Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Σε “αναμμένα κάρβουνα” ΗΠΑ και Βρετανία – Η Ρωσία φέρεται να παρέχει τεχνολογία πυρηνικών όπλων στο Ιράν

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι η Ρωσία μοιράζεται με το Ιράν μυστικές πληροφορίες και τεχνολογία που θα μπορούσαν να το φέρουν πιο κοντά στη δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων, με αντάλλαγμα η Τεχεράνη να παράσχει στη Μόσχα βαλλιστικούς πυραύλους για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Το Κρεμλίνο αύξησε τη συνεργασία του με το Ιράν σχετικά με τις φιλοδοξίες του τελευταίου να αποκτήσει ατομικά όπλα τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους που έχουν γνώση του ζητήματος, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν εκτιμήσεις που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Η εξέλιξη συζητήθηκε από Αμερικανούς και Βρετανούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσαν οι πηγές, καθώς ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο για μια στρατηγική συνάντηση για την εξωτερική πολιτική. Την περιέγραψαν ως “ανησυχητική” και ως “κλιμάκωση των στρατιωτικών δεσμών Ρωσίας και Ιράν”.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, η πρεσβεία του Ιράν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υπενόησε ότι η Ρωσία ανταλλάσσει πυρηνική τεχνολογία με την Τεχεράνη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία είπε ακόμη ότι η Μόσχα έλαβε ένα φορτίο με ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους Fath-360.

“Από την πλευρά της, η Ρωσία μοιράζεται την τεχνολογία που αναζητά το Ιράν – πρόκειται για αμφίδρομη συνεργασία – συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών θεμάτων, καθώς και ορισμένων διαστημικών πληροφοριών”, είπε ο κ. Μπλίνκεν.

Το Ιράν επιμένει ότι δεν επιδιώκει να παράγει πυρηνικά όπλα, αν και υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι το κράτος του Περσικού Κόλπου θα μπορούσε να τα κατασκευάσει ως απάντηση στην κλιμάκωση των εντάσεων με το Ισραήλ.

Τον Απρίλιο, ανώτερος Ιρανός στρατηγός είπε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα μπορούσε να αναθεωρήσει το πυρηνικό της δόγμα εάν το Ισραήλ στόχευε τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, δηλώσεις που θεωρήθηκαν ως προειδοποίηση ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να επιδιώξει να παραγάγει μια πυρηνική κεφαλή, μολονότι δηλώνει εδώ και καιρό ότι οι πυρηνικές της δραστηριότητες αφορούν μονάχα ειρηνικούς σκοπούς.

Η ΙΑΕΑ, εποπτικός φορέας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι τα επίπεδα πυρηνικών καυσίμων του Ιράν αυξήθηκαν μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, αρκετά πλέον για να τροφοδοτήσουν μια χούφτα κεφαλές σε περίπτωση που το Ιράν λάβει πολιτική απόφαση να επιδιώξει την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Σε συνέδριο στο Λονδίνο το περασμένο σαββατοκύριακο, ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπερνς ανέφερε ότι η Ρωσία και το Ιράν εμβαθύνουν τις στρατιωτικές τους σχέσεις.

Related posts

Διεθνή βοήθεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών ζήτησε η Κολομβία

admin

Βομβαρδισμός νοσοκομείου στη Γάζα: Καταδικάζουν σε έντονη γλώσσα Αίγυπτος, Ιορδανία, Κατάρ, Ιράν, Ερντογάν

admin

Γερμανία: Ο αντικαγκελάριος Χάμπεκ ακύρωσε συμμετοχή σε συνέδριο στην Πορτογαλία, λόγω αντισημιτικών δηλώσεων του διοργανωτή

admin

Ισπανία: Ο Φεϊχό απέτυχε να εκλεγεί πρωθυπουργός και στη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή

admin

Μπάιντεν: Μια εκεχειρία στη Γάζα είναι εφικτή ακόμη και “αύριο” εάν η Χαμάς απελευθερώσει ομήρους

admin

Κίνα: Oι εξαγωγές σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση από την έναρξη της πανδημίας – Κίνδυνος για οικονομική ύφεση

admin

Ζελένσκι: Έφθασε στην Ολλανδία σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την αεράμυνα της χώρας του

admin

ΟΗΕ: Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα θέλει να βοηθήσει άλλους 600.000 Παλαιστίνιους

admin

Ντ. Τραμπ: Η Κ. Χάρις δεν δέχθηκε να συμμετάσχει σε debate στο Fox News στις 4 Σεπτεμβρίου

admin