Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ευρώπη ξανά στη δίνη του Προσφυγικού

Η φονική επίθεση στο Ζόλινγκεν με τρεις νεκρούς και δράστη σύρο πρόσφυγα που έπρεπε να είχε επαναπροωθηθεί στη Βουλγαρία ήταν ο καταλύτης – επιταχυντής του θριάμβου της Ακροδεξιάς στη Θουριγγία και τη Σαξονία της ανατολικής Γερμανίας. Μέσα σε τρεις εβδομάδες η Γερμανία έχει κάνει στροφή στο Προσφυγικό και το άσυλο με ταχύτητα φωτός.

Η ακροδεξιά AfD σέρνει από τη μύτη τη δεξιά Χριστιανική Ενωση του Φρίντριχ Μερτς, που πλειοδοτεί με προτάσεις, όπως να επικαλεστεί η Γερμανία «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», για να μη δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις. Και ο Μερτς με τον ακτιβισμό του σέρνει και τον κεντροαριστερό συνασπισμό του Σολτς σε θέσεις και κινήσεις που ήταν αδιανόητες μέχρι χθες.

Από την ερχόμενη Δευτέρα η Γερμανία εφαρμόζει εντατικούς ελέγχους στη μεθόριο όλων των χερσαίων συνόρων της, ακόμη και με τη… Δανία. Τα υψηλά στάνταρτ του κοινωνικού κράτους της Γερμανίας ήταν «μαγνήτης» για τους πρόσφυγες και μετανάστες που περνούσαν με κάποιο τρόπο τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και έφταναν στη Γερμανία. Καταργούνται πλέον για όσους έχουν καταγραφεί ή πήραν άσυλο σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Για τη δεξιά Χριστιανική Ενωση, αυτά δεν αρκούν. Ο Φρίντριχ Μερτς θέλει να στεγανοποιήσει τα σύνορα, αποκλείοντας «δοκιμαστικά» για κάποιους μήνες την είσοδο όλων, όσοι έρχονται από τις γειτονικές χώρες και επιστροφή τους στην πρώτη χώρα-εισόδου – και στην Ελλάδα. Αυτό θα ήταν πραγματικό κλείσιμο συνόρων και κατάργηση μίας από τις μεγαλύτερης κατακτήσεις της ενωμένης Ευρώπης, την ελεύθερη διακίνηση.

Ο Μερτς θέλει να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της Μέρκελ, η παρακαταθήκη της οποίας ήταν ότι, όταν πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, όπως η μετανάστευση και το άσυλο, η Γερμανία δεν πρέπει ποτέ να αυτονομείται αναζητώντας λύσεις μόνον για την ίδια, θύμισε ο Στέφαν Κορνέλιους στη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». Το Μεταναστευτικό, συμπλήρωσε, «μπορεί να θέσει σε σοβαρότατη δοκιμασία τη «συμμαχία πεπρωμένου» της Γερμανίας με τους γείτονές της».

Οι συνοριακοί έλεγχοι που θα εφαρμοστούν τη Δευτέρα γίνονται ήδη στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία από το 2015 και στα σύνορα με Πολωνία, Τσεχία και Ελβετία από τον Οκτώβριο του 2023 και δεν είχε ανοίξει μύτη. Ωστόσο, η ζημιά με τους γείτονες της Γερμανίας έγινε ήδη, μολονότι οι αντιδράσεις από Πολωνία, Αυστρία, Ελλάδα αναφέρονται περισσότερο σ’ αυτό που θα γινόταν με τις προτάσεις Μερτς, παρά με αυτά που κάνει η κυβέρνηση Σολτς.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ θα πρέπει να μιλήσουν με τον Φρίντριχ Μερτς – ανήκουν άλλωστε στην ίδια πολιτική οικογένεια – για τα προβλήματα που δημιουργούν οι θέσεις του στην ΕΕ.

Σύμμαχος της Ελλάδας στο Μεταναστευτικό δεν είναι η Ουγγαρία του Ορμπαν. Το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου που συμφωνήθηκε την περασμένη άνοιξη ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις μίας δεκαετίας προβλέπει ότι η πρώτη διαλογή για όσους έχουν πιθανότητες ασύλου θα γίνεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Είναι η Ελλάδα, και χρειάζεται τους εταίρους τόσο για το πρώτο «κόσκινο», όσο και για την κατανομή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ. Ο σφοδρότερος πολέμιος αυτής της κατανομής ήταν και παραμένει ο Ορμπαν.

Related posts

Ο Σολτς κλείνει τα μάτια στα προβλήματα της Αλβανίας με το κράτος δικαίου

admin

Τούρκος πολιτικός ήρθε στην Αθήνα και άνοιξε τουρκική σημαία μπροστά στη Βουλή

admin

Τι θα γίνει αν η Βόρεια Μακεδονία…

admin

Επίθεση Κασσελάκη: Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί

admin

Επαναφέρει τα σενάρια περί «Τούρκων πρακτόρων» εμπρηστών ο Βορίδης

admin

Εκλογικός νόμος: Μύθοι και αλήθειες για τους «κανόνες» του 2027

admin

Επιστροφή στην ακραία πόλωση

admin

Σε συναγερμό για τις νέες τουρκικές προκλήσεις

admin

Παναγιώτοπουλος: Επιβεβαιώθηκε ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ

admin