Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλάζιο «αντάρτικο» για τα κόκκινα δάνεια

«Απροστάτευτη η περιουσία των δανειοληπτών, εγγυητών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος ερώτησης βουλευτών της αντιπολίτευσης. Είναι όμως 11 κυβερνητικών βουλευτών, μια κοινή πρωτοβουλία «ύστερα από σοβαρή συζήτηση και ανησυχίες», καθώς θεωρούν ότι «το θέμα με τους servisers έχει παραγίνει και έχουν ξεπεράσει κάθε (νομοθετικό) όριο». Η κίνηση των «11» (Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Γιόγιακας, Θανάσης Δαβάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Αννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλους, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Μάξιμος Χαρακόπουλος) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «αντάρτικο» καθώς επί της ουσίας ελέγχει το οικονομικό επιτελείο για ολιγωρία και καθυστερήσεις ως προς τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. «Δεν γίνεται να απαιτούν από τους οφειλέτες το 100% όταν έχουν αγοράσει στο 5% και επιπλέον δεν προσέρχονται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό», σχολιάζει ένας από τους υπογράφοντες. Μάλιστα προβλέπει ότι «θα έχουμε και συνέχεια καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω». Στο πλαίσιο αυτό «γαλάζιοι» βουλευτές φέρονται έτοιμοι να ασκήσουν πιέσεις για να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία και «να μπει τάξη στο χάος» που απειλεί χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο στόχαστρο των «11»

Η ερώτηση των «11» εκφράζει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην Κ.Ο. της ΝΔ για χειρισμούς και επιλογές που τους φέρνουν αντιμέτωπους με την κοινωνία, κάτι που διαπιστώνουν στις εκλογικές τους περιφέρειες. Στο στόχαστρο είναι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αλλά είναι προφανές ότι τα «σκάγια» φτάνουν ως το Μαξίμου καθώς η υπόθεση των κόκκινων δανείων αφορά κεντρική κυβερνητική πολιτική και, όπως φαίνεται, δεν είναι διατεθειμένοι «να κάτσουν ήσυχοι». «Οπως είχαμε τονίσει στην τελευταία Κοινοβουλευτική Ομάδα το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ για τους βουλευτές τελείωσε», δήλωσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Η απουσία αξιόπιστης και δυναμικής αντιπολίτευσης θέτει ενώπιον των κυβερνητικών βουλευτών επιπλέον καθήκοντα. «Μας δημιουργεί το χρέος να παρεμβαίνουμε κριτικά, διορθωτικά ή συμπληρωματικά για να καταστήσουμε τη διακυβέρνηση της ΝΔ καλύτερη», τονίζουν.

Παράλληλα πληθαίνουν οι κριτικές βολές. Μόλις χθες ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητούσε εξηγήσεις για τις καταγγελίες για σκάνδαλα στον ΕΛΓΟ και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εις βάρος ελαιοπαραγωγών, αλλά και για τα φωτοβολταϊκά στη Θεσσαλία, ενώ και ο έτερος υπογράφων την επίμαχη ερώτηση Χρήστος Μπουκώρος εμφανίστηκε πρόσφατα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος επικριτικός έναντι των αρμόδιων υπουργείων για τις καθυστερήσεις στην πληγείσα Θεσσαλία.

Τι ζητάνε από την κυβέρνηση

Τώρα με την ερώτησή τους προς τον Χατζηδάκη επισημαίνουν ευθέως ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών δεν στάθηκε αρωγός σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις «λόγω και της ακατανόητης άρνησης κυρίως των εταιρειών διαχείρισης να συμμετέχουν ενεργά στην προβλεπόμενη διαδικασία», ενώ υπογραμμίζουν ότι «νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει την πρώτη κατοικία των νοικοκυριών δεν υφίσταται» και ζητούν από τον υπουργό διευκρινίσεις σχετικά με το πόσες από τις ρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού αφορούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και πόσες εξ αυτών αφορούν οφειλέτες ευάλωτους και άτομα με αναπηρία και αν θα νομοθετηθεί το δικαίωμα του οφειλέτη να λαμβάνει γνώση της πρότασης και αντιπρότασης ρύθμισης των οφειλών του που σχεδιάζει το υπολογιστικό εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού, αλλά και αν η κυβέρνηση θα καταστήσει υποχρεωτική τη συμμετοχή των τραπεζών και servisers στις προβλεπόμενες διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών με εχέγγυα πραγματοποίησης ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες, όπως και αν θα καταστήσει υποχρεωτική κάποια προδικασία πριν απ’ την επιβολή κατάσχεσης. Επίσης ζητούν να μάθουν αν θα ρυθμίσει την προστασία πρώτης κατοικίας κατά τρόπο ώστε να προστατευτεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών και αν θα ελεγχθεί η καταγγελθείσα τακτική εκ μέρους των τραπεζών να εξασφαλίζουν τα κέρδη των funds αποκτώντας από τους πλειστηριασμούς τις κατοικίες των δανειοληπτών. Ζητούν δε τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου θα συμμετέχουν δεσμευτικά όλα τα funds και θα απαντούν υποχρεωτικά έναντι κυρώσεων, ακόμα και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας, στους πολίτες για τα δάνειά τους που διαχειρίζονται.

Related posts

Επιχείρηση «Θερμοστάτης»: Το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας

admin

Τα ελληνικά F-35 και τα τουρκικά F-16 – Τι σημαίνουν οι ανακοινώσεις και τι ακολουθεί

admin

Ο Star της ημέρας

admin

Μητσοτάκης για Ουκρανία: «Τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν δια της βίας»

admin

Κυπριακό: Θα ξεκινήσουν ξανά συνομιλίες μετά τη διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών; Η θέση του Νίκου Χριστοδουλίδη

admin

Γιατί δεν ψήφισαν Μητσοτάκης και Κασσελάκης στον β΄γύρο

admin

Το μήνυμα Δένδια για τους πεσόντες αξιωματικούς στα Ίμια

admin

Γαλάζιο σήμα για μετωπική με Ανδρουλάκη

admin

Ανένδοτος ο Σαμαράς για το μεταναστευτικό – Νέο μήνυμα από το Μαξίμου

admin