Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Σε υψηλό 10 μηνών σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν ενός έτους εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στο Ισραήλ τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Κυριακή η στατιστική υπηρεσία της χώρας, εξέλιξη που περιορίζουν το ενδεχόμενο περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων σύντομα.

Ειδικότερα, σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός έτρεξε τον προηγούμενο μήνα με ρυθμό 3,6% μετά την άνοδο κατά 3,2% που καταγράφηκε τον Ιούλιο. Είναι ο υψηλότερος ρυθμός από τον Οκτώβριο του 2023. 

Η μέτρηση είναι σημαντικά υψηλότερη του ετήσιου στόχου της κυβέρνησης για πληθωρισμό 1%-3%, ενώ ξεπέρασε επίσης τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters που έβλεπαν τον πληθωρισμό στο 3,2%, όσο δηλαδή τον Ιούλιο.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Ισραήλ αποδίδουν την εκτίναξη του πληθωρισμού στα προβλήματα εφοδιασμού λόγω του πολέμου για την εξάλειψη της Χαμάς.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε επίσης περισσότερο από όσο αναμενόταν και σε μηνιαία βάση, σκαρφαλώνοντας στο 0,9% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους των φρέσκων προϊόντων, των τροφίμων, της στέγασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης και της ψυχαγωγίας. Αντίθετα, πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές ένδυσης και υπόδησης, των τηλεπικοινωνιών και των επίπλων.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα του Ισραήλ μείωσε το βασικό επιτόκιό της τον Ιανουάριο, ωστόσο στις επόμενες συνεδριάσεις της τον Φεβρουάριο, τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια επικαλούμενη τις γεωπολιτικές εντάσεις, την πληθωριστικές πιέσεις και τη χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική λόγω του πολέμου.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας του Ισραήλ έχουν δηλώσει επίσης ότι δεν αναμένουν μείωση του επιτοκίου ούτε στην επόμενη συνεδρίασή του, στις 9 Οκτωβρίου.


 

Related posts

ΗΠΑ – Ισραήλ – Γάζα: Συνάντηση Μπλίνκεν – Αμπάς στη Ραμάλα

admin

Το αλφάβητο στην υπηρεσία του παντουρκισμού

admin

Βουλγαρία: Πάνω από 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι διέσχισαν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα το 2023

admin

Η Πολωνία απαιτεί εξηγήσεις από τη Γερμανία μετά την εγκατάλειψη μεταναστών από τη γερμανική αστυνομία σε πολωνικό χωριό

admin

Δυσαρεστημένο το Πεκίνο για την “εσπευσμένη” δημοσιοποίηση έκθεσης του ΙΑΕΑ

admin

Οι Κοσοβάροι γιορτάζουν την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν της Ευρώπης

admin

Γερμανία: Συμφωνία για τη νομοθεσία αντικατάστασης των πεπαλαιωμένων συστημάτων θέρμανσης

admin

Ιράν: Πλημμύρες στο βόρειο τμήμα της χώρας ύστερα από καταρρακτώδεις βροχές

admin

Η Morgan Stanley ανεβάζει τον πήχη για την κορύφωση των επιτοκίων της ΕΚΤ στο 4%

admin