Image default
EUROBANK

Επισήμως στη Eurobank τα ηνία της Ελληνικής Τράπεζας

Ιστορική στιγμή για την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου σηματοδοτεί η σημερινή γενική συνέλευση, η οποία αναμένεται να επικυρώσει το νέο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας μετά την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου (56%) από τον Όμιλο Eurobank, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συγχώνευση των τραπεζών μεσοπρόθεσμα.

Τα ηνία της Ελληνικής αναλαμβάνει -και επισήμως- από σήμερα ο Μιχάλης Λούης, πρώην CEO της Eurobank Κύπρου και επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών Δραστηριοτήτων & Group Private Banking στον Ομίλου Eurobank.

Τον κ. Λούη θα πλαισιώσουν δύο ακόμη στελέχη της Eurobank Κύπρου -ο Χάρης Χαμπάκης από τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου και ο Στέφανος Κασσιανίδης από τη θέση του ανώτερου γενικού διευθυντή. Αξίζει να αναφερθεί ότι και τα τρία κορυφαία στελέχη έχουν παραιτηθεί από τις θέσεις τους σε Eurobank Κύπρου και Όμιλο Eurobank, προκειμένου να μην τίθεται ζήτημα ανταγωνισμού μεταξύ των δύο τραπεζών (Eurobank Κύπρου και Ελληνική).

Εκ μέρους της Demetra Holdings, του δεύτερου μεγαλύτερου μετόχου της τράπεζας (με μερίδιο 21%) το πρόσωπο που θα προταθεί για το νέο Δ.Σ. είναι ο Άθως Χανδριώτης και μένει να φανεί κατά πόσο η υποψηφιότητά του θα υπερψηφιστεί από το Σώμα των μετόχων. Υπενθυμίζεται ότι η Demetra Holdings είχε απορρίψει τη δημόσια προσφορά της Eurobank, προβάλλοντας ισχυρές αντιδράσεις στην αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης.

Ορόσημο για τη Eurobank

Την επένδυση ύψους 800 εκατ. ευρώ στην οποία προχώρησε ο Όμιλος Eurobank στην Κύπρο δικαιολογεί πλήρως το όφελος που έχει αποκομίσει από τις διεθνείς της δραστηριότητες, ιδίως τα προηγούμενα χρόνια όπου τα κέρδη των τραπεζών στην Ελλάδα είχαν συρρικνωθεί δραματικά. Με την εξαγορά που πλειοψηφικού ποσοστού της Ελληνικής, και μετά τη λογιστική ενοποίηση το τρίτο τρίμηνο του έτους, το ενεργητικό της Eurobank θα διαμορφωθεί στα 100 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα εξαμήνου, τα κέρδη του ομίλου προέρχονται σε ποσοστό 38% από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό – ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί στο 50% με βάση τις προτεραιότητες της διοίκησης υπό τον Φωκίωνα Καραβία. Με την «απόβασή» της στην Κύπρο, η Eurobank προσβλέπει το άνοιγμα των δραστηριοτήτων της -με αιχμή το wealth managementσε νέες αγορές, όπως η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

4 δισ. για το πράσινο ομόλογο

Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφτηκε η νέα ομολογιακή έκδοση της Eurobank χθες, Τρίτη, καθώς για κεφάλαια ύψους 850 εκατ. ευρώ κατατέθηκαν από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές προσφορές της τάξεως των 4 δισ. ευρώ.

Η έκδοση έχει διάρκεια έξι έτη και κουπόνι 4% ετησίως, ενώ η απόδοση του τίτλου διαμορφώθηκε στο 4,108%. Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι τράπεζες HSBC, BNP Paribas, BofA, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και Nomura.

Το ομόλογο εκτιμάται ότι θα αξιολογηθεί με βαθμολογία «Baa2» από τη Moody’s. Τα καθαρά έσοδα από την έκδοση των τίτλων θα χρησιμοποιηθούν για χρηματοδότηση ή αναχρηματοδότηση ενός χαρτοφυλακίου Πράσινων Επιλέξιμων Έργων.

Related posts

Καραβίας: Πιστωτική επέκταση 8-10 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια

admin

Euroabnk: Εγκρίθηκε η εκταμίευση για την 4η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης

ad

Στη Eurobank «χρυσό» ακίνητο της Dimand αντί 74,4 εκατ.

ad

Eurobank: Γιατί αυγάτισαν κατά 30 δισ. οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

admin

Οι τιμές στόχοι από Goldman Sachs για Eurobank-Πειραιώς

admin

Eurobank: Ολοκλήρωση της εξαγοράς της Piraeus Bank Bulgaria

admin

Χρηματιστήριο – Μετοχές: Ποιες συνεχίζουν να προσφέρουν αποδόσεις έως 41%

ad

Eurobank: Κέρδη 230 εκατ. ευρώ το 2016

admin

Eurobank: Σε ιστορικά υψηλά θα παραμείνει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

admin