Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο αρχηγός, τα ξεμαλλιάσματα και το βαρύ ταμείο (12 μύρια παρακαλώ) το δημοσκοπικό ντέρμπι για τρεις στο ΠΑΣΟΚ, ο Κ.Μ και οι Γερμανοί

Επανήλθε με σαματά για να διεκδικήσει την αρχηγία και μάλιστα αφού πιστεύει ότι ακόμα είναι αρχηγός, σήμερα πρωί πρωί πρέπει να πάρει το αεροπλάνο και να πάει στη Θεσσαλονίκη, να φάει μία μπουγάτσα αλμυρή και… να ξηγηθεί αλμυρό φιστίκι σε εκείνο το παλιόπαιδο τον (οικονομολόγο) Νίκο Παππά που θέλει να παριστάνει και τον αρχηγό. Τώρα, εγώ ρώτησα την πηγή μου αν γίνεται ο Κασσελάκης να περάσει την Κουμουνδούρου και μου απάντησε ξερά «αυτό δεν γίνεται, αλλά το θέμα μας ξέρεις πια δεν είναι αυτό, αλλά ότι το παιδί μάς κρέμασε κουδούνια, που λέμε λαϊκά, και δεν θα μείνει πελάτης για πελάτης στο κατάστημα…». Είπα να πω ότι «με κουδούνια γεννηθήκατε», αλλά επειδή είμαι ευγενής το απέφυγα…


Τσουρομαδήματα και διαταγές πληρωμής…





-Τώρα βέβαια τα ωραία είναι από εδώ και πέρα που φτάσαμε στο old time classic της ιστορίας της Αριστεράς που στο τέλος γίνεται… μαδογούνι για τη σφραγίδα, τον τίτλο, το κόμμα και τα λεφτά. Και τα λεφτά δεν είναι λίγα, πάνω από 12 εκατ. ευρώ είναι η κρατική επιδότηση μέχρι το 2027. Ακούω ακόμα από αυτά που είπε ο Τσέκερης (πρώην διευθυντής της Αυγής) ότι όταν θ’ ανοίξει το κομματικό ταμείο θα αρχίσουν τα παρατράγουδα, ενώ μου λένε ότι έρχονται και κάτι διαταγές πληρωμής της τάξεως του ενός εκατομμυρίου. Καλές δουλειές σε όλους μας!


Δημοσκοπήσεις





-Περιορισμένο ενδιαφέρον έχουν οι γενικές δημοσκοπήσεις που τρέχουν, αλλά το ζουμί είναι στις ειδικές για την Πασοκάρα δημοσκοπήσεις που τρέχουν γενικώς (και ειδικώς) να πάρουμε μία γεύση του πολιτικού βαρόμετρου. Λοιπόν η κυβερνητική του Μαξίμου είναι μεγάλη και δεν έχει τελειώσει, αλλά δεν δείχνει κάποιες σημαντικές διαφοροποιήσεις, η ΝΔ χωρίς τις αναγωγές είναι στο 27%-28% (άρα με αυτές μπορεί και 31%-32%) το ΠΑΣΟΚ είναι στο 12% και κάτι άρα μπορεί και 13,7%-14%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 10% άρα μπορεί και 11%-11,5%, μου λένε οι «μάστορες» της τέχνης. Παρόμοια νούμερα είχε δείξει και η GPO προ ημερών, χαμηλότερα στη βάση έδειξε η Metron, αλλά στις τελικές εκτιμήσεις οι διαφορές δύο-τρεις μονάδες μεταξύ εταιρειών… τρία χρόνια πριν από τις εκλογές δεν νομίζω ότι λένε και πολλά.


Ντέρμπι στο ΠΑΣΟΚ





-Τώρα στο ΠΑΣΟΚ, αν τα νούμερα που μετράνε είναι σωστά -γιατί, όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει μία δυσκολία στο να βρεις σε μία κοινή δημοσκόπηση ικανό δείγμα πασόκων για να μετρήσεις- πρέπει να εντρυφήσεις στις περίφημες λίστες των ψηφοφόρων σε εσωκομματικές τού παρελθόντος κ.λπ. Λοιπόν, τέλος πάντων, τα «ειδικά γκάλοπ» δείχνουν τον Ανδρουλάκη στο 23%-24%, τον Harris For President στο 22%-23% και την Αννούλα στο 20%. Αν, ξαναλέω, αν ισχύει αυτό, καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για το απόλυτο ντέρμπι. Μία πηγή μού είπε ότι στις «δικές του» δημοσκοπήσεις ο Ανδρουλάκης βγαίνει 4 μονάδες μπροστά από τον Δούκα, αλλά αυτό όπως καταλαβαίνετε πάλι σε ντέρμπι παραπέμπει, γιατί στη δεύτερη Κυριακή λογικά οι δεξαμενές των ψηφοφόρων μετακινούνται μαζικά σ’ αυτόν που δεν θέλουν να βγει και λιγότερο στην προτίμησή τους που δεν είναι στην κούρσα. Το πιο σημαντικό είναι πόσοι θα πάνε βέβαια και τι θα κάνουν όλοι όσοι βρίσκονται στις παρυφές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.


Οι σκέψεις για τα αεροπλάνα και η ψυχραιμία του Κ.Μ


-Στην κυβέρνηση παρακολουθούν ακόμα με σχετική ψυχραιμία την πρεμούρα της Γερμανίας για τους συνοριακούς ελέγχους και τις αυτόματες απελάσεις στα χερσαία σύνορα που δημιουργούν τον κίνδυνο του ντόμινο. Θεωρητικά, η Ελλάδα δεν επηρεάζεται, όπως επηρεάζονται η Αυστρία ή η Πολωνία, όμως μπορεί οι Γερμανοί σε δεύτερο χρόνο να σκεφτούν να επαναφέρουν ελέγχους σε πτήσεις από την Ελλάδα, όπως έκαναν μια περίοδο επί κρίσης του μεταναστευτικού – αν και υπήρξαν εξαιρέσεις για Ευρωπαίους πολίτες. Ο Κ.Μ θεωρεί ότι δεν είμαστε ακόμα εκεί και δύσκολα θα βρεθούμε, αλλά ο πανικός της τρικομματικής στη Γερμανία είναι εμφανής και από τη Σελήνη, όπου έστειλε “τουρίστες” ο Μασκ με τη SpaceX. Πάντως, μια “θερμοκρασία” θα πάρει ο υπουργός Μετανάστευσης Νίκος Παναγιωτόπουλος που θα πάει σε Διάσκεψη για τη Μετανάστευση στο Βερολίνο τη Δευτέρα και την Τρίτη όπου και θα δει Γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.


Η Εθνική Τράπεζα στη Νέα Υόρκη





-Ολοκληρώνεται σήμερα, μετά από μια εξαντλητική εβδομάδα, το road show της Εθνικής Τράπεζας για το επικείμενο placement των μετοχών. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Π. Μυλωνάς, ο Οικονομικός Διευθυντής Χρ. Χριστοδούλου και ο Διευθυντής Επενδυτικών Σχέσεων Γρ. Παπαγρηγόρης ταξίδεψαν σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη κάνοντας αλλεπάλληλες επαφές με μεγάλα επενδυτικά fund. O κύκλος αυτός έκλεισε με μεγάλη επιτυχία και τα μηνύματα του road show που κομίζει η διοίκηση της Εθνικής υπόσχονται επανάληψη της επιτυχίας του προηγούμενου placement.


Το ΤΧΣ, το χρηματιστηριακό ταμπλό και η τιμή του placement


-Στο μεταξύ, το ΤΧΣ πρόκειται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα στα πλαίσια της εγκριτικής διαδικασίας που ακολουθεί με τους συμβούλους του για το placement. Παραμένουμε στην ίδια πορεία με τις πληροφορίες να επιμένουν για διάθεση του 8% με 10% των μετοχών τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου. Το ερώτημα που κρίνει την επιτυχία του placement είναι σε ποια τιμή θα διατεθεί η μετοχή της ΕΤΕ; Κατά το κοινώς λεγόμενο, θα αφήσουν πάνω στο τραπέζι ένα μέρος του κέρδους, ώστε να κινητοποιηθούν και οι επενδυτές εκτός συναλλαγής; Πληροφορίες επ’ αυτού δεν υπάρχουν όπως αντιλαμβάνεστε, αλλά φαίνεται πως η απάντηση είναι “ναι”. Οι μετοχές των τραπεζών είναι στο επίκεντρο των πιέσεων στο Χρηματιστήριο και η ΕΤΕ έκλεισε χθες με πτώση 2,49% στα 7,29 ευρώ. Μας χωρίζουν περίπου 10-11 συνεδριάσεις μέχρι την έναρξη του placement, το οποίο πρέπει να έχει discount σε σχέση με την τρέχουσα τιμή. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον διατηρηθούν οι ίδιες συνθήκες και το επόμενο διάστημα, η τιμή διάθεσης των μετοχών της ΕΤΕ θα μπορούσε να είναι στην περιοχή των 7 ευρώ.


Οι μισοί στις τουαλέτες και οι άλλοι μισοί στα νοσοκομεία


-Δεν αναφέρω ονόματα για λόγους λεπτότητας, επειδή πρόκειται για μια εξαιρετικά άβολη κατάσταση που προκλήθηκε προφανώς χωρίς πρόθεση. Μεγάλη τρικυμία δημιουργήθηκε την ημέρα της ΔΕΘ, όταν συστημική τράπεζα -με την ευκαιρία των εγκαινίων- παρέθεσε γεύμα σε επιλεγμένους πελάτες. Όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις σε ένα από τα πολύ καλά εστιατόρια της πόλης, γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι κάθισαν η διοίκηση της τράπεζας με επιχειρηματίες και δυστυχώς οι άνθρωποι κατέληξαν οι μισοί στις τουαλέτες και οι άλλοι μισοί στα νοσοκομεία. Πολύ δυσάρεστη κατάσταση, με ακόμη χειρότερες επιπτώσεις για τους παθόντες, καθώς στέλεχος της τράπεζας μέχρι και χθες νοσηλευόταν. Ο συνήθως γλυκομίλητος CEO έγινε έξαλλος, απείλησε με μηνύσεις και κάπου εδώ κλείνω την ιστορία γιατί τέτοια περιστατικά είναι καλύτερα να περνούν γρήγορα στη λήθη.


Lazard, Τράπεζα Πειραιώς και Mediobanca


-Η σύμβαση για την παραχώρηση έναντι 3,270 δισ. της Αττικής Οδού στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία υπογράφηκε χθες, είναι η μεγαλύτερη του είδους που συνάφθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν η Mediobanca και του ΤΑΙΠΕΔ η Lazard και η Τρ. Πειραιώς. Τη χρηματοδοτική υποστήριξη της αποκρατικοποίησης ανέλαβαν οι Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.


Πιστωτική επέκταση ενός έτους μόνον από δυο deals


-Με την ευκαιρία που η συζήτηση είναι για την Αττική Οδό αλλά κι επειδή είχαμε χθες την πτώση των επιτοκίων, να πούμε ότι οι τράπεζες έχουν κάνει hedging για την πτώση των επιτοκίων και σε μεγάλο ποσοστό έχουν “κλειδώσει” την κερδοφορία τους για τις επόμενες χρήσεις. Όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, κάποιοι το έκαναν πιο έγκαιρα, σε καλύτερες τιμές, έκλεισαν μεγαλύτερη διάρκεια κ.λπ., οπότε έχουν και μεγαλύτερο όφελος, αλλά το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται και από το πόσο επιτυχημένη θα είναι η έμφαση της κάθε τράπεζας στον τομέα των εσόδων/προμηθειών. Η στήλη τα θυμήθηκε αυτά γιατί όπως έλεγε τραπεζίτης “στον τομέα της πιστωτικής επέκτασης δεν ανησυχούμε. Μόνον από τις δουλειές της ΓΕΚ το 2025, με την Εγνατία Οδό στο 1,3 δισ. και την Αττική Οδό στα 3,27 δισ. έχουμε διασφαλισμένη την πιστωτική επέκταση ενός χρόνου για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.”.


ΑΕGEAN: Αισιοδοξία για το Δ΄ τρίμηνο


-Επίσημη πρώτη χθες το απόγευμα για τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Μιχάλη Κουβελιώτη, ο οποίος ήταν και αυτός που ενημέρωσε πρώτη φορά τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της AEGEAN. Μαζί του και η Στέλλα Δημαράκη, εκτελεστικό μέλος ΔΣ εδώ κι έναν χρόνο και deputy CFO του ομίλου. Ο πρόεδρος της AEGEAN Ευτύχης Βασιλάκης και ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Γερογιάννης, που είναι παραδοσιακά επιφορτισμένοι με το έργο της ενημέρωσης των αναλυτών, παρέδωσαν χθες τη σκυτάλη, με τον M. Κουβελιώτη να σημειώνει ότι η εταιρεία συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο και το δ’ τρίμηνο, αυξάνοντας τη χωρητικότητα στο δίκτυό της κατά 5%. Για το σύνολο της χρονιάς κι εν μέσω ισχυρού ανταγωνισμού -δεδομένης της πολύ θετικής πορείας της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού που έφερε περισσότερες διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις από εγχώριες και ξένες αεροπορικές στη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών προορισμών το 2024- η μεγαλύτερη εγχώρια αεροπορική έχει αυξήσει τη χωρητικότητα κοντά στο 8%. Ακριβώς ο αυξημένος ανταγωνισμός ήταν και η βασική αιτία για το ελαφρώς χαμηλότερο περιθώριο κέρδους στο γ’ τρίμηνο, στο peak της σεζόν.


Προσθήκη δικαιούχου σε λογαριασμό και χωρίς φυσική παρουσία







Συμφωνία για χρηματοδότηση μονάδων διαχείρισης αποβλήτων


-Άνοιξε ο δρόμος ώστε μέσα στο επόμενο εξάμηνο να υπογραφούν οι συμβάσεις για την κατασκευή των μεγάλων μονάδων Διαχείρισης Αποβλήτων του Ανατολικού και του Δυτικού τομέα της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Λάρισας, της Καβάλας, αλλά και μικρότερων όπως η Άνδρος, η Τήνος κ.ά. Οι Θ. Σκυλακάκης, Κ. Χατζηδάκης, Ν. Παπαθανάσης, και οι Μ. Γραφάκος και Γ. Ζερβός έκλεισαν μια καλή συμφωνία για την Ελλάδα σχετικά με τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027 των έργων Μονάδων Διαχείρισης Αποβλήτων. Οι διαθέσιμοι πόροι ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ και το μέγιστο ποσοστό χρηματοδότησης ανά μονάδα μπορεί να φτάσει μέχρι το 85% του προϋπολογισμού της επένδυσης. Το σημαντικό όμως με τη συμφωνία είναι ότι διασφαλίζεται η χρηματοδότηση των μονάδων, οι οποίες πλέον μπορούν να ολοκληρωθούν ομαλά.


Ποιο data center θα κόψει πρώτο το νήμα;


-Για την επένδυση της Microsoft μάθαμε ότι μόλις τώρα βγήκε η πρώτη οικοδομική άδεια, 4 ολόκληρα χρόνια μετά την επίσημη ανακοίνωση. Φαίνεται όμως ότι οι Γάλλοι θα προλάβουν τους Αμερικανούς στην τελική στροφή. Όλα δείχνουν πως το πρώτο data center campus στην Αττική θα προλάβει να το κατασκευάσει η γαλλική εταιρεία Data4 που σκοπεύει να επενδύσει 300 εκατ. ευρώ στην Παιανία. Η Data4 διαχειρίζεται 35 κέντρα δεδομένων σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Γερμανία και τώρα αποφάσισε να μπει στην ελληνική αγορά επειδή τη θεωρεί «στρατηγικό κόμβο συνδεσιμότητας» και «η προνομιακή θέση μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής την καθιστά ιδανική τοποθεσία για διεθνή έργα συνδεσιμότητας». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η γαλλική επένδυση έχει προχωρήσει πολύ στην προετοιμασία και την ελληνική γραφειοκρατία και τελικά θα κόψει πρώτη το νήμα σ’ αυτή τη νέα αγορά.


Αρνητικό ρεκόρ 18μήνου στο Χρηματιστήριο


-Από τις 8 Μαρτίου 2023 είχε να βιώσει το Χρηματιστήριο της Αθήνας μια περίοδο 5 διαδοχικών πτωτικών συνεδριάσεων. Τα πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών έδιναν κι έπαιρναν καθ’ όλη τη διάρκεια αλλά και μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 5 και τέταρτο το απόγευμα, μετά την κανονική λήξη της συνεδρίασης άλλαξαν χέρια 2,9 εκατομμύρια μετοχές της Piraeus Bank που ήρθαν να προστεθούν σε πολλά ακόμη πακέτα -τραπεζικών κυρίως μετοχών- συνολικής αξίας 39,7 εκατ. ευρώ. Έτσι, η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο πλασματικό μέγεθος των 131,6 εκατ. ευρώ, ενδεικτικό της προετοιμασίας που γίνεται στα θεσμικά χαρτοφυλάκια, περιμένοντας την αγορά κάποια στιγμή να ξυπνήσει. Παρά το ανοδικό ξεκίνημα -νωρίς το πρωί- του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο, παρά το ευνοϊκό διεθνές κλίμα με όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με θετικό πρόσημο, ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα υποχώρησε κατά -0,47% στις 1.406 μονάδες. Η αγορά επιμένει να αγνοεί τις «καλές» ειδήσεις όπως π.χ. την αποψινή -πολυαναμενόμενη και μάλλον προεξοφλημένη- αναβάθμιση της Moody’s… Δεν υπάρχουν μετοχές που ξεχώρισαν, παρά μόνον η αξιοπρεπής στάση του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ που δεν μπόρεσαν όμως να αλλάξουν το κλίμα συνολικής αδιαφορίας και αποστασιοποίησης.


Η Ideal δουλεύει το επόμενο deal


-Τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις για τη μετοχή της Ideal σ΄ ένα εμφανώς πτωτικό και αδιάφορο Χρηματιστήριο. Η αγορά πιστεύει ότι σε μια βδομάδα από σήμερα, την ερχόμενη Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, η γενική συνέλευση των μετόχων -εκτός από την έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, με κεφαλαιοποίηση 81,6 εκατ. ευρώ και την ταυτόχρονη αύξηση της ονομαστικής αξίας των μετοχών- θα ακούσει και κάποιες σημαντικές ανακοινώσεις από τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου. Ήδη ο επικεφαλής της Ideal έχει προειδοποιήσει τους χρηματιστηριακούς αναλυτές λέγοντας ότι η εταιρεία διαθέτει 180 εκατ. ευρώ στο ταμείο της διαθέσιμα για εξαγορές. Είπε ότι συζητά με 3 επιχειρήσεις και θα είναι έτοιμος να ανακοινώσει την ολοκλήρωση μιας εξαγοράς μέσα στη χρονιά. Η κεφαλαιοποίηση της Ideal Συμμετοχών ξεπέρασε ήδη τα 284 εκατ. ευρώ…


7 υποψήφιοι για 200 εκατ. ευρώ στην ελληνική βιοτεχνολογία


-Στις 30 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής επενδυτικών προτάσεων στο EquiFund II που είναι μια νέα κοινή πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης (υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (European Investment Fund, EIF) για την υποστήριξη του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων που καινοτομούν στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Το EquiFund II αναζητά διαχειριστές ταμείων επιχειρηματικών κεφαλαίων (fund managers) με στοχευμένη επενδυτική στρατηγική στη βιοτεχνολογία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν 7 επενδυτικά σχήματα venture capital και private equity funds. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων είναι υπεύθυνο για την τελική επιλογή των fund managers που θα στηρίξουν καινοτόμες επιχειρήσεις στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Από τους 7 υποψηφίους, λίγοι έχουν να επιδείξουν προηγούμενη εμπειρία στον τομέα της βιοτεχνολογίας και γι’ αυτό χαρακτηρίζονται emerging managers. Το EquiFund II ξεκινάει με συνολικό προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα 2021 – 2027 (με πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης) αλλά και από εθνικούς πόρους.


Θα κόβει τα επιτόκια ανά τρίμηνο η Λαγκάρντ;


-Χθες η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μας είπε ότι σίγουρα δεν μπαίνουμε σ’ έναν κύκλο συστηματικών μειώσεων του επιτοκίου του Ευρώ σε κάθε μηνιαία συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου. Μας είπε ότι η απόφαση για την μείωση στο 3,5% ήταν ομόφωνη και ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα πέσει στο 2% μέσα στο 2025. Οι πληροφορίες από την Φρανκφούρτη αναφέρουν ότι προς το παρόν, οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες καταλήγουν σ΄ ένα σχέδιο μείωσης των επιτοκίων του ευρώ ανά τρίμηνο, εφόσον φυσικά το επιτρέπουν οι συνθήκες της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι η επόμενη μείωση των επιτοκίων θα συζητηθεί τον Δεκέμβριο, ανάλογα βέβαια και με τις κινήσεις της αμερικανικής FED. Προς το παρόν, αν πραγματικά η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα κινηθεί πιο επιθετικά στη μείωση των επιτοκίων του δολαρίου ενόψει και των αμερικανικών εκλογών, λογικά, η ισοτιμία του ευρώ θα ενισχυθεί έναντι του δολαρίου κι αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ένα ακόμη ανάχωμα στον εισαγόμενο -από τις τιμές πρώτων υλών που αποτιμώνται σε δολάρια- πληθωρισμό της ευρωζώνης…


Ο Πάουελ θα υποχρεωθεί να μειώσει τα επιτόκια του δολαρίου


-Δεν είναι ο πληθωρισμός αλλά τα πολλά σημάδια ύφεσης που εκπέμπει η αμερικανική οικονομία και θα αναγκάσουν τον Αμερικανό κεντρικό τραπεζίτη Πάουελ να επιταχύνει τη μείωση των επιτοκίων για να σταματήσει την κατηφόρα της οικονομίας, πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Το 37% των μικρών επιχειρήσεων των ΗΠΑ έχουν δει τα κέρδη τους να μειώνονται τους τελευταίους 3 μήνες κι αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 14 ετών ακόμη και από την εποχή της πανδημίας του 2020. Τα τελευταία 3 χρόνια, τα κέρδη των μικρών αμερικανικών επιχειρήσεων καταγράφουν σταθερή μείωση. Βασικές αιτίες, το αυξημένο κόστος εργασίας και υλικών, το υψηλό κόστος του χρήματος και η μείωση των πωλήσεων. Οι προσδοκίες για τις πωλήσεις μικρών επιχειρήσεων μειώθηκαν στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 ετών. Η κεντρική τράπεζα θα υποχρεωθεί να αναλάβει δράση.


-

--.gr

Related posts

Έλον Μασκ: Ξεπουλάει δισεκατομμύρια σε μετοχές της Tesla για να αγοράσει το Twitter

admin

Νέοι αγρότες: Ποιες αλλαγές έρχονται στο πρόγραμμα – Τα νέα χαρακτηριστικά

admin

Τώρα τρέχουν να αγοράσουν χρυσό και λίρες – «Στο κόκκινο» η ζήτηση

admin

Παπαστεργίου: Αναμένουμε μειώσεις τιμών στις τηλεπικοινωνίες

admin

Κικίλιας: Μελετάμε τρόπους στήριξης τουριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη ρωσική και ουκρανική αγορά

admin

Προσοχή: Ποια είναι η σωστή ηλικία για να δώσετε smartphone στο παιδί σας

admin

Επίδομα θέρμανσης για όσους θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια – Ποσά και δικαιούχοι

admin

Eυρωβαρόμετρο: Σημαντικότερο ρόλο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά το 79% των Ελλήνων

admin

ΕΦΚΑ: Λήγει στις 31 Μαΐου η καθολική απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας στους μη μισθωτούς

admin