυβερνήσεων της χώρας σε συνέχεια της απόφασης των αρχών στην Τρίπολη να απομακρύνουν από τη θέση του τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης (ΚΤΛ) που προκάλεσε την αντίδραση των αρχών στην Βεγγάζη. 

Σύμφωνα με δύο στελέχη του πετρελαϊκού κλάδου, οι δύο κυβερνήσεις κατέληξαν σε συμφωνία για τον νέο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο για την επανέναρξη της παραγωγής.

“Πλέον περιμένουμε εντολές από την Corporation (την κρατική εταιρεία πετρελαίου) για να επανέλθει η παραγωγή στα κανονικά επίπεδα μετά από τη διακοπή ενός μήνα”, δήλωσε ένας μηχανικός που εργάζεται στο κοίτασμα πετρελαίου Jalu 59.

Ένας δεύτερος μηχανικός που εργάζεται στο κοίτασμα πετρελαίου Elfeel ανέφερε ότι εκμεταλλεύτηκαν την αναστολή λειτουργίας σχεδόν ενός μήνα για να πραγματοποιήσουν εργασίες συντήρησης στις εγκαταστάσεις.

Η Λιβύη σταμάτησε την παραγωγή και τις εξαγωγές αργού τον Αύγουστο, ότι η παράλληλη κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, που εδρεύει στη Βεγγάζη, αποφάσισε να βάλει προσωρινό λουκέτο στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας ως αντίδραση στην απόφαση του προεδρικού συμβουλίου της Τρίπολης να εκδιώξει τον βετεράνο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης (CBL) Sadiq Kabir.

Ωστόσο, εχθές επήλθε συμφωνία για τη νέα ηγεσία της κεντρικής τράπεζας, καθώς τόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων στη Βεγγάζη όσο και το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο στην Τρίπολη ενέκριναν τον διορισμό του Naji Mohamed Issa Belgasem στη θέση του διοικητή και του Mari Muftah Rahil Barrasi στη θέση του αναπληρωτή διοικητή της κεντρικής τράπεζας. 

Οι Belgasem και Barrasi ορκίστηκαν την Τρίτη κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του κοινοβουλίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σημειώνεται ότι σχεδόν όλα τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Λιβύης βρίσκονται στις ανατολικές περιοχές της χώρας, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ηγέτη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης ανακοίνωσε στις 28 Αυγούστου ότι η παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε κάτω από το ήμισυ των τυπικών επιπέδων. Έκτοτε δεν έχει δημοσιοποιήσει νέα στοιχεία παραγωγής.

Related posts

Alphabet: Νέα CFO η Ανάτ Ασκενάζι

admin

Αφγανιστάν: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην επαρχία Μπαμιγιάν

admin

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στη βορειοδυτική Τουρκία

admin

ΥΠΕΞ Αργεντινής: Δεν θα ενταχθούμε στους BRICS

admin

Ισραήλ – Χαμάς: Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για παράταση της ανακωχής στο Κατάρ, λόγω διαφωνίας για τους ομήρους

admin

Γαλλία: “Χάος” στην πολιτική παράταξη του Μακρόν – Ο πρωθυπουργός Ατάλ ήταν αντίθετος στην προκήρυξη εκλογών

admin

Συρία: Εκρήξεις στα νότια προάστια της Δαμασκού

admin

Αξιωματούχος ΟΗΕ: Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας αισθάνονται σαν “ζόμπι” αφημένα στη μοίρα τους

admin

Γαλλία: Η ΥΠΕΞ Κολονά υποστηρίζει ένα “φιλόδοξο ευρωπαϊκό σχέδιο” απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς και των “λαϊκιστών” στην Ευρώπη

admin