Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πυρκαγιές ζώνουν το Λος Άντζελες, δεκάδες σπίτια στάχτη

Πυρκαγιά μαινόταν χθες Τετάρτη σε λόφους κοντά στο Λος Άντζελες, καταστρέφοντας δεκάδες σπίτια και μετατρέποντας σε αποκαΐδια μέσα σε 24 ώρες σχεδόν 200.000 στρέμματα γης — και πρόκειται για μόνο μια από τις τρεις ανεξέλεγκτες φωτιές στην περιοχή όπου βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ.

Βόρεια της μεγαλούπολης, κάτοικοι των κοινοτήτων Ράιτγουντ και Όρος Μπόλντι έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους. Τουλάχιστον 33 κατοικίες, όπως και πολλές καλύβες, καταστράφηκαν από τις φλόγες, που σάρωσε επίσης χιονοδρομικό σταθμό, σύμφωνα με τον διοικητή του πυροσβεστικού σώματος της κομητείας του Λος Άντζελες Άντονι Μαρόουν.

“Το σπίτι μας θα καεί”, είπε κλαίγοντας η Τζένι Αλάνιζ, κάτοικος της περιοχής, στον ραδιοφωνικό σταθμό KTLA.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που μετέβη στη Ράιτγουντ είδε απανθρακωμένα κουφάρια σπιτιών και οχημάτων.

Η φωτιά αυτή, που ξέσπασε την Κυριακή, είχε καταβροχθίσει ως προχθές Τρίτη 16.000 στρέμματα και η καμένη επιφάνεια είχε δεκαπλασιαστεί, φθάνοντας τα 194.000 στρέμματα χθες Τετάρτη.

Ο σερίφης της κομητείας του Λος Άντζελες Ρόμπερτ Λούνα δήλωσε ότι τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους μέλος της ομάδας του, παγιδεύτηκαν εξαιτίας πυρκαγιάς σε απομονωμένη ζώνη κοντά στο Όρος Μπόλντι.

Ο πυκνός καπνός εξαιτίας της φωτιάς και οι αποκλεισμένοι δρόμοι παρακωλύουν το έργο των πυροσβεστών και σωστικών συνεργείων.

“Η ομάδα μας που διεξάγει επιχειρήσεις διάσωσης από τον αέρα ετοιμάζεται να τους πάρει από εκεί μόλις καθαρίσει ο καπνός”, ανέφερε, προσθέτοντας πως γίνεται επίσης προσπάθεια προσπέλασης του σημείου με όχημα 4×4.

Νοτιοανατολικά του Λος Άντζελες, πυρκαγιά που βαφτίστηκε “Airport Fire” επίσης συνέχιζε να μαίνεται, είχε απανθρακώσει μέχρι χθες πάνω από 89.000 στρέμματα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας της φωτιάς αυτής, που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα.

Βορειοανατολικά της μεγαλούπολης, η “Line Fire” σάρωσε 140.000 στρέμματα. Οι κάτοικοι ορεινών χωριών έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν εσκεμμένα από τα σπίτια τους, ενώ πολλοί δρόμοι ήταν αποκλεισμένοι.

Οι τρεις πυρκαγιές απειλούν δεκάδες χιλιάδες κατοικίες και επιχειρήσεις.

Η προέλασή τους επιδεινώθηκε από το κύμα καύσωνα στην περιοχή — ο υδράργυρος ξεπέρασε κατά τόπους τους 43° Κελσίου τις τελευταίες ημέρες. Οι θερμοκρασίες άρχισαν πάντως να υποχωρούν κάπως χθες.

Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, το δυτικό τμήμα της βόρειας Αμερικής πλήττεται ολοένα πιο συχνά από ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, ιδίως κύματα ζέστης, ξηρασίες ή πλημμύρες.

-

Related posts

Το Ιράν απειλεί με “νέα μέτωπα” αν το Ισραήλ συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς

admin

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει οκτώ οικισμούς τις τελευταίες δύο εβδομάδες

admin

Κίνα: Οι καύσωνες θα συνεχιστούν προειδοποιεί η Μετεωρολογική Υπηρεσία

admin

EY: Ανάκαμψη των συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο επιστημών υγείας

admin

Γάζας-ΟΗΕ: Νέα διαδικασία επιθεώρησης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη συνοριακή διάβαση Κερέμ Σαλόμ

admin

Ουγγαρία: Κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση Όρμπαν από το σκάνδαλο της απονομή χάριτος σε κατάδικο για κακοποίηση παιδιών

admin

Γκαμπριέλ Ατάλ: “Ούτε μια ψήφος δεν πρέπει να πάει” στην ακροδεξιά

admin

Ουκρανία: Ο κατάλογος με τους “νεκρούς αιχμαλώτους Ουκρανούς” από τη συντριβή του Il-76 περιλαμβάνει και… ζωντανούς

admin

Γάζα: Βομβαρδισμοί και μάχες στο νοσοκομείο Σίφα

admin