Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαρροές από ΝΔ προς ΠΑΣΟΚ σε σκηνικό ευρωεκλογών

Το σκηνικό που διαμόρφωσαν οι ευρωεκλογές φαίνεται ότι παγιώνεται, καθώς δημοσκοπικά η ΝΔ κινείται κάτω από το όριο του 30% και μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, σύμφωνα και με την τελευταία πανελλαδική δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Παράλληλα, ενισχυμένο εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ, με ευδιάκριτες διαρροές από τη ΝΔ, παρότι βρίσκεται σε εσωκομματική προεκλογική περίοδο, ενώ οι εσωτερικές παλινωδίες των ΣΥΡΙΖΑ τον εμφανίζουν να καταλαμβάνει πια την πέμπτη θέση στην πρόθεση και στην εκτίμηση ψήφου, ένα ιστορικό χαμηλό για το πρώην κυβερνητικό κόμμα.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 22% έναντι του ΠΑΣΟΚ που έρχεται δεύτερο με 11,6%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται πλέον η Ελληνική Λύση με 8,1% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,9% και η ΝΙΚΗ με 3,3%. Στην εκτίμηση ψήφου της Metron Analysis, η ΝΔ φτάνει το 29,8%, το ΠΑΣΟΚ το 15,7% κι η Ελληνική Λύση το 10,9%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 9,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 9,5%. Στο 5,3% εκτιμάται από την εταιρεία η Πλεύση Ελευθερίας και στο 4,4% η ΝΙΚΗ.

Καμία έκπληξη δεν προκαλεί ότι η ακρίβεια και η οικονομία είναι τα δύο βασικά προβλήματα που αναφέρουν οι πολίτες και σε αυτή τη δημοσκόπηση, τα οποία πιέζουν σε όλο και χαμηλότερα ποσοστά την αξιολόγηση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Ενδεικτικά, το 68,2% αξιολογεί αρνητικά το κυβερνητικό έργο έναντι ενός 22,7% που δηλώνει πως το βλέπει θετικά.

Η παραπάνω εικόνα αποτυπώνεται και στην επικράτηση του «κανένα» που εδραιώνεται στις μετρήσεις της καταλληλότητας για τη θέση του πρωθυπουργού με το 40,1% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί με 29,6%. Ο Πρωθυπουργός, ωστόσο, έρχεται τρίτος στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, ισοψηφώντας με τον Νίκο Ανδρουλάκη στο 34%. Την πρώτη θέση εξακολουθεί να έχει ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 40%, ενώ δεύτερη δημοφιλέστερη είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 37%. Ο Στέφανος Κασσελάκης στη μέτρηση αυτή έχασε δέκα ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Ιούνιο, φτάνοντας στο 17%, ενώ ενισχυμένοι εμφανίζονται σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στα άκρα δεξιά του φάσματος.

Ενδιαφέρον έχουν οι υπολογισμοί της Metron Analysis για το πού κατευθύνονται οι απώλειες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ καταγράφεται μια διαρροή της τάξεως του 4,2% προς το ΠΑΣΟΚ που δείχνει να είναι ο βασικός κερδισμένος των απωλειών του κυβερνητικού κόμματος. Οι διαρροές προς τα τρία κόμματα δεξιότερα της ΝΔ (Ελληνική Λύση, Φωνή Λογικής και ΝΙΚΗ) μετριούνται συνολικά στο 4,7%. Τα ποσοστά αυτά οδηγούν στην εκτίμηση ότι η ΝΔ έχει περίπου ίσες απώλειες και από το κεντρώο και από το πιο δεξιό κοινό της.

Από τα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ δείχνει να έχει τα περισσότερα κέρδη και από τις διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ. Στο σύνολο, όμως, οι μεγαλύτερες απώλειές του κατευθύνονται προς την Αριστερά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Metron Analysis, ένα 9,8% της χαμένης συσπείρωσης του κόμματος της αντιπολίτευσης κατευθύνεται προς το ΠΑΣΟΚ, ένα 7,3% προς το ΚΚΕ κι ένα 4,3% προς την Πλεύση Ελευθερίας.

Related posts

Εβρος: Ενισχύεται η διάταξη των ελληνικών δυνάμεων στα σύνορα

admin

Νέα Αριστερά: «Πέντε χρόνια ΝΔ, πέντε χρόνια στάχτες…»

admin

Ανεξήγητη σπουδή για να σβηστούν τα ονόματα των 57 θυμάτων

admin

Με στρατηγική ιδεολογικής συνέπειας στην ΚΟ

admin

Τέμπη: «Επιχειρούν να με συνδέσουν με την υπόθεση του σταθμάρχη» – Οργισμένη αντίδραση της Στέλλας Μπίζιου

admin

Ανοίγουν «Ομπρέλα» για την Αχτσιόγλου

admin

Σταϊκούρας: Αρχές Σεπτεμβρίου «κλειδώνουν» τα μέτρα της ΔΕΘ

admin

Τσιάρας για Πάτρα: Σε εξέλιξη η έρευνα στην ιατροδικαστική υπηρεσία – «Να δούμε αν υπήρξαν παραλείψεις»

admin

Υπό όρους η υποψηφιότητα της Γεροβασίλη για την προεδρία της ΚΟ

admin