Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Σε τεχνικό «σταυροδρόμι» οι μετοχές Εθνικής και Eurobank

Κομβικά τεχνικά επίπεδα έχουν προσεγγίσει οι τιμές των μετοχών της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας, καθώς το profit taking των τελευταίων συνεδριάσεων έχουν οδηγήσει τις πρώτες τραπεζικές μετοχές σε κεφαλαιοποίηση κοντά στους εκθετικούς κινητούς μέσους όρους των 200 ημερών (ΕΚΜΟ 200 ημερών).

Μετά τη βίαιη αναπροσαρμογή των τιμών στις 5 Αυγούστου προς τα 7 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και τα 1,80 ευρώ για τη Eurobank, οι πιέσεις έχουν οδηγήσει και πάλι τις τιμές πλησίον αυτών των επιπέδων τιμών.

Η άνοδος που ακολούθησε την 5η Αυγούστου έχει «σβήσει» και οι κεφαλαιοποιήσεις έχουν υποχωρήσει στα 7,2 δισ. ευρώ για τη Eurobank έναντι 6,7 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα

Οι τίτλοι της Eurobank τελούν υπό διαπραγμάτευση, τη δεδομένη χρονική στιγμή, με 0,80 φορές τον δείκτη ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (P/TBV) για φέτος, με discount 10% σε σχέση με τους ομολόγους της στη Νότια Ευρώπη και με premium 13% σε σχέση με τους ομολόγους της στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι επίσης διαπραγματεύσιμη με 0,80 φορές τον δείκτη ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (P/TBV) για φέτος.

Οι δύο τράπεζες τελούν υπό διαπραγμάτευση με πολλαπλασιαστές κερδών 5,1 φορές για τη Eurobank και 5,7 φορές για την Εθνική Τράπεζα την περίοδο 2024-2025.

Οι μερισματικές αποδόσεις των δύο τραπεζών για τη διετία εκτιμώνται σε 6,4% και 7,5% για τη Eurobank και 7% και 8% για την ΕΤΕ.

H μέση τιμή των αναλυτών για τη μετοχή της Eurobank, βάσει της Factset, είναι τα 2,70 ευρώ από 17 (!) αναλυτές, με ανοδικό περιθώριο στο 40% και μέση σύσταση «αγορά». Για την Εθνική Τράπεζα, η μέση τιμή των 17 αναλυτών για το 2024 τοποθετείται στα 9,85 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 40% και επίσης σύσταση «αγορά».

Η τεχνική εικόνα των δύο τίτλων

Η τεχνική εικόνα και των δύο τραπεζών είναι ανοδική σε εβδομαδιαίο, αλλά σε ημερήσιο χρονικό ορίζοντα η τάση είναι πτωτική και επί της ουσίας δίνουν τον τόνο, τόσο στον τραπεζικό δείκτη, όσο και στην ευρύτερη αγορά. Το μόνο ερώτημα είναι αν οι δύο τους θα βρουν «στηρίξεις» στα τρέχοντα επίπεδα ή οι ημερήσιοι ΕΚΜΟ των 200 ημερών θα διασπαστούν.

Η Εθνική Τράπεζα, ήδη στη χθεσινή συνεδρίαση, «επισκέφτηκε» το μέσο όρο της στα 7,34 ευρώ και έκλεισε χαμηλότερα. Η τιμή της μετοχής της ΕΤΕ έχει σημαντική στήριξη και στα 6,80 ευρώ. Στην τιμή της μετοχής έχει σίγουρα επιδράσει και το αναμενόμενο placement (30 Σεπτεμβρίου και εντός της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου) που πιθανότατα θα διατεθεί το 10% από το σύνολο του 18,3% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η Eurobank, από την πλευρά της, κινείται πάνω το μέσο όρο που βρίσκεται στα 1,91 ευρώ. Ειδικά για τη μετοχή τη Eurobank, σε μια πιο βραχυπρόθεσμη ματιά, η μετοχή βρήκε στήριξη στην περιοχή του 1,78 ευρώ τον Αύγουστο, αλλά ο τίτλος απέτυχε να διασπάσει την τεχνική αντίσταση στα πέριξ του 2,10-2,13 ευρώ, η οποία εκτός από ψυχολογικό όριο είναι και Fibonacci επίπεδο.

Η περιοχή του 1,80 ευρώ είναι κρίσιμη στην αγορά, καθώς αποτελεί το επίπεδο που δέχθηκε να πληρώσει η διοίκηση της Eurobank για να αγοράσει το πακέτο μετοχών του ΤΧΣ.

Οι αισιόδοξοι εκτιμούν ότι τα τρέχοντα επίπεδα παραμένουν ελκυστικά και σύντομα θα αποτελέσουν μακροπρόθεσμη στήριξη για τη μετοχή. Στη συνέχεια, εκτός από το 1,78-1,80 ευρώ, στήριξη είναι και χαμηλότερα τα 1,72 ευρώ. Η μετοχή έχει ως αντίσταση τα 2,10-2,20 ευρώ και τα αργότερα τα 2,65 ευρώ.

 

Related posts

Όλο το deal Πειραιώς-Blantyre για τα non core assets της τράπεζας

admin

Εθνική: Επιταχύνει το ελληνικό ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο

admin

Deutsche Bank: Πράσινο φως στον Jho Low για κυπριακή χρυσή βίζα

admin

Trader της Goldman που πληρώθηκε $100 εκατ. σε τρία χρόνια αποχωρεί

admin

Εθνική: Placement για 10% χωρίς buy back από τις μετοχές ΤΧΣ

admin

Μειώνονται τα επιτόκια σε καταθέσεις και δάνεια

admin

Eurobank: Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το senior ομόλογο

admin

Πειραιώς: Σε απευθείας διαπραγμάτευση με Intrum για Vega

admin

Αυξημένες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες από Eurobank Equities

admin