Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Επιστολή – καταγγελία στον ΟΗΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις

Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβειρα Μαρία Μιχαήλ έστειλε προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ επιστολή στην οποία καταγγέλλονται οι πολυάριθμες στρατιωτικές παραβιάσεις από τις δυνάμεις κατοχής της Τουρκίας στην Κύπρο οι οποίες, όπως σημειώνεται, έχουν στόχο να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα και να υπονομεύσουν τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη ΕΡΤ αρμόδια διπλωματική πηγή στη Λευκωσία, η επιστολή αποσκοπεί στην αποτύπωση της κατάστασης σε σχέση με το ζήτημα αυτό και δεν αποτελεί την πρώτη σχετική καταγγελία που αποστέλλεται από κυπριακής πλευράς στον ΟΗΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς η Λευκωσία θεωρεί εξόχως σημαντικό αλλά και σοβαρό το θέμα.

Ενδεικτικό άλλωστε είναι και το περιεχόμενο της επιστολής η οποία καταγράφει συνολικά 2.120 αεροπορικές παραβιάσεις και 137 παραβιάσεις ναυτικών κανόνων, ενέργειες που περιλαμβάνουν τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) και τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις, που παραβιάζουν την κυριαρχία της Κύπρου αλλά και τους διεθνείς κανονισμούς αεροπλοΐας.

Οι πολυάριθμες στρατιωτικές παραβιάσεις από τις δυνάμεις κατοχής της Τουρκίας έχουν στόχο να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα και να υπονομεύσουν τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων καταγγέλλει στην επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Μαρία Μιχαήλ. Στην επιστολή η κ. Μιχαήλ αναφέρεται αναλυτικά στις παραβιάσεις από την Τουρκία του εναέριου χώρου, των χωρικών υδάτων και των διεθνών κανονισμών αεροπλοΐας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στόχος της επιστολής η οποία αποστέλλεται σε τακτά χρονικά διαστήματα καθώς οι παραβιάσεις είναι διαχρονικές και αδιάκοπες, είναι και η αποστολή του μηνύματος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές Δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

- ΕΡΤnews

Related posts

Το Βερολίνο προειδοποιεί τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Λίβανο

admin

Άγνωστο παραμένει πότε θα ξεκινήσει η ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα

admin

Η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου μειώθηκε κατά το ένα τρίτο και πλέον το 1ο εξάμηνο

admin

Ιταλία: Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού Βιτόριο Σγκάρμπι

admin

Λουκασένκο: Είχα προειδοποιήσει τον Πριγκόζιν να προσέχει – Δεν είχε καμία σχέση ο Πούτιν με το αεροπορικό δυστύχημα

admin

Σούνακ: Οι εξτρεμιστές σκόπιμα υπονομεύουν τη δημοκρατία της χώρας μας

admin

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης νεκρός από το πλήγμα της Χεζμπολάχ την Τετάρτη στον βορρά

admin

Γερμανία: Πώς είδαν τα αποτελέσματα τα ΜΜΕ

admin

Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής στη Γάζα

admin