Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η εμιρατιανή πετρελαϊκή Adnoc εξαγοράζει έναντι €11,7 δισ. τη γερμανική χημική βιομηχανία Covestro

Η Abu Dhabi National Oil Co. κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της χημικής παραγωγού Covestro AG για περίπου 11,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σε εκείνη που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη εξαγορά ευρωπαϊκής εταιρείας στη Μέση Ανατολή.

Οι Adnoc και Covestro δήλωσαν ότι η συμφωνία θα αποτιμά τη γερμανική εταιρεία στα 62 ευρώ ανά μετοχή, εξαρτάται ωστόσο από το ότι ο παραγωγός πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι θα λάβει τουλάχιστον το 50% συν μία μετοχή στη δημόσια προσφορά του. Η Adnoc θα εγγραφεί επίσης σε μια αύξηση κεφαλαίου που θα εισφέρει στην Covestro περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ φρέσκου κεφαλαίου.

Η Adnoc είχε σε μεγάλο βαθμό ολοκληρώσει το due dilligence μέχρι τα τέλη Αυγούστου, είπαν άνθρωποι με γνώση του θέματος στο πρακτορείο Bloomberg. Η τιμή αντιπροσωπεύει ένα premium περίπου 11% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Δευτέρας, καθώς και ένα premium 54% έναντι της τιμής κλεισίματος της Covestro στις 19 Ιουνίου 2023, την τελευταία πλήρη ημέρα διαπραγμάτευσης πριν το Bloomberg News αποκαλύψει την αρχική προσέγγιση της Adnoc.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Adnoc, Sultan Al Jaber, ψάχνει σε όλο τον κόσμο συμφωνίες, εξαγοράζοντας μεταξύ άλλων μερίδια σε έργα φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και τη Μοζαμβίκη τους τελευταίους μήνες. Τα χημικά προϊόντα αποτελούν μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας, καθώς η εταιρεία βλέπει την ανάπτυξη προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αγαθών όπως τα πλαστικά να συνεχίζει να αυξάνεται τις επόμενες δεκαετίες, ενώ η ενεργειακή μετάβαση είναι πιθανό να επιβραδύνει τη ζήτηση πετρελαίου.

Η συμφωνία έρχεται περισσότερο από έναν χρόνο μετά την έναρξη των συνομιλιών, με την Adnoc να έχει ήδη αυξήσει την προσφορά της αρκετές φορές από την πρώτη της πρόταση ύψους 55 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μετά τη δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ, η μετοχή της Covestro ενισχυόταν κατά 4%.

Related posts

Ο πρωθυπουργός της Παλαιστίνης ζήτησε “αεροπορικές ρίψεις βοήθειας” από ΗΠΑ-ΕΕ στη Γάζα

admin

Το Ιράν εκτέλεσε άνδρα που κρίθηκε ένοχος για “συνεργασία με τη Μοσάντ”

admin

Reuters: Η Γερμανία θα μειώσει τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη το 2024

admin

AfD: Παραιτείται από το εκτελεστικό συμβούλιο o ευρωβουλευτής Κρα μετά τις δηλώσεις για τα SS

admin

Σουδάν: Οι “Γιατροί Χωρίς Σύνορα” καταγγέλλουν κακοποίηση 18 υπαλλήλων τους στο Χαρτούμ

admin

PayPal USD: Το νέο κρυπτονόμισμα της PayPal κυκλοφόρησε σήμερα

admin

Δικαστήριο του Μέιν αναστέλλει τον αποκλεισμό του Τραμπ από τις εκλογές των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία

admin

Τουρκία: Ο πρόεδρος Ερντογάν καλεί το Ισραήλ να δεχτεί την κατάπαυση πυρός όπως η Χαμάς

admin

Ο Ζελένσκι χαιρετίζει την “προέλαση” των ουκρανικών δυνάμεων στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ

admin